Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 43

Quadratic Equation Questions for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 2x2 – 21x – 55 = 0
    II. 3y2 – 14y – 5 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option C
    Solution:
    x = 5, 11/2
    y = -1/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -1/3………5……..11/2

     

  2. I. 3x2 – 13x + 14 = 0
    II. 3y2 – 19y + 28 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option D
    Solution:
    x = 2, 7/3
    y = 7/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2………..7/3……4

     

  3. I. 3x2 + 2x – 21 = 0
    II. 3y2 – 13y + 14 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option E
    Solution:
    x = -3, 7/3
    y = 2, 7/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3………..2……7/3

     

  4. I. 3x2 – 11x – 4 = 0
    II. 3y2 + 14y + 16 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option A
    Solution:
    x = -1/3, 4
    y = -8/3, -2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -8/3………..-2……6

     

  5. I. 3x2 – 8x + 4 = 0
    II. 3y2 – 19y + 30 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option B
    Solution:
    x = 2/3, 2
    y = 3, 10/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3……2……..3……10/3

     

  6. I. 3x2 – 11x + 6 = 0
    II. 3y2 – 16y + 20 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option E
    Solution:
    x = 2/3, 3
    y = 2, 10/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3……2……..3……10/3

     

  7. I. 3x2 – 4x – 32 = 0
    II. 3y2 + 14y + 16 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option E
    Solution:
    x = -8/3, 4
    y = -8/3, -2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -8/3………..-2……….4

     

  8. I. 2x2 + 13x + 20 = 0
    II. 2y2 + 5y – 12 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option E
    Solution:
    x = -4, -5/2
    y = -4, 3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4……….-5/2……..3/2

     

  9. I. 3x2 – 17x + 20 = 0
    II. 3y2 + y – 10 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option C
    Solution:
    x = 5/3, 4
    y = -2, 5/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2………5/3……..4

     

  10. I. 4x2 – 15x + 9 = 0
    II. 2y2 – 13y + 21 = 0

    If x > y
    If x < y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    If x = y or relation cannot be established
    Option D
    Solution:
    x = 3, 7/2
    y = 3/4, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    3/4………..3……..7/2

     



 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 43”

  1. amit

    Madam , question no. 1 in wrong. please maintain the dignity as you provide good set of question.

  2. swati

    QUES NO 1 AS PER SIGN RULE…AND OTHERWISE ALSO IS NOT CORRECT …..PLEASE MAKE CORRECTION…THANK YOU TEAM az

Leave a Comment