Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 55

Directions: What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. √1849 + √484 – √2704 = ?
    15
    9
    13
    17
    None
    Option C
    Solution:
    √1849 + √484 -√2704= x
    43+22-52=x
    x=13.
  2. 5 8.9 * 25 7.2 / 125 4.6 = 5?
    11
    9.5
    13.2
    15
    None
    Option B
    Solution:
    5 8.9 * 25 7.2 / 125 4.6= 5x
    (5 8.9 * 5 2*7.2) / 5 3*4.6 =5x
    5 8.9+14.4 / 5 13.8 =5x
    5 23.3-13.8 = 5x
    x=9.5.
  3. 572/26 * 12 – 200 = 2?
    10
    13
    12
    6
    None
    Option D
    Solution:
    572/26 *12 -200 =2x
    22*12 -200=2x
    264-200=2x
    64=2x
    x=6.
  4. (4*4)3 / (512/8)4 * (32*8)4 = (2+2)?+4
    6
    8
    5
    7
    None
    Option A
    Solution:
    (4*4) 3 / (512/8 ) 4 *(32*8) 4 = (2+2) x+4
    4 2*3 / 44*3 * 44*4= 4x+4
    46 /412 * 416 =4x+4
    422 /416=4x+4
    10=x+4
    x=6.
  5. [(15.5*30)/15 – 1250/50] = ?*2
    3
    7
    5
    9
    None
    Option A
    Solution:
    [(15.5*30)/15 -1250/50] =x*2
    31-25=2x
    6=2x
    x=3.
  6. 4800 /√? + 3 = 963
    28
    25
    31
    33
    None
    Option B
    Solution:
    4800 /√x + 3 = 963
    4800 /√x = 960
    4800/960=√x
    √x=5
    x=25.
  7. 210 – 2882/11 + 423/3 = ?
    92
    89
    78
    82
    None
    Option B
    Solution:
    210-2882/11 +423/3 =x
    210-262 +141=x
    x=89.
  8. 5321+ 248.8 + 1465.28 – 6326.68 + 1264.6 = ?
    1739
    1655
    1864
    1973
    None
    Option D
    Solution:
    5321+ 248.8 + 1465.28 – 6326.68 + 1264.6 = x
    8299.68-6326.68=x
    x=1973.
  9. (15*15*15) / (6+6+6+6+6) = ?
    124.2
    118.8
    112.5
    122.6
    None
    Option C
    Solution:
    (15*15*15)/(6+6+6+6+6)=x
    (15*15*15)/30=x
    15*7.5=112.5.
  10. ? of 420 + 186/3 + 486 /9 = 2216
    12
    16
    5
    8
    None
    Option C
    Solution:
    x of 420 + 186/3 + 486 /9 =2216
    x of 420 + 62 + 54 =2216
    x*420=2100
    x=5.


 

Related posts

Leave a Comment