Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 59

Questions (1-3): What should come in place of the question mark (?) in the following series.

  1. 12, 61, 97, ?, 138, 147
    118
    126
    122
    132
    None
    Option C
    Solution:
    12+72=61
    61+62=97
    97+52=122
    122+42=138
    138+32=147.
  2. 18, 23, 35, ?, 88, 133
    42
    50
    66
    56
    None
    Option D
    Solution:
    18……. 23……. 35……. 56……. 88……. 133
    …..5……. 12……. 21……. 32……. 45
    ……….7……. 9……. 11……. 13.
  3. 3. 4, 10, 22, 40, ?, 94
    52
    64
    46
    84
    None
    Option B
    Solution:
    4 + (3*2) =10
    10+ (3*4)=22
    22+ (3*6)=40
    40+ (3*8)=64
    64+ (3*10)=94.

Questions (4-7): What should come in place of the question mark (?) in the following Simplification

  1. (396/44 *22/11) / (84/28)= ?
    9
    10
    14
    6
    None
    Option D
    Solution:
    396/44 *22/11 *84/28 =x
    3*2=x
    x=6.
  2. 40% of 560 +?% of 150 =242
    18%
    12%
    23%
    16%
    None
    Option B
    Solution:
    40% of 560 +x% of 150 =242
    224 + x/100*150=242
    3x/2=18
    x=12%.
  3. 1/17 of 2/3 of 4/5 of 425 =?
    13 1/3
    15
    17 2/3
    19
    None
    Option A
    Solution:
    1/17 * 2/3 * 4/5 * 425 =x
    (2*4*5)/3 =x
    40/3=x
    x=13 1/3.
  4. 4 1/5 + 3 1/3+ ? = 8 1/3
    6/5
    5/3
    4/5
    2/3
    None
    Option C
    Solution:
    4 1/5 + 3 1/3+ x = 8 1/3
    21/5 +10/3 +x=25/3
    x=25/3-10/3-21/5
    x=(125-50-63)/15
    x=12/15
    =4/5.

Questions (8-10): What approximately come in place of the question mark (?).

  1. 29.99 * 9.99 + 19.99*14.85 =?
    450
    600
    500
    560
    None
    Option B
    Solution:
    29.99 * 9.99 + 19.99*14.85 =x
    30*10 + 20*15=x
    300+300=x
    x=600.
  2. √6561 + ∛5832-√3136 =?
    54
    46
    43
    59
    None
    Option C
    Solution:
    √6561 + ∛5832-√3136 =x
    81+ 18-56=x
    x=43.
  3. (343*49) / (216*16*81)=?
    73 /65
    75 /67
    74 /67
    75 /69
    None
    Option B
    Solution:
    (343*49) / (216*16*81)=x
    (73 * 72 ) / (63* 4*4*9*9)=x
    (73 * 72 ) / (63* 36*36)=x
    (73 * 72 ) / (63* 62*62)=x
    75 /67=x.


 

Related posts

Leave a Comment