Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 63

  1. In a class 70% of the students pass in English and 50% pass in Tamil. If 30% of them pass in both subjects, what percentage of the students fail in both the subjects?
    18%
    20%
    12%
    10%
    None
    Option D
    Solution:
    %ge of student passed in English only=70-30=40
    %ge of student passed in Tamil only=50-30=20
    %ge of student passed in both=30
    %ge of failed student=100-(40+20+30)
    =10%.
  2. A mixture of a certain quantity of milk with 10 litres of water is worth Rs 4 per litre. If pure milk be worth Rs 9 per litre how much milk is there in the mixture?
    8l
    10l
    13l
    6l
    None
    Option A
    Solution:
    Let the total quantity of mixture be x.
    Then 4x=9(x-10)
    5x=90
    X=18l.
    Then pure milk=18-10=8l.
  3. Priya’s age 8 years ago is equal to the sum of present ages of her son and her daughter. 5 years hence, the ratio between her son’s age and her daughter’s age will be 7 : 6 respectively. Priya’s husband is 7 years elder than her. Her husband’s present age is thrice the present age of his son. What is their daughter’s present age?
    10yrs
    12yrs
    8yrs
    14yrs
    None
    Option A
    Solution:
    Let 5 years hence, son and daughter age be 7x and 6x years resp.
    Present age of son = (7x – 5)
    Present age of daughter = (6x – 5)
    Present age of mother = (13x – 10 + 8)
    = (13x – 2)
    Poorvi’s husband’s age = 13x – 2 + 7
    = (13x + 5)
    Then
    13x + 5 = 3 (7x – 5)
    13x + 5 = 21x – 15
    x = 2.5
    Daughter’s present age = 6 × 2.5 – 5 = 10 yrs.
  4. P can finish a piece of work by himself in 45 days. Q, who is 1/8 times more efficient as P, requires X days to finish the work by working all by himself. What is the value of X?
    36days
    40days
    42days
    34days
    None
    Option B
    Solution:
    Ratio P:Q=8:9
    X=(8* 45)/9=40days.
  5. A retailer purchased Branded watch at the rate of Rs. 1200 each from a wholesaler. He marked up the price by 30% and allowed a discount of 10% on each. Then find the profit percentage?
    17%
    22%
    15%
    25%
    None
    Option A
    Solution:
    CP=120
    MP=1200*30/100=1560
    Then discount=1560*90/100=1404.
    1200 …………………….. 100
    204(1404-1200)……….. ?==>17%.
  6. If a Man’s working hours per day was increased by 25% and his wage per hour was increased by 10%. By how much per cent was his daily earning increased?
    28%
    32.25%
    37.5%
    41.5%
    None
    Option C
    Solution:
    Let X be the working hrs and y be the wages.
    Hour*wages=earnings
    Initially x*y=xy
    Now 110/100x*125/100y=11/8xy
    Increment=(11/8xy-xy)/xy *100
    =3xy/8xy*100===>37.5%.
  7. A sum of Rs. 6,192 is distributed among A, B and C, such that A receives 25% more than B and B receives 25% less than C. What is C’s share in the amount?
    Rs2304
    Rs2214
    Rs2084
    Rs1965
    None
    Option A
    Solution:
    Let c’s share be x.
    B’s share=75/100*x=3x/4
    A’s share=5/4*3x/4=15x/16
    Then
    15x/16+3x/4+x=6192
    X=Rs2304.
  8. Two-fifth of the contents of container evaporated on the first day and two third of the remaining evaporated on the second day. What part of the contents of the container is left at the end of the second day?
    2/3
    1/4
    1/5
    1/3
    None
    Option C
    Solution:
    On the first day 1-2/5=3/5remaining
    On the second day=3/5 – 2/3*3/5==>3/5-2/5= 1/5remaining in the container.
  9. A man bought 60 chalk piece at the rate of 12 rupees per dozen 15 chalk piece got broken and the remaining chalk piece he sold at 2 rupees per chalk piece. If he had spent 15 rupees on other expenses, find his profit or loss percentage.
    15%
    22%
    20%
    18%
    None
    Option C
    Solution:
    C.P=60*1+15=Rs75.
    S.P=45(60-15)*2=Rs90
    Profit %ge=(90-75)/75*100
    =15/75*100=20%.
  10. The strength of the person coming to theatre increases and decreases in every alternate year by 20%. It started in 2013 and increases in 2014, then the strength of the school in 2016 as compared to that in 2013 was:
    11.6%
    15.2%
    12.5%
    14%
    None
    Option B
    Solution:
    Let the initial strength in 2013 be 100.
    In 2014=120.
    In 2015=120*80/100=96
    In 2016=96*120/100=115.2
    Difference 115.2-100=15.2%.


   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

10 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 63”

  1. Sushant Raj

    Q2 ka process samajh nahi aaya

    1. Doughty

      water——milk
      0———9
      ——4
      5(9-4)—-4
      10/5*4=8lt

      1. Sushant Raj

        Thks par abhi dekha amar sir ka video online to samajh a gaya.

      2. the walking dead

        u got q 3) i think solution given is wrong…

        1. Premashanthi

          Its crct only. U just Try again.

  2. Sushant Raj

    Q9 me 12 rupees per dozen hoga ya 1 Rs/Dozen ????

    1. the walking dead

      12 rs per dozen hi hoga……..1 dozen me 12 hote he na…..toh 60 chalk pieces mtlb 5 dozen hue na…and he sold at Rs.12 per dozen….toh 12 multiply by 5 kro=Rs.60…..

  3. the walking dead

    🙂

Leave a Comment