Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 3

 

Directions: What value should come in place of x in the following questions?

  1. 45% of 220 + 65% of 520 – 15% of 920 = x
    A) 299
    B) 261
    C) 276
    D) 223
    E) 264
    View Answer
      Option A
    Solution: 

    99 + 338 – 138 
  2. 42 × 21 ÷ 6 + 623 + √2704 = x
    A) 764
    B) 822
    C) 752
    D) 887
    E) 793
    View Answer
     Option B
    Solution:
    147 + 623 + 52
  3. (37)2 – √841 + 25% of 580 = x
    A) 1327
    B) 1757
    C) 1476
    D) 1485
    E) 1708
    View Answer
     Option D
    Solution:

    1369 – 29 + 145 
  4. 1 1/3 + 2 1/2 + 3 1/4 + 3 5/6 = x
    A) 11 7/12
    B) 13 7/12
    C) 12 11/12
    D) 10 5/12
    E) 10 11/12
    View Answer
      Option E
    Solution: 

    (1 + 2 + 3 + 3) + (1/3 + 1/2 + 1/4 + 5/6)
    9 + (23/12)
    = 9 + 1 11/12
    = (9 + 1) + 11/12
    = 10 11/12 
  5. 2450 +1270 – 67% of 2300 = x
    A) 2756
    B) 2089
    C) 2529
    D) 2729
    E) 2179
    View Answer
     Option E
     
  6. 47% of 4300 – 26% of 550 + 15% of 420 = x
    A) 1941
    B) 1834
    C) 1953
    D) 1926
    E) 1766
    View Answer
     Option A
    Solution:

    2021 – 143 + 63 
  7. 45% of 670 + 23% of 250 + 16% of 560 = x
    A) 429.6
    B) 432.6
    C) 448.6
    D) 456.6
    E) 472.6
    View Answer
     Option C
    Solution:
    301.5 + 57.5 + 89.6
  8. 621 ÷ 23 + 28% of 750 = x + 36% of 350
    A) 104
    B) 154
    C) 111
    D) 124
    E) 118
    View Answer
     Option C
    Solution:
    27 + 210 – 126
  9. 38% of 450 + 28% of 150 – 45% of 260 = x% of 600
    A) 14
    B) 16
    C) 12
    D) 10
    E) 9
    View Answer
     Option B
    Solution:
    171 + 42 – 117 = x/100 * 600
  10. 2 1/2 + 3 4/5 + 2 1/6 – 4 1/3 = x
    A) 3 4/5
    B) 4 2/15
    C) 2 5/12
    D) 4 7/10
    E) 4 2/13
    View Answer
     Option B
    Solution:
    2 1/2 + 3 4/5 + 2 1/6 – 4 1/3
    (2 + 3 + 2 – 4) + (1/2 + 4/5 + 1/6 – 1/3)
    = 3 + 17/15
    = 3 + (1 2/15)
    = 4 2/15

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts