Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 27

Quantitative Aptitude Questions IBPS RRB PO Clerk, SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, RBI Grade B, BOI, OBC SO, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A man sold two articles in 12,000 each. On one he gets profit of 25% and on another he gets loss of 25%. Find his overall profit or loss percent?
    A) Profit Rs1600
    B) Loss Rs1600
    C) Profit Rs2400
    D) Loss Rs2400
    E) Profit Rs2000
    View Answer
    Option B
    Solution:

    .                             CP………………SP
    Profit 25% =1/4     4…………………5
    LOSS 25%=1/4      4…………………3
    4*4 = 16 …………5*3 = 15
    .                                      (-1)
    15 == 24,000
    1 == Rs1600 loss
  2. A man wants to distribute 66rupees in a class of 60 students. He gave 1.60 rupee to each boy and 1rupee to each girl. Find how many girls were in the class?
    A) 10
    B) 30
    C) 50
    D) 40
    E) 20
    View Answer
    Option C
    Solution:
    6600/60=110 paisa
    B……………………..G
    160………………….100
    .              110
    10……………………….50
    1………………………….5
    5/6*60 =50 GIRLS
  3. Two persons cover the same distance at the speed 35kmph and 40kmph respectively. Find the distance travelled if one person takes 15min more than the other?
    A) 80km
    B) 60km
    C) 50km
    D) 70km
    E) 90km
    View Answer
    Option D
    Solution:
    speed ratio- 35 : 40
    .                     7 : 8
    time ratio- 8 : 7
    .                 (+1)=15
    8=120min
    So 35*2hr= 70km
  4. A sum becomes 8000 in 2yrs and 1600 in 4yrs at compound interest. Find the sum (in Rs)?
    A) 4000
    B) 6000
    C) 7000
    D) 5600
    E) 5000
    View Answer
    Option A
    Solution:
    In this case when difference between time period is same then
    x : y = y : z
    x/8000 = 8000/16000
    x= 4000
  5. If a student gets 30% marks in an examination then he passes by 10 marks and if he gets 35% marks then he passes by 30 marks . find how many marks he needs to pass?
    A) 100
    B) 130
    C) 120
    D) 110
    E) 150
    View Answer
    Option D
    Solution:
    (+10)……..(+30)
    30%………..35%
    35-30 = 5%
    5% = 20
    1% = 4
    30% = 120
    Pass marks = 120-10 =110
  6. Two person A & B walk from P to Q at a distance of 38km at 8kmph and 11kmph respectively. B reaches Q and returns immediately and meets A at R. find the distance from P to R?
    A) 36km
    B) 34km
    C) 32km
    D) 30km
    E) 38km
    View Answer
    Option C
    Solution:
    in this case both A and B cover double distance together, so time taken by them
    2*38/(8+11)= 4hrs
    So distance from P to R = 8*4 = 32kmph
  7. A & B invest 10,000 and 11,000 respectively in a scheme. After 6months A withdrawal 20% of his investment and B add 9(1/11)% of his investment. If after one year their profit is rs8200. Find the share of B ?
    A) Rs3600
    B) Rs4600
    C) Rs3000
    D) Rs5200
    E) Rs4000
    View Answer
    Option B
    Solution:
    10000        11000
    .          10 : 11
    .          *6 *6
    .          60 66……………………..(1)
    A = 10000 – 2000= 8000
    B = 11000+ 1000 = 12000
    8000 : 12000
    8 : 12
    *6 *6
    48 72………………………………………..(2)
    Add (1) and (2)
    60+48= 108
    66+72= 138
    108 : 138
    18 : 23
    B’s share = 23/41 *8200 =4600
  8. A and B separately complete a piece of work in 25days and 40days respectively. They worked together for some time then A left the work. If B completed the remaining work in 14days, then A worked for?
    A) 12days
    B) 10days
    C) 14days
    D) 8days
    E) 13days
    View Answer
    Option B
    Solution:
    A = 25……..8
    B = 40………5………….(LCM=200)
    A+B = 13
    B’s 14 days work = 5*14= 70
    Means A&B together done 130 work, so together they do 13 work in a day….so 130/13=10days
  9. A rectangular sheet with dimensions 22m*10m is rolled into a cylinder so that the smaller side becomes the height of the cylinder. What is the volume of the cylinder so formed ?
    A) 385m²
    B) 375m²
    C) 365m²
    D) 355m²
    E) 395m²
    View Answer
    Option A
    Solution:
    According to method
    Volume = H *(other side)²/4∏
    = 10*(22)²/(4*22/7)
    = 385m²
    Best approach .. see ANS will be divisible by 11. So our ANS is A
  10. Find the volume of a cylinder which has height of 14m and a base of radius 3m. also find the curved surface of the cylinder?
    A) 392m³,262m²
    B) 396m³,264m²
    C) 398m³,274m²
    D) 399m³,276m²
    E) 399m³,226m²
    View Answer
    Option B
    Solution:
    ANS will be divisible by 11.
    See …. 396..
    Add alternate number and subtract the solution with middle number..
    3+6=9
    9 -9 =0
    If the difference is 0 or multiple of 11 then it is divisible of 11.

Click here for more Quantitative Aptitude Questions

 

 

Related posts