Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 6

  1. I. 3x2 + 23x + 30 = 0
    II. 3y2 – 4y – 4 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    3x2 + 23x + 30 = 0
    3x2 + 18x + 5x + 30 = 0
    Gives x = -5/3, -6
    3y2 – 4y – 4 = 0
    3y2 – 6y + 2y – 4 = 0
    Gives y = 2, -2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -6…. -5/3….. -2/3…… 2
  2. I. 3x2 – 5x – 12 = 0
    II. 3y2 + 16y + 16 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    3x2 – 5x – 12 = 0
    3x2 – 9x + 4x – 12 = 0
    Gives x = -4/3, 3
    3y2 + 16y + 16 = 0
    3y2 + 12y + 4y + 16 = 0
    Gives y = -4, -4/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4….. -4/3….. 3
  3. I. 4x2 + 17x + 18 = 0
    II. 4y2 – 3y – 27 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    4x2 + 17x + 18 = 0
    4x2 + 8x + 9x + 18 = 0
    Gives x = -2, -9/4
    4y2 – 3y – 27 = 0
    4y2 – 12y + 9y – 27 = 0
    Gives y = -9/4, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -9/4…… -2…… 3
  4. I. 3x2 – x – 24 = 0
    II. 4y2 + 5y – 6 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    3x2 – x – 24 = 0
    3x2 – 9x + 8x – 24 = 0
    Gives x = -8/3, 3
    4y2 + 5y – 6 = 0
    4y2 + 8y – 3y – 6 = 0
    Gives y = -2, 3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -8/3…… -2….. 3/4…… 3
  5. I. 4x2 – 9x – 9 = 0
    II. 2y2 + 17y + 35 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    4x2 – 9x – 9 = 0
    4x2 – 12x + 3x – 9 = 0
    Gives x = 3, -3/4
    2y2 + 17y + 35 = 0
    2y2 + 10y + 7y + 35 = 0
    Gives y = -7/2, -5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5……. -7/2…… -3/4….. 3
  6. I. 3x2 + 2x – 21 = 0
    II. 6y2 – 5y – 21 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    3x2 + 2x – 21 = 0
    3x2 + 9x – 7x – 21 = 0
    Gives x = -3, 7/3
    6y2 – 5y – 21 = 0
    6y2 + 9y – 14y – 21 = 0
    Gives y = -3/2, 7/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3….. -3/2….. 7/3
  7. I. 15x2 – 29x + 12 = 0
    II. 15y2 – 22y + 8 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    15x2 – 29x + 12 = 0
    15x2 – 9x – 20x + 12 = 0
    Gives x = 3/5, 4/3
    15y2 – 22y + 8 = 0
    15y2 – 10y – 12y + 8 = 0
    Gives y = 4/5, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    3/5….. 2/3….. 4/5…. 4/3
  8. I. 4x2 + 9x – 9 = 0
    II. 4y2 – 19y + 12 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    4x2 + 9x – 9 = 0
    4x2 + 12x – 3x – 9 = 0
    Gives x = -3, 3/4
    4y2 – 19y + 12 = 0
    4y2 – 16y – 3y + 12 = 0
    Gives y = 3/4, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. 3/4….. 4
  9. I. 3x2 + 19x + 28 = 0
    II. 3y2 + 13y + 14 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    3x2 + 19x + 28 = 0
    3x2 + 12x + 7x + 28 = 0
    Gives x = -4, -7/3
    3y2 + 13y + 14 = 0
    3y2 + 6y + 7y + 14 = 0
    Gives y = -7/3, -2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4…… -7/3…… -2
  10. I. 2x2 – 19x + 42 = 0
    II. 3y2 – 13y + 12 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    2x2 – 19x + 42 = 0
    2x2 – 12x – 7x + 42 = 0
    Gives x = 7/2, 6
    3y2 – 13y + 12 = 0
    3y2 – 9y + 4y + 12 = 0
    Gives y = 4/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    4/3…… 3…… 7/2….. 6

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 6”

  1. ALKA

    mam plz provide new pattern equations

Leave a Comment