# Quantitative Aptitude: Simple/Compound Interest Set 20

1. Rs 12,200 was partly invested in scheme X at 10% p.a compound interest(compounded annually) for 2 year and partly in scheme Y at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both the schemes give equal interests. How much was invested in scheme X?
Rs 7000
Rs 8000
Rs 9000
Rs 8500
Rs 10000
Option B
Let it be Rs x. in scheme X
So in Y=(12200-x)
Therefore,[(1+10/100)^2 -1] = [(12200-x) *10*4] /100
x=Rs 8000

2. Mani borrows Rs 8000 at 20 percent compound rate of interest. At end of ech year he pays back Rs 3000,How much amount should he pay at end of third year to clear all his dues?
Rs 5140
Rs 6504
Rs 5904
Rs 4750
None of these
Option C
At end of first year,=8000+1600=9600
Amount=9600-3000-6600
At end of econd year=6600+1320=7920
Amount=7920-3000=4920
Amount at third year=4920+984=Rs 5904

3. Shubhra borrows money at 4% p.a and lends it at 6% p.a compound interest compounded half yearly and thus gains Rs 209 in a year.What is the amount of money she borrows?
Rs 6000
Rs 10000
Rs 12000
Rs 15000
None of these
Option B
Let amount borrowed be Rs 100.
Intrest to be paid=Rs 4
Gain=6.09-4=Rs 2.09
Actual amunt borrowed=209/2.09 * 100

4. What sum will give Rs 488 as the difference between S.I and C.I. at 10% in 1 1/2 years compounded half yearly?
Rs 55000
Rs 50000
Rs 64000
Rs 68000
None of these
Option C
Let sum be Rs 100.
SI=15
CI=15.6725
Difference=0.7625 == 488

5. Rs 20000 was invested by Mani in mutual fund at 10% p.a. at C.I. However every year he has to pay 20% tax on C.I.How much money does Mani have after 3 years?
Rs 25410
Rs 25194
Rs 25640
Rs 24845
None of these
Option B

6. Shubhra takes a loan of Rs 8400 at 10% p.a compounded annually which is to be repaid in two equal annual installments. One at end of one year and other end of second year. What is the value of each installment?
Rs 4200
Rs 4500
Rs 4840
Rs 4580
None of these
Option C
8400 = x*(210/121)

7. Mani borrows Rs 6375 to be paid back with C.I at 4% p.a by end of two years in two equal yearly installments. How much will each installment will be of?
Rs 3380
Rs 2540
Rs 2505
Rs 3520
None of these
Option A
25x/26 +625 /676x = 6375
x = (6375 * 676) / 1275

8. If Rs 7200 amounts to Rs 10,368 in C.I at a certain time, then Rs 7200 amounts to what in half of time?
Rs 8500
Rs 8640
Rs 8800
Rs 8405
None of these
Option B

9. There is 50 percent increase in amount in 5 years at S.I. What will be the C.I of Rs 12000 after 3 years at same rate?
Rs 3565
Rs 3972
Rs 3845
Rs 3540
None of these
Option B
Let P=Rs 100
I=Rs 50
T=5 years
R=50*100/100*5=10%
In ci,
CI=(12000(1+10/100)^^3 -1

10. Mani borrows Rs 3000 at 10% C.I. At the end of every year, he pays back Rs 1000.How much amount should he pay at end of 4th year to clear al his debt?
Rs 541
Rs 545
Rs 750.55
Rs 751.30
None of these
Option D