Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 58

Directions: What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. ?/√64 = √36 / (11*3-15)
    4
    8/3
    4/3
    2
    None
    Option B
    Solution:
    x/√64 = √36/(11*3-15)
    x/8 = 6/18
    x=8/3.
  2. 1.52 + 2.12 + 3.22 = ?
    14.5
    12.6
    16.9
    18.7
    None
    Option C
    Solution:
    1.52 +2.12+3.22=x
    2.25+4.41+10.24=x
    x=16.9.
  3. 7.5% of 360 +2.5% of 600=?
    35
    42
    38
    46
    None
    Option B
    Solution:
    7.5% of 360 +2.5% of 600=x
    27+15=x
    x=42.
  4. 32% of 6375 – 19% of 5700 = 312 – ?
    45
    126
    4
    88
    None
    Option C
    Solution:
    32% of 6375 -19% of 5700= 312 -x
    2040-1083=312 -x
    957=961-x
    x=4.
  5. 1210.5 * 43.5 * 33.5 = 12?
    12
    8
    18
    14
    None
    Option D
    Solution:
    1210.5 *43.5*33.5=12x
    1210.5 *123.5x
    10.5+3.5=x
    x=14.
  6. 132 – 52 – √676 + 7 = ?2
    3√5
    15
    5
    5√5
    None
    Option D
    Solution:
    132 -52 -√676 +7=x2
    169-25-26+7=x2
    x2=125
    x=5√5.
  7. 5/6 *(2/15) /(13/3)*819 = ?
    21
    26
    29
    35
    None
    Option A
    Solution:
    5/6 *(2/15) /(13/3)*819=x
    5/6*2/15*3/13*819=x
    x=21.
  8. 260% of 45 + 120% of 55 = 220 – ?
    42
    33
    45
    37
    None
    Option D
    Solution:
    260% of 45 + 120% of 55=220-x
    117+66=220-x
    x=220-183
    x=37.
  9. (√8 – 1)2 = ? – 2√8
    7
    9
    12
    5
    None
    Option B
    Solution:
    (√8 – 1) 2 =x – 2√8
    8+1-2√8+2√8=x
    x=9.
  10. [(9*3)/(27*81)] * [(274/92] = 3?
    4
    6
    5
    8
    None
    Option A
    Solution:
    [(9*3) / (27*81)] *[(274/92]= 3x
    [33/ (33*34)] * [312/34]= 3x
    [33/ 3712/34]= 3x
    [3(12+3)]/3(7+4)=3x
    315-11=3x
    x=4.



 

Related posts

Leave a Comment