Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 38

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 2x2 – 17x + 36 = 0
    II. 2y2 – 5y – 12 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 4, 9/2
    y = -3/2, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -3/2……..4……..9/2
  2. I. 2x2 + 13x + 15 = 0
    II. 3y2 + 10y – 25 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5, -3/2
    y = -5, 5/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4…….. -3/2………5/3
  3. I. 3x2 + 5x – 12 = 0
    II. 3y2 – 16y + 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -3, 4/3
    y = 4/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3………4/3…….4
  4. I. 2x2 –19x + 35 = 0
    II. 3y2 + y – 14 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 5/2, 7
    y = -7/3, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/3……………2…….. 5/2………….7
  5. I. 2x2 + 15x + 27 = 0
    II. 3y2 + y – 24 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -9/2, -3
    y = -3, 8/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -9/2……….-3…….8/3
  6. I. 3x2 – 4x – 15 = 0
    II. 2y2 – 5y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5/3, 3
    y = -3/2, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5/3………-3/2………3……..4
  7. I. 3x2 + 16x + 20 = 0
    II. 2y2 – 3y – 9 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -10/3, -2
    y = -3/2, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3………-2………-3/2………3
  8. I. 2x2 – 9x + 9 = 0
    II. 2y2 + 5y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 3/2, 3
    y = -4, 3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4…….. 3/2……. 3
  9. I. 2x2 – 13x + 20 = 0
    II. 3y2 – 8y – 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 5/2, 4
    y = -4/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3………5/2…….4
  10. I. 3x2 – 17x + 24 = 0
    II. 2y2 – y – 15 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 3, 8/3
    y = -5/2, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5/2…….. 3……..8/3

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 38”

  1. Sachin shukla( Banker 2018)

    Q-3 x is less than y becoz x. -3, 1.3 y. 2.6, 2

    1. Both are correct
      3
      3x^2 + 5x – 12 = 0
      3x^2 + 9x – 4x – 12 = 0
      3x (x+3) – 4 (x+3) = 0
      x = -3, 4/3

      3y^2 – 16y + 16 = 0
      3y^2 – 12y – 4y + 16 = 0
      3y (y-4) – 4 (y-4) = 0
      y = 4/3, 4

      Try 10th also again

Leave a Comment