Quantitative Aptitude: Simplification Questions for RBI Prelims Set 34

Simplification Questions for SBI PO, IBPS PO/Clerk, IBPS RRB, NIACL, NICL, RBI Grade B, OICL, UIICL, BoB and other competitive exams.

Directions: What value should come in place of the x in the following questions? 

  1. √3969 – 45% of 340 + 936 ÷ 13 = x
    A) -18
    B) -15
    C) -34
    D) -24
    E) -6
    View Answer
    Option E
    Solution:

    63 – 153 + 72 = -18
  2. 882 ÷ 14  – 35% of 280 + 3380 ÷ 52= x
    A) 43
    B) 68
    C) 76
    D) 50
    E) 30
    View Answer
    Option DE
    Solution:

    63 -98 + 65 = 30
  3. √(58% of 1450)  – 16% of 650 + √7396= x
    A) 18
    B) 27
    C) 20
    D) 11
    E) 36
    View Answer
    Option D
    Solution:

    √841 – 104 +  86 = 29 – 104 + 86 = 11
  4. 15 × 23 – 18% of 1150 = x
    A) 187
    B) 138
    C) 133
    D) 129
    E) 156
    View Answer
    Option B
    Solution:

    345 – 207 = 138
  5. √3364 – 1164 ÷ 12 + √(42% of 1050) = x
    A) -11
    B) -14
    C) -9
    D) -25
    E) -18
    View Answer
    Option E
    Solution:

    58 – 97 + 21 = -18
  6. 1235 ÷ 19 – 15% of 580 + √3364 = x
    A) 11
    B) 17
    C) 36
    D) 25
    E) 46
    View Answer
    Option C
    Solution:

    65 – 87 + 58 = 36
  7. 15 × 19 – 938 ÷ 14 – 12% of 250= x
    A) 188
    B) 125
    C) 119
    D) 225
    E) 203
    View Answer
    Option A
    Solution:

    285 – 67 – 30 = 188 
  8. 13 × 26 – 1196 ÷ 26 = x
    A) 161
    B) 292
    C) 334
    D) 257
    E) 127
    View Answer
    Option B
    Solution:

    338 – 46 = 292
  9. 59% of 1600 – 1022 ÷ 14 = x
    A) 789
    B) 529
    C) 913
    D) 871
    E) 676
    View Answer
    Option D
    Solution:

    944 – 73 = 871
  10. 52% of 350 – √6084 = x
    A) 83
    B) 95
    C) 87
    D) 122
    E) 104
    View Answer
    Option E
    Solution:

    182 – 78 = 104

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions for RBI Prelims Set 34”

Leave a Comment