Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 4

What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 286.04×11.646+65.37×54.08=?+137.989
    A)  7000
    B)  6750
    C)  6800
    D) 6700
    E) 6680
    View Answer
      Option C
    Solution:
    ?+137.989=286.04×11.646+65.37×54.08

    286×12 + 65×54
    3432+3510 = 6942
    Or, ?+138 = 6942
    ?=6942-138=6804 = 6800
                  
  2. 85943 – 71206 + 37517 – 3512 + 119 = ?
    A) 48870
    B) 43780
    C) 42680
    D) 46590
    E) None of these.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    85940 – 71200 + 37520 – 3510 + 120 = 48870
                  
  3. 20440÷639.890=√(?)
    A)  984
    B)  1110
    C) 900
    D) 1084
    E) 1200
    View Answer
      Option D
    Solution:
    √(?) = 20440÷640 = 31.99 = 32 = 32×32 = 1084
                  
  4. 122.05% of 120+149.99% of 150=?
    A)  371
    B)  380
    C)  350
    D) 385
    E) 360
    View Answer
      Option A
    Solution:
    (122×120/100)+(150×150/100)

    = (146.4+225)
    = 371.4 = 371
                  
  5. (9.899)3×(2.399)2×(4.005)4=?
    A)  144800
    B) 140000
    C) 1428200
    D) 1458000
    E) None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    (9.9)3×(2.4)2×(4)4 =
    (970.299)×(5.76)×256
    (970.3)×(5.75)×256 = 1428281.6 = 1428200
                  
  6. 999.99÷25.012 = ? – 235.448
    A) 265
    B) 255 
    C) 275
    D) 285
    E) None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    1000/ 25 = ? – 235

    40 = ? – 235
    ? = 235+40 = 275
                  
  7. 633.72-569.21÷(11.9% of 80)=?
    A)  6.667
    B)  575
    C) 7
    D) 600
    E) None of these.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    ?
    =633.72-569.21÷(11.9% of 80)  = 634-570÷(80×12)/100 = 634-570/9.6 =634 – 59.375 =575 (appx)
                  
  8. 67.99 -11.78 + 19.63 =? + 22.41
    A)  56
    B)  54
    C)  58
    D)  60
    E)  52
    View Answer
      Option B
    Solution:
    67.99 -11.78 + 19.63 =?+ 22.41
    68 – 12+20 = ? + 22  = 88-12 -22 = 54
                  
  9. (49.999)2+(59.96)2+(64.501)2 =?
    A)  16425
    B)  12369
    C)  10260
    D)  13425
    E)  None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    ?=(500)2+(60)2+(64.5)2 = 2500+3600+4160.25 = 10260
                  
  10. √1225 +  √2209 –  √5329 =  √?
    A)  81
    B)  9
    C) 18
    D) 729
    E) None of these.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    √1225 +  √2209 –  √5329 =  √?
    35+47-73 = 9=  √81
                  

 

Related posts

19 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 4”

  1. M@nish...

    ans 9 and 5 is wrong

    1. ครђ

      >for Ques 9…
      2500+3600+4096=10196 which is nearest to option C

      >Ques 5 me doubt hai 😛

    2. Ambika

      both are correct
      2500+3600+4096=10196 which is nearest to option C as said by ashu

      and 5 me 9.89 ko 9.9 tak hi kro appx 10 nhi
      option near hain to jyada appx ni karna chahiye variance jyada ayega usse

  2. Pawan

    please check ques 2 option should b E

  3. Pawan

    3 rd qustion it should b 1024

    1. ครђ

      Yes…approximation lena hai na to it would be 1084 🙂

  4. Sourav

    Ye IBPS PO ka jo notification sb jagah aaya hai ye real ya fake hai???

    1. ครђ

      Officially aisa kuch nahi aaya hai abhi …wait for it 🙂

  5. ครђ

    Thanks Ambika Ma’am 🙂 🙂

  6. swati

    thank you team AZ provide more sets

  7. blossom??☔️

    286.04×11.646+65.37×54.08=?+137.989
    A) 7000
    B) 6750
    C) 6800
    D) 6700
    E) 6680

    If we do exactly we get 6728.44..!!
    Ans 6800..Approximately means should be Atleast near na..This much diff btwn exact value to approx..That too other options there which are near 6700 and 6750..!!

  8. Ayushi

    mam 2nd ka ans toh 48861 h

  9. karthik

    8th answer is E not B

Leave a Comment