Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 23

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 7x2 – 9x + 2 = 0
    II. y2 – 4y + 3 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option D
    Solution:
    I. 7x2– 7x – 2x + 2 = 0
    or, 7x(x – 1) – 2(x – 1) = 0
    (7x – 2) (x – 1) = 0
    or, x =2/7 , 1
    II. y2– y – 3y + 3 = 0

    or, y(y – 1) – 3(y – 1) = 0
    or, (y – 3) (y – 1) = 0
    y = 1, 3
    x <= y
                  
  2. I. x2+ x – 20 = 0
    II. 2y2 – 19y + 45 = 0
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C) If x ≥ y
    D)If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option B
    Solution:
    I. x2+ x – 20 = 0
    or, x2+ 5x – 4x – 20 = 0
    or, x(x + 5) – 4(x + 5) = 0
    or, (x – 4) (x + 5) = 0
    x = 4, – 5
    II. 2y2– 10y – 9y + 45 = 0

    or, 2y(y – 5) – 9(y – 5) = 0
    or, (y – 5) (2y – 9) = 0
    y = 5 , 9/2
                  
  3. I. 7x + 3y = 26
    II. 2x + 17y = -41
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C)  If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Eqn (I) × 2
    Eqn (II) × 7
    14x + 6y = 52
    14x + 119y = – 287
    – 113y = 339
    y = – 3 and x = 5, ie x > y
          
  4. I. 3x2 – 20x + 33 = 0
    II. 2y2 – 11y + 15 = 0
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option C
    Solution:
    I. 3x2– 9x – 11x + 33 = 0
    or, 3x(x – 3) – 11(x – 3) = 0
    or, (3x – 11) (x – 3) = 0
    x = 3, 11/3
    II. 2y2– 6y – 5y + 15 = 0

    or, 2y(y – 3) – 5(y – 3) = 0
    or, (y – 3) (2y – 5) = 0
    y = 3 , 5/2
                  
  5. I. 5x2 + 2x – 3 = 0
    II. 2y2+ 7y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y 
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Solution:
    5x2+ 5x – 3x – 3 = 0
    or 5x (x + 1) – 3(x + 1) = 0
    or (5x – 3) (x + 1) = 0
    x= 3/5, -1
    II. 2y2+ 4x + 3y + 6 = 0
    or 2y(y + 2) + 3(y + 2) =0
    or (2y + 3) (y + 2) = 0
    y = -3/2 , -2
                  
  6. I. 35x2 – 53x + 20 = 0
    II. 56y2 -97y + 42 = 0
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C)  If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E)If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option B
    Solution:
    I. 35x2 – 28x – 25x + 20 = 0
    or 7x(5x – 4) – 5(5x – 4) = 0
    or (7x – 5) (5x – 4) = 0
    x  5/7 , 4/5
    II. 56y2 – 48y – 49y + 42 = 0
    or 8y(7y – 6) – 7(7y – 6) = 0
    or (8y – 7) (7y – 6) = 0
    y = 7/8 , 6/7
                  
  7. I. x = 34913
    II. 13y + 3x = 246
    A) If x > y 
    B)  If x < y
    C)  If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Solution:
    I. x = 3√4913
    x = 17

    II. 13y = 246 – 3x
    or 13y = 246 – 51 = 195
    y = 15
    x > y
                  

  8. I. x2 – 5x – 14 = 0
    II. y2+ 7y + 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D)If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option C
    Solution:
    I. x2– 7x + 2x – 14 = 0
    or x(x – 7) + 2(x – 7) = 0
    (x + 2) (x – 7) = 0
    x = -2, 7
    II. y2+ 5y + 2y + 10 = 0

    or y(y + 5) + 2(y + 5) = 0
    or (y + 2) (y + 5) = 0
    y = -2, -5
    x  y
                  
  9. I. x2= 64
    II. 2y2 + 25y + 72 = 0
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E)If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option E
    Solution:
    I. x2= 64
    x = ±8
    II. 2y2+ 9y + 16y + 72 = 0

    or, y(2y + 9) + 8(2y + 9) = 0
    or, (y + 8) (2y + 9) = 0
    y = -8 , -9/2
    no relation between x and y.
                  
  10. I. x2 – 3481 = 0
    II. 3y2 = 3216000
    A) If x > y
    B)  If x < y
    C)  If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E)If x = y or relation cannot be established
    View Answer
      Option E
    Solution:
    I. x2= 3481
    x = ± 59
    II. 3y2= 3√216000

    3y2= 60
    y = ± √20

    No relation
                  

 

Related posts

25 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 23”

  1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

    go to di section of this page if u havnt visited previously …:))

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      okkkk..don’t vorry….i will convey ur request to our respectful mods….:))

    2. Ambika

      Yes we ll post soon 🙂

      1. karthik

        again equations are very easy.. oops.

      2. Ambika

        yes sure …we ll post soon

      3. EKTA

        mam plsss maths and reasonong ke jada se jada quiz post kijiye,,,time is very less , we need to improve a lot

        1. Ambika

          yes we ll post 🙂
          keep practising old sets bhi dobara kar liya kro 1-2 times usse tumhare concept or achhe se clear ho jayenge

          1. EKTA

            yess mam i am doing old one also….thank u mam…..

  2. karthik

    second one answer wrong.

    1. Ambika

      yess corrected

  3. KaRi$hMa

    2nd nd 4th ques. answer wrong..please rectify it..ty..:):)

    1. Ambika

      yess i ll edit 🙂

      1. KaRi$hMa

        okk….:):) puzzles m bht tym lg rha h jo aj wali thi na unme….bht din bad ki h isliye….ap btao aj wali puzzle kitne min. m bnni chahiye…sahi speed??

  4. Sourav Kumar

    Yes second1 is wrng

  5. DR. Jhatka

    thanku ambika mam 🙂

  6. Jellyfish

    2)B
    4)c
    Pls edit it

    1. yuvi

      bro 4th should be C..

  7. yuvi

    mam..2-b
    4-c
    plzz correct it..

    1. Jellyfish

      Yes sorry 4)c

  8. AVI™ (Sinchen loveR)

    thnxxx :))

  9. Ayushi

    thanku..mam que 10 m 2nd eqn 60/3 =20 than 20 ka square root nhi nikalana kya i mean y =+20/-20 or root 20

  10. ?Jab Harry Met Sejal(4-Aug)?

    plz check 10th Ques
    2nd Equation solution

  11. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done

Leave a Comment