Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 33

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UICL, OICL, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 13x + 14 = 0,
    II. 3y2 – 20y + 32 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = 2, 7/3
    y = 8/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2……..7/3……..8/3……….4
  2. I. 3x2 + 10x + 8 = 0,
    II. 3y2 – 19y – 14 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -2, -4/3
    y = -2/3, 7
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2…….. -4/3………-2/3……..7
  3. I. 4x2 – 9x – 9 = 0,
    II. 4y2 + 13y + 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -3/4, 3
    y = -2, -5/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2…….. -5/4…….-3/4……….3
  4. I. 4x2 – 23x + 30 = 0,
    II. 3y2 – 8y – 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 15/4, 2
    y = -4/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3…….. 2…….15/4……..4
  5. I. 3x2 + 2x – 21 = 0,
    II. 3y2 – 2y – 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -3, 7/3
    y = -4/3, 1
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……….-4/3……..1…….. 7/3
  6. I. 3x2 – 19x + 30 = 0
    II. 3y2 – 19y + 28 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 3, 10/3
    y = 7/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    7/3…….. 3……..10/3……….4
  7. I. 3x2 – 25x + 52 = 0,
    II. 2y2 – 13y + 6 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 4, 13/3
    y = 1/2, 6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    1/2…….. 4…….13/3……..6
  8. I. 4x2 + 15x + 9 = 0,
    II. 4y2 – 13y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -3, -3/4
    y = -3/4, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. -3/4…….4
  9. I. 20x2 – 31x + 12 = 0,
    II. 3y2 – 14y + 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = 3/4, 4/5
    y = 2, 8/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    3/4…….4/5…….. 2………8/3
  10. I. 3x2 + 16x + 20 = 0,
    II. 3y2 + 37y + 114 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -10/3, -2
    y = -19/3, -6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -19/3…….. -6…….-10/3……….-2

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

7 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 33”

  1. ครђ

    Thanks Mam 🙂

  2. Navyaaaa

    ty team for ur continuous support.. 10/10 in 6 min

    1. Dhriti Mondal

      Navya, would u plz tell me hw do u solve those big numbers. Like no 10 in this set.

  3. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done…

  4. Dhriti Mondal

    Will somebdy please help me, with the big numbers.like the no. 10 question in this set.

Leave a Comment