Quantitative Aptitude: Ratio and Proportion Questions Set 10

  1. The ratio of monthly income of A , B and C is 5 : 8 : 3. If annual income of B is rs.192000, then what is the sum of the monthly income of A and C ?
    18000
    40000
    14000
    16000
    52000
    Option D
    Let monthly income of A, B and C = 5x, 9x and 3x respectively.
    Annual income of B = 12 * 8x = 96x
    96x = 192000
    x = 2000
    sum of the monthly income of A and C = 5x + 3x = 8x = 8 * 2000 = 16000

     

  2. Three are two numbers in the ratio of 12 : 17. If 8 is substracted from each number the new numbers are in the ratio of 2 : 3. If 12 is added in each number then what will be the new ratio of the numbers ?
    4 : 5
    5 : 2
    3 : 4
    1 : 4
    4 : 15
    Option C
    Let two numbers are 12x and 17x respectively.
    12x – 8/ 17x – 8 = 2/3
    36x – 24 = 34x – 16
    x = 4
    two numbers are = (12 * 4), (17 * 4) = 48, 68
    If we added 12 in each number, new ratio = (48 + 12) : (68 + 12) = 3 : 4

     

  3. There are two numbers in the ratio of 5 : 8. If 20 is added in first number and 6 is added in second number, then ratio of two numbers become 6 : 7. Find the larger of the two numbers ?
    50
    48
    32
    64
    28
    Option D
    Let 1st numbers = 5x
    2nd numbers = 8x
    5x + 20/ 8x + 6 = 6/7
    48x + 36 = 35x + 140
    x = 8
    Langer number = 8 * 8 = 64

     

  4. Total income of A, B and C is rs.57000. If A, B and C spend 60%, 80% and 82% of their income respectively and ratio of their saving is 8 : 5 : 9, then what is the income of B ?
    18000
    20000
    25000
    33000
    15000
    Option E
    Let saving of A,B and C = 8x, 5x and 9x respectively.
    income of A = 8x/40 * 100 = 25x
    income of B = 5x/20 * 100 = 25x
    Income of C = 9x/18 * 100 = 50x
    Total income = 57000
    income of B = 57000 * 25x/95x = 15000

     

  5. The ratio of salaries of P, Q and R is 5 : 4 : 6. If the salary of P, Q and R are increased by 20%, 25% and 32% respectively. Find the new ratio of their salaries.
    5 : 8 : 3
    3 : 8 : 9
    3 : 5 : 6
    30 : 25 : 42
    30 : 28 : 15
    Option D
    Let salary of P, Q and R are 5x, 4x and 6x respectively.
    new salary ratio = (5x * 120/100) : (4x * 125/100) : (6x * 140/100)
    = 6x : 5x : 42x/5
    = 30 : 25 : 42

     

  6. In what ratio should rice at rs.13 per kg and rs.20 per kg be mixed. So that the mixture be worth of rs.17 per kg ?
    5 : 2
    3 : 4
    2 : 1
    5 : 4
    4 : 3
    Option B
    By alligation method,
    13 20
    17
    3 4
    ratio = 3 : 4

     

  7. A bag has coins in the denominations of 50p, 25p and 20p in the ratio of 4 : 2 : 1. If the total value of the coins is rs.108. Find the number of 20p coins in the bag ?
    50
    80
    45
    40
    240
    Option D
    Let the number of 50p, 25p, and 20p coins in the bag are 4x, 2x and x respectively.
    (50 * 4x) + (25 * 2x) + (20 * x) = 10800p
    200x + 50x + 20x = 10800
    270x = 10800
    x = 40
    number of 20p coins = 40

     

  8. First number and second number are 32% and 48% more than the third number. Find the ratio of first number, third number and second number.
    33 : 25: 37
    33 : 37 : 25
    33 : 38 : 25
    5 : 7 : 8
    6 : 5 : 3
    Option A
    Let third number = 100
    first number = 100 * 132/100 = 132
    second number = 100 * 148/100 = 148
    ratio of first, third and second number = 132 : 100 : 148 = 33 : 25 : 37

     

  9. A marriage party is attended by a total of 80 persons. If the ratio of men and women in the party is 3 : 2, how many more women must join the party such that the ratio becomes 6 : 5 ?
    4
    12
    14
    8
    19
    Option D
    Total persons = 80
    men = 80 * 3/5 = 48
    women = 80 * 2/5 = 32
    Let the number of women will join = x
    48/32 + x = 6/5
    192 + 6x = 240
    x = 8

     

  10. The students of three class are in the ratio of 5 : 6 : 4. If 8 students of each class increased so that, the ratio becomes 6 : 7 : 5, then Find the total number of students in the class before increased ?
    140
    120
    165
    200
    170
    Option B
    Let the number of students in 1st, 2nd and 3rd class are 5x, 6x and 4x respectively.
    5x + 8/6x + 8 = 6/7
    36x + 48 = 35x + 56
    x = 8
    total students of class before increased= 5x + 6x + 4x = 15x = 15 * 8 = 120

     

Related posts