Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 32

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UICL, OICL, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 25x + 52 = 0
    II. 3y2 – 5y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 4, 13/3
    y = -4/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3……..3……..4……….13/3
  2. I. 4x2 + 23x + 28 = 0
    II. 2y2 + 7y – 4 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4, -7/4
    y = -4, 1/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4…….. -7/4………1/2
  3. I. 7x2 + 19x – 6 = 0
    II. 4y2 + 13y + 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -3, 2/7
    y = -2, -5/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. -2…….-5/4……….2/7
  4. I. 16x2 + 8x – 15 = 0
    II. 2y2 – 13y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5/4, 3/4
    y = 1/2, 6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5/4…….. 1/2…….3/4……..6
  5. I. 3x2 + 7x – 6 = 0
    II. 4y2 – 11y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -3, 2/3
    y = 3/4, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……….2/3……..3/4…….. 2
  6. I. 3x2 – 19x + 30 = 0
    II. 5y2 – 18y + 9 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 3, 10/3
    y = 3/5, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    3/5…….. 3……..10/3
  7. I. 3x2 – 10x + 8 = 0
    II. 3y2 – 8y – 16 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 2, 4/3
    y = -4/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3…….. 4/3…….2……..4
  8. I. 2x2 + 17x + 21 = 0
    II. 2y2 + 11y + 12 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -7, -3/2
    y = -4, -3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7…….. -4…….-3/2
  9. I. 2x2 – 9x + 4 = 0
    II. 3y2 – 19y + 28 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 4 , 1/2
    y = 7/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    1/2…….7/3…….. 4
  10. I. 3x2 + 22x + 24 = 0
    II. 3y2 + 37y + 114 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = -4/3, -6
    y = -19/3, -6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -19/3…….. -6…….-4/3

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 32”

  1. deepali

    7th ,,mera ans alag ara

    1. what are you getting ?

      roots are
      x = 2, 4/3
      y = -4/3, 4

      1. deepali

        no mam hogya sry ,,just dlt krne vali thi 😛

  2. Navyaaaa

    ty mam. 10

    no relation thoda tricky sa hota h thanku

  3. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done

Leave a Comment