Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 37

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UICL, OICL, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 12x2 + 25x + 12 = 0
    II. 4y2 – 5y – 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -4/3, -3/4
    y = -3/4, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -4/3……..-3/4……..2
  2. I. 3x2 – 19x + 28 = 0
    II. 6y2 + 11y – 7 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 7/3, 4
    y = 1/2, -7/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/3…….. 1/2………7/3……….4
  3. I. 2x2 – 3x – 9 = 0
    II. 3y2 – y – 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -3/2, 3
    y = -5/3, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5/3………-3/2…….2………3
  4. I. 4x2 + 17x + 15 = 0
    II. 6y2 + 23y + 21 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -3, -5/4
    y = -7/3, -3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……………-7/3…….. -3/2………….-5/4
  5. I. 4x2 – 19x + 12 = 0
    II. 2y2 – 17y + 36 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = 3/4, 4
    y = 4, 9/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    3/4……….4…..9/2
  6. I. 3x2 + 13x + 14 = 0
    II. 3y2 + y – 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -7/3, -2
    y = -2, 5/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/3………-2………5/3
  7. I. 2x2 – 19x + 42 = 0
    II. 3y2 – 17y – 6 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 7/2, 6
    y = -1/3, 6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -1/3………7/2………6
  8. I. 3x2 + 16x + 20 = 0
    II. 3y2 – 14y – 5 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -2, -10/3
    y = -1/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3… -2…. -1/3…. 5
  9. I. 2x2 – 17x + 36 = 0
    II. 6y2 – 35y + 50 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 4, 9/2
    y = 5/2, 10/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    5/2………10/3…….4……9/2
  10. I. 3x2 + 4x – 39 = 0
    II. 2y2 – 15y + 27 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -13/3, 3
    y = 3, 9/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -13/3…….. 3……..9/2

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 37”

  1. rizzle▶ibps out girl

    mod

  2. the walking dead

    10-10:)

Leave a Comment