# Quantitative Aptitude: Simple/Compound Interest Set 16

1. Pratyush lent Rs.21600 to be divided between her two daughters who aged 9 years and 11 years such that both of them would get an equal amount at certain age when lent at rate of 10% SI per anuum. If their investments are in ratio of 51:57 respectively.Then at what age both will received same amount?
9 years
10 years
14 years
15 years
18 years
Option E
p+q = 21600
p/q = 51/57
p = 10200 q = 11400
10200+10200*10*(p-9)/100 = 11400+11400*10*(p-11)/100
p= 18 years

2. Sum of money becomes Rs.1815 at 7% SI after 3 years. Same sum of money becomes Rs. 2235 at same interest after 7 years.Find the sum of money?
Rs 1500
Rs 1400
Rs 1350
Rs 1450
None of these
Option A
2235-1815 = P/100(7*7-7*3)
Sum = Rs 1500

3. Ramesh invests in a company Rs. 124000 for 9 years at 5% SI. Income tax at the rate of 19% is deducted from interest earned at the end of every year. Find the amount at the end of 9th year?
Rs 1,25,587
Rs 1,78,158
Rs 1,69,198
Rs 1,55,188
None of these
Option C
For 1 year = 124000*5/100 = Rs 6200
income tax = 6200*81/100 = Rs 5022
For 9 years = Rs 45198
Amount = 124000+45198 = Rs 1,69,198

4. Akansha lent a part of Rs. 15900 to Rashi at 6% SI. Rest to Anvesha at 5% SI. After 4 years she got an amount of Rs 19376 in total. Then what is the amount paid by Anvesha in total?
Rs 9500
Rs 10,200
Rs 11,500
Rs 12,000
None of these
Option B
3476 = p*6*4/100 + (15900-p)*5*4/100
p =7400
Anvesha = 8500+8500*4*5/100 = Rs 10200

5. What amount would Rs.2500 fetch if it is lent at 8% SI for 15 years?
Rs 6000
Rs 4200
Rs 4500
Rs 5000
Rs 5500
Option E
SI = 2500*8*15/100
=3000
Amount = 2500+3000 = Rs 5500

6. The simple interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 80. The corresponding compound interest is which of the following?
Rs 84
Rs 95.50
Rs 89.25
Rs 88
Rs 90
Option A
Sum = 100 x80/2 x 10 =Rs 400
C.I. = Rs.400x (1+10)^ 2/100 – 400 = Rs 84

7. If the difference between the simple interest and compound interests on some principal amount at 10% for 3 years is Rs. 45, then the principal amount is which of the following?
Rs 1342
Rs 1398
Rs 1444
Rs 1452
None of thee
Option D
Sum = Difference x (100)^3/r^2(300 + r)
= 45 x (100)^3/10^2 (300 + 10)
= 45000//31 = Rs 1452

8. If the difference between the CI and SI on a sum of money at 5% per annum for 2 years is Rs.15.Find the Simple Interest ?
Rs 750
Rs 500
Rs 250
Rs 600
None of these
Option D
15 =P*( 5/100)^2
P = Rs 6000
SI =(6000*5*2)/100 = Rs 600

9. The effective annual rate of interest corresponding to nominal rate of 4% per annum payable half yearly will be which of the following?
4.40
4.04
4.0
4.05
None of these
Option B

10. A sum was invested at compound intrest to Rs.800 in 3 years and to Rs.840 in 4 years.Find rate of interest per annum?
5%
4%
2%
7%
None of these
Option A
Rate of intrest = (100 × 40)/(800×1) = 10/2 = 5%