Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 7

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly.

  1. I. 3x2 – 17x + 10 = 0
    II. 3y2 + 4y – 4 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    3x2 – 17x + 10 = 0
    3x2 – 15x – 2x + 10 = 0
    Gives x = 2/3, 5
    3y2 + 4y – 4 = 0
    3y2 + 6y – 2y – 4 = 0
    Gives y = -2, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2…. 2/3…… 5
  2. I. 3x2 – 14x + 8 = 0
    II. 3y2 – 20y + 12 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    3x2 – 14x +8 = 0
    3x2 – 12x – 2x + 8 = 0
    Gives x = 2/3, 4
    3y2 – 20y + 12 = 0
    3y2 – 18y – 2y + 12 = 0
    Gives y = 6, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3….. 4….. 6
  3. I. 3x2 – 19x + 28 = 0
    II. 4y2 – 5y – 6 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    4x2 – 19x + 28 = 0
    4x2 – 12x – 7x + 28 = 0
    Gives x = 7/3, 4
    4y2 – 5y – 6 = 0
    4y2 – 8y + 3y – 6 = 0
    Gives y = -3/4, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3/4…… 2…… 7/3…. 4
  4. I. 6x2 + 23x + 21 = 0
    II. 3y2 – 14y – 5 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    6x2 + 23x + 21 = 0
    6x2 + 9x + 14x + 21 = 0
    Gives x = -7/3, -3/2
    3y2 – 14y – 5 = 0
    3y2 – 15y + y – 5 = 0
    Gives y = -1/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/3…… -3/2….. -1/3…… 5
  5. I. 2x2 – 7x + 3 = 0
    II. 2y2 + 11y + 12 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    2x2 – 7x + 3 = 0
    2x2 – 6x – x + 3 = 0
    Gives x = 3, 1/2
    2y2 + 11y + 12 = 0
    2y2 + 8y + 3y + 12 = 0
    Gives y = -3/2, -4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4……. -3/2…… 1/2….. 3
  6. I. 3x2 + 22x + 35 = 0
    II. 6y2 + 11y – 7 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    3x2 + 22x + 35 = 0
    3x2 + 15x + 7x + 35 = 0
    Gives x = -5, -7/3
    6y2 + 11y – 7 = 0
    6y2 – 3y + 14y – 7 = 0
    Gives y = 1/2, -7/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5….. -7/3….. 1/2
  7. I. 2x2 – 3x – 9 = 0
    II. 3y2 + 11y + 6 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    2x2 – 3x – 9 = 0
    2x2 – 6x + 3x – 9 = 0
    Gives x = -3/2, 3
    3y2 + 11y + 6 = 0
    3y2 + 9y + 2y + 6 = 0
    Gives y = -3, -2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3….. -3/2….. -2/3…. 3
  8. I. x2 + 14x + 45 = 0
    II. 3y2 – y – 10 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x2 + 14x + 45 = 0
    x2 + 9x + 5x + 45 = 0
    Gives x = -9, -5
    3y2 – y – 10 = 0
    3y2 – 6y + 5y – 10 = 0
    Gives y = -5/3, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -9…….. -5….. -5/3……. 2
  9. I. 4x2 + 17x + 15 = 0
    II. 4y2 – 3y – 10 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    4x2 + 17x + 15 = 0
    4x2 + 12x + 5x + 15 = 0
    Gives x = -3, -5/4
    4y2 – 3y – 10 = 0
    4y2 – 8y + 5y – 10 = 0
    Gives y = -5/4, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…… -5/4…… 2
  10. I. 2x2 – 17x + 36 = 0
    II. 3y2 – 14y + 8 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    2x2 – 17x + 36 = 0
    2x2 – 8x – 9x + 36 = 0
    Gives x = 4, 9/2
    3y2 – 14y + 8 = 0
    3y2 – 12y + 2y + 8 = 0
    Gives y = 2/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3…… 4…… 9/2

Related posts

25 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 7”

  1. mahika :)

    thnk u …az

  2. Hemant ahuja?

    Some square wale bhi do quardic ke

      1. Hemant ahuja?

        Means square root wale

          1. Hemant ahuja?

            Plz give me link of tday budget quiz

          2. lonely little kid

            ge mam 🙂

          3. lonely little kid

            🙂 hw r u mam and mam syndicate bank new patern ayega ja old i/p and english

          4. I am gud. U tell ?

            Abi IDBI me b new pattern aya tha. To expected to new hi hai Syndicate me b.
            But kuch kh b nhi sakte

          5. lonely little kid

            ji mam and mam key scoring are last 5 day jispe krna cahiye ??

          6. Key scoring ??
            Sorry dint get

          7. lonely little kid

            means main scoring topic mam

          8. Rearrangement can be. That is to find the odd sentence.
            Fill in the blanks if come.
            Then uske bad depends ki konsa topic apka strong hai

          9. lonely little kid

            kk ty mam

          10. New pattern b practice karo

            N new pattern aaega to cutoff English ki kam hi jaegi to attempt accordingly. Ki negative me na chla jae score

      2. DJ Waley Babu? ?Ritesh

        Maam ur site is providing awesome quiz of english , reasoning .
        One suggestion maam .. plz give quant also as question are coming in exams..
        Hemant is talking about these quad. eqn
        https://uploads.disquscdn.com/images/57fee54673e89bf059744746d8b1e2779cef84bf2a70ae4b0eb41d780836738d.png

  3. akil ss

    hi shubra can u explain following problem pls

    Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 7

    February 19, 2017 Shubhra
    Quant Questions Bank PO
    Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly.

    I. 3×2 – 17x + 10 = 0
    II. 3y2 + 4y – 4 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:
    3×2 – 17x + 10 = 0
    3×2 – 15x – 2x + 10 = 0
    Gives x = 2/3, 5
    3y2 + 4y – 4 = 0
    3y2 + 6y – 2y – 4 = 0
    Gives y = -2, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2…. 2/3…… 5

    1. Yes.
      Tell me what u dint get. Then i ll explain accordingly

  4. Ayushi

    mam 9th q m option E bhi toh ho skta h if the value of x = -20/4 & 3/4 and the value of y = 8/4 & -5/4 …..plz check it once as i have taken 1st eqn as -20 and +3 ….plz tell

    1. -20 * +3 = -60

      but it should be +60 na

      1. Ayushi

        kk mam now i understood 🙂

Leave a Comment