 # Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 23

Quantitative Aptitude Questions BoB PGCBF, Dena Bank PO, SBI PO, NIACL, NICL, BOI and other competitive exams

1. A trader sold two articles in Rs 600. On one he gains 25% and on another he gains x%. Overall he gains 20%. If the Cost Price of both articles are 200 and 300 respectively find the value of x.
A) 10%
B) 12.5%
C) 16 (2/3)%
D) 11.11%
E) 14 (2/7) %
Option C
Solution
:
25                                   x
20
200                              300
=>(25-20)/(20-x)=3/2
x=16 (2/3) %
2. If the average of 6 consecutive odd number is 24. Then find the sum of second largest and smallest number.
A) 48
B) 46
C) 44
D) 50
E) 52
Option B
Solution
:
For consecutive odd/even number average=x + (n-1) ; where x=starting digit ; n=no. of terms
24=x+(6-1)=>x=19
hence series is 19,21,23,25,27,29
Sum=19+27=46
3. A container is filled with 60 Litre milk. From this 30 L of milk is taken out and filled with water. This process is repeated one more time. Find the ratio of milk and water in the new mixture.
A) 1:3
B) 3:1
C) 1:2
D) 2:1
E) None of these
Option A
Solution
:
Remaining milk = x (1 – y/x)^2
Remaining milk = 60 * (1 – 30/60)^2 = 15L
Rest is water = 60-15=45
Milk : Water=15:45=1:3
4. A is 50% more efficient than B and thrice efficient as C. If they together can do a work in 20 days then find in how many days B can do the work alone?
A) 20 days
B) 40 days
C) 30 days
D) 60 days
E) 80 days
Option D
Solution
:
Efficiency A:B=3:2 ; A:C=3:1
=> A:B:C=3:2:1
Days A:B:C=1/3 : 1/2 :1 => 2:3:6
A= 2 3
B= 3            2              6
C= 6            1/6
A+B+C = 6/6 = 1 day
1=20
hence for B , 3=60 days
5. A trader earns 25% after giving a discount of 16(2/3)%. If the sum of Cost Price and Marked Price is Rs 1500 then find the Selling Price.
A) Rs 600
B) Rs 900
C) Rs 750
D) Rs 800
E) Rs 850
Option C
Solution
:
Discount = 16 (2/3)% =1/6
Hence MP:SP=6:5
Profit =25% =1/4
=> CP:SP=4:5
CP:SP:MP=4:5:6
CP+MP=10=1500
1=150
hence CP=5=750
6. If a train with a speed of 108 kmph crosses a platform in 20 sec and the length of the train is 200 m, then find the length of the platform.
A) 400 m
B) 600 m
C) 200 m
D) 300 m
E) 250 m
Option A
Solution
:
Distance=speed*time=108*5/18*20=600 m is covered by train in 20 s
hence length of platform=600-200=400 m
7. If the ratio of present age of A and B is 4:5 and the ratio of age of A 2 years after and B’s 7 year back is 11:9, then find the present age of B.
A) 20 years
B) 22 years
C) 18 years
D) 25 years
E) 24 years
Option D
Solution
:
A/B=4/5 – (i)
(A+2)/(B-7)=11/9 —— (ii)
solving we get A=20, B=25
8. A bus covers a distance in 10 hours when it it travels half distance at 40 kmph and the other half distance at 60 kmph.
A) 600 km
B) 480 km
C) 500 km
D) 400 km
E) 450 kmB
Option B
Solution
:
For equal distance, average speed= 2a*b/(a+b)
where a and b are speeds in covering  the equal distance.
avg speed = 2*40*60/(40+60)=48 kmph
distance=speed*time=48*10=480 km
9. If the difference between Simple Interest and Compound Interest at 20% rate of interest in 3 years is Rs 1280, then find the sum.
A) Rs 8000
B) Rs 16000
C) Rs 9000
D) Rs 10000
E) Rs 12000
Option D
Solution
:
SI= 20*3=60%
CI=20%=1/5
5           6
5           6
5           6
5*5*5=125 ; 6*6*6=216
(216-125)/125*100=72.8%
diff= 72.8-60=12.8%
12.8%=1280
100%=10000
10. A and B invest Rs 6000 and Rs 8000 respectively. If A increases one thousand per month after 6 months and B doubles his investment after 6 months, then find in what ratio they will share their profit after 1 years.
A) 9:16
B) 16:9
C) 31:48
D) 48:31
E) None of these
Option C
Solution
:
A= (6000*6)+(7+8+9+10+11+12)*1000 = 36000+57000=93000
B= 8000*6 + 16000*6 = 48000 + 96000 = 144000
A:B=93:144=31:48

1. sachin shukla@ my turn 2017