Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 28

Quadratic Equations Practice Sets for IBPS PO, IBPS RRB, LIC, UIICL, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 4x2 – 29x + 45 = 0,
    II. 4y2 – 17y + 18 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    4x2 – 29x + 45 = 0
    4x2 – 20x – 9x + 45 = 0
    Gives x = 9/4, 5
    4y2 – 17y + 18 = 0
    4y2 – 8y – 9y + 18 = 0
    Gives y = 2, 9/4
  2. I. 3x2 – 13x – 30 = 0,
    II. 2y2 – 25y + 78 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    3x2 – 13x – 30 = 0
    3x2 – 18x + 5x – 30 = 0
    Gives x = -5/3, 6
    2y2 – 25y + 78 = 0
    2y2 – 12y – 13y + 78 = 0
    Gives y = 6, 13/2
  3. I. 3x2 – 20x + 32 = 0,
    II. 3y2 – 29y + 56 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    3x2 – 20x + 32 = 0
    3x2 – 12x – 8x + 32 = 0
    Gives x = 8/3, 4
    3y2 – 29y + 56 = 0
    3y2 – 21y – 8y + 56 = 0
    Gives y = 8/3, 7
  4. I. 3x2 – 16x – 35 = 0,
    II. 3y2 – 23y + 40 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    3x2 – 16x – 35 = 0
    3x2 – 21x + 5x – 35 = 0
    Gives x = -5/3, 7
    3y2 – 23y + 40 = 0
    3y2 – 15y – 8y+ 40 = 0
    Gives y= 8/3, 5
  5. I. 2x2 – 23x + 65 = 0,
    II. 3y2 + 2y – 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option A
    Solution: 

    2x2 – 23x + 65 = 0
    2x2 – 10x – 13x + 65 = 0
    Gives x = 5, 13/2
    3y2 + 2y – 16 = 0
    3y2 – 6y + 8y – 16 = 0
    Gives y= -8/3, 2
  6. I. x2 – 78 = 91,
    II. √3 y = √432
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    x2 – 78 = 91
    x2 = 169
    Gives x = -13, 13

    √3 y = √432
    y = √432/√3 = √144
    Gives y = 12
    Now when x = -13, y > x
    and when x = 13, y < x
    So relation cannot be established
  7. I. 3x2 + 17x + 10 = 0,
    II. 3y2 + 14y – 5 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    3x2 + 17x + 10 = 0
    3x2 + 15x + 2x + 10 = 0
    Gives x = -5, -2/3

    3y2 + 14y – 5 = 0
    3y2 + 15y – y – 5 = 0
    Gives y = -5, 1/3
  8. I. 2x2 – 13x + 15 = 0,
    II. 2y2 + 5y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    2x2 – 13x + 15 = 0
    2x2 – 10x – 3x + 15 = 0
    Gives x = 3/2, 5
    2y2 + 5y – 12 = 0
    2y2 + 8y -3y – 12 = 0
    Gives y= -4, 3/2
  9. I. 2x2 – 3x – 35 = 0,
    II. 3y2 + 11y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    2x2 – 3x – 35 = 0
    2x2 – 10x + 7x – 35 = 0
    Gives x = -7/2, 5
    3y2 + 11y + 6 = 0
    3y2 + 9y +2y + 6 = 0
    Gives y= -3, -2/3
  10. I. 3x2 + 19x + 20 = 0,
    II. 3y2 – 7y – 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option B
    Solution: 

    3x2 + 19x + 20 = 0
    3x2 + 15x + 4x + 20 = 0
    Gives x = -5, -4/3
    3y2 – 7y – 6 = 0
    3y2 – 9y + 2y – 6 = 0
    Gives y= -2/3, 3

Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

 

Related posts

12 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 28”

  1. mini

    10/10……thnxxxxxx AZ

  2. NehA☼♥dear zindagi♥☼

    thank you 10/10 :))

  3. Shubham Gupta

    10/10 in 7:54 min

  4. NiL A sTRugGLeR @@==

    nice 10/10….

  5. सिंदबाद

    7.

  6. Jellyfish

    10/10 ty az

  7. swati

    thank you team az

  8. EKTA

    thanks az team….

  9. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

    tq mam

  10. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done..

Leave a Comment