Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 20

Directions: What value should come in place of the x in the following questions? 

  1. (√5 – √10)2 + (√2 + 5)2 = x3 – 22
    A) 3
    B) 5
    C) 8
    D) 7
    E) 4
    View Answer
      Option E
    Solution:
    (√5 – √10)2 = √52 + √102 – 2*√5*√10 = 5 + 10 – 2*√5*√2*√5 = 15 – 10√2
    (√2 + 5)2 = 2 + 25 + 10√2
    So 15 – 10√2  + 27 + 10√2  = x3 – 22
    15+27+22 = x3
  2. 55% of √2116 ÷ 0.01 = x × 20
    A) 124.5
    B) 126.5
    C) 132.5
    D) 133.5
    E) 139.5
    View Answer
      Option B
    Solution:
    55/100 * 46/0.01 = 20x
    55 * 46 = 20x
  3. √(122 × 16 ÷ 24 + 193 + 7 × 5) = x2
    A) 3√2
    B) 2√2
    C) 4√2
    D) 5√2
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution:
    12*12*16/24 = 96
    193 + 7 × 5 = 193 + 35 = 228
    √(96+228) = x2
    18 = x2
  4. √31.36 ÷ √0.64 × 252 = x2 × 36    
    A) 11
    B) -8
    C) 49
    D) 81
    E) -7
    View Answer
      Option E
    Solution:
    5.6/0.8 * 252 = x× 36
    x2  = 49  
  5. (1.69)4 ÷ (2197 ÷ 1000)3 × (0.13 × 10)3 = (1.3)x-2
    A) 2

    B) 5
    C) 3
    D) 4
    E) 0
    View Answer
      Option D
    Solution:
    (1.69)4  = (1.3)8
    (2.197)3 = (1.3)9
    (1.3)8 / (1.3)9 * (1.3)3 = (1.3)2
    (1.3)2 = (1.3)x-2
    2 = x-2, so x = 4

Directions: What approximate value should come in place of the x in the following questions? (You are expected to do approximations)

  1. 68% of 1288 + 26% of 734 – 215 = x
    A) 820
    B) 850
    C) 735
    D) 825
    E) 780
    View Answer
      Option B
    Solution:
    68% of 1288 + 26% of 734 – 215 = x
    875.84 + 190.84 – 215 = 852
  2. (32.05)2 – (18.9)2 – (11.9)2 = x
    A) 545
    B) 615
    C) 690
    D) 665
    E) 530
    View Answer
      Option E
    Solution:
    1027 – 357 – 144 = 526
  3. 6578 ÷ 67 × 15 = x × 6 
    A) 320
    B) 250
    C) 340
    D) 200
    E) 230
    View Answer
      Option B
    Solution:
    6578*15/67*6 = 250
  4. 679/45 ÷ 23/2130 × 126/169 = x
    A) 1090
    B) 1060
    C) 1040
    D) 1080
    E) 1050
    View Answer
      Option C
    Solution:
    680/45 * 2130/23 * 126/169  = 1043
  5. √5687 × √1245 ÷ √689 = x ÷ 13
    A) 1320
    B) 1340
    C) 1305
    D) 1365
    E) 1345
    View Answer
      Option A
    Solution:
    74.4 * 35.2 * 13/26.2 = 1320

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 20”

  1. Prabakar

    PLease upload a quizes on computer aptitude…

    1. RIght now, there is no idea for this section as in SBI PO Mains this year, there was no question from computer aptitude.

      Here are the questions on the pattern of SBI Mains 2016, you can check these::

      http://aspirantszone.com/computer-aptitude/

      1. Prabakar

        Thank You mod.. Please Provide Computer capsule my kind request…And your computer quizes are worthwhile….

      2. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

        mam rrb po rrb clerk me toaayegi

        1. Yes.
          But he was asking for computer aptitude. Not awareness.

          Questions from Computer awareness will come in RRB not aptitude

          1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            Mam please provide daily computer quizzes

Leave a Comment