Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 51

Directions: What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 82 * 1/4096 *512 = 8?
    4
    2
    1
    3
    None
    Option C
    Solution:
    82 * 1/4096 *512= 8 x
    82 * 1/8 4 *8 3 = 8 x
    82 * 8 -4 *8 3 = 8 1.
  2. 242 + 182 – ?2 = 416
    22
    26
    21
    20
    None
    Option A
    Solution:
    242 + 182-x2=416
    576+324-x2=416
    576+324-416= x2
    x2=484.
    x=22.
  3. 1/6 of 432/8 of 32/18 of 1/2 of ? = 600
    62
    75
    66
    48
    None
    Option B
    Solution:
    1/6 of 432/8 of 32/18 of 1/2 of x =600
    8x=600
    x=600/8
    x=75.
  4. (2.6*48)/13 * ? = 576
    66
    55
    46
    60
    None
    Option D
    Solution:
    (2.6*48)/13 * x = 576
    124.8/13 * x= 576
    9.6x=576
    x=576/9.6=60.
  5. 1/4* 5624 – 20% of ? = 106
    6500
    5430
    6200
    5650
    None
    Option A
    Solution:
    1/4* 5624 – 20% of x=106
    1406- 20/100*x=106
    1406-106=20/100x
    1300=1/5x
    x=6500.
  6. 16.5% of 1700 – 13.8% of 1750 = ?
    24
    33
    29
    39
    None
    Option D
    Solution:
    16.5% of 1700 – 13.8% of 1750=x
    280.5-241.5=x
    x=39.
  7. 4 1/2 + 1/2 (8/9 – 31/3) = ?
    2/9
    3/5
    -2/9
    -3/5
    None
    Option C
    Solution:
    4 1/2 + 1/2 (8/9 – 31/3) = x
    9/2 +1/2 (8/9- 31/3)=x
    9/2+ 1/2 (-85/9)=x
    9/2 – 85/18=x
    (81-85 )/ 18=x
    x=-4/18=-2/9.
  8. (6√7+√7) (4√7+8√7) – 192 = ?
    245
    227
    238
    234
    None
    Option B
    Solution:
    (6√7+√7) (4√7+8√7) – 192=x
    (24*7 ) + (48*7) + (4*7) + (8*7) – 192=x
    (168+336+28+56) -361=x
    588-361=x
    x=227.
  9. 3/8 of 4/7 of 7/9 of 738 = ?
    115
    133
    154
    123
    None
    Option D
    Solution:
    3/8*4/7*7/9*738=x
    738/6=x
    x=123.
  10. 44% of 5025 + 56% of 2025 = ?
    3345
    2685
    3000
    3216
    None
    Option A
    Solution:
    44% of 5025 + 56% of 2025=x
    2211+ 1134=x
    x=3345.



 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 51”

  1. ครђ

    Thankyou mam :))

Leave a Comment