Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 8

Directions: What approximate value should come in place of the x in the following questions? 
(Note: You are not expected to calculate the exact value.)

  1. 16.03 × 22.99 + 2793 ÷ 45.09 + 45.09% of 259.98 = x
    A) 439
    B) 582
    C) 346
    D) 547
    E) 416
    View Answer
      Option D
    Solution:

    16 × 23 + 2793 ÷ 45 + 45% of 260 = x
    368 + 62 + 117 = 547
  2. √838 + (23.02)2 + 25.99% of 250.07 = x
    A) 655
    B) 569
    C) 623
    D) 637
    E) 583
    View Answer
      Option C
    Solution:

    √841 + (23)2 + 26% of 250 = x
    29 + 529 + 65 = 623
  3. 580 ÷ 16 × 12 + √1150 ÷ 34.1 × 12 = x
    A) 444
    B) 458
    C) 438
    D) 429
    E) 467
    View Answer
      Option A
    Solution:

    36 × 12 + √1150 ÷ 34 × 12 = x
    √1150 is nearly 34
    432 + 34/34 * 12 = 432 + 12 = 444
  4. 24.009% of 250 – 61.94% of 149.95 + 940 ÷ 15 = x
    A) 40
    B) 30
    C) 38
    D) 21
    E) 43
    View Answer
      Option B
    Solution:

    24% of 250 – 62% of 150 + 940 ÷ 15 = x
    60 – 93 + 63 =
  5. 34.99% of 340 + 755 ÷ 26.03 + 15 × 27.08 = x
    A) 567
    B) 537
    C) 528
    D) 553
    E) 598
    View Answer
      Option D
    Solution:

    35% of 340 + 755 ÷ 26 + 15 × 27 = x
    119 + 29 + 405 = 553
  6. √3135 ÷ (320 ÷ 23) + 14.095 × 32.995 – √1090 = x
    A) 461
    B) 475
    C) 425
    D) 457
    E) 433
    View Answer
      Option E
    Solution:

    √3136 ÷ (320 ÷ 23) + 14 × 33 – √1089 = x
    56 ÷ 14 + 462 – 33 = 433
  7. 26.003 × 42.99 ÷ 13 + 458 + √1295 – (275 ÷ 12) = x
    A) 561
    B) 557
    C) 564
    D) 549
    E) 551
    View Answer
      Option B
    Solution:

    (26 × 43)/13 + 458 + √1295 – (275 ÷ 12) = x
    2 × 43 + 458 + 36 – 23 = 557   
  8. (950 ÷ 17 + 865 ÷ 24) ÷ (760 ÷ 33) = x
    A) 3
    B) 6
    C) 4
    D) 2
    E) 7
    View Answer
      Option C
    Solution:

    (950 ÷ 17 + 865 ÷ 24) ÷ (760 ÷ 33) = x
    (56 + 36) ÷ 23 =
  9. 19.04 × 33.89 + 25.06% of 259.99 – 3440 ÷ 9 = x% of 350.08
    A) 91
    B) 86
    C) 106
    D) 94
    E) 85
    View Answer
      Option D
    Solution:

    19 × 34 + 25% of 260 – 3440 ÷ 9 = x% of 350
    646 + 65 – 382 = x% of 350
    x = 329*100/350 = 94
  10. √2920 + 34.99% of 540 – 79.94% of 239.99 = x% of 339.921
    A) 17
    B) 15
    C) 23
    D) 12
    E) 28
    View Answer
      Option B
    Solution:

    √2920 + 35% of 540 – 80% of 240 = x% of 340
    54 + 189 – 192 = x% of 340
    x = 51*100/340 = 15

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts

13 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 8”

  1. "Mission 2017" 'sandeep'

    thnx:))

  2. ครђ

    Thanks Ma’am :)) Happy to see simpli set daily … AZ rocks!!!

  3. ครђ

    @Shubhra_AspirantsZone:disqus Ma’am in ques. 7
    √2116 = 36 ?? how

    46 aayegi na value?? :))

  4. Himanshu ਅਰੋੜਾ(Phenomenal)

    7th Ques me
    instead of 36 is will be 46

      1. Himanshu ਅਰੋੜਾ(Phenomenal)

        hi jelly

  5. AVI™ (Sinchen loveR)

    ty,,ty,,,

  6. swati

    thank you team AZ …..#RESPECT…..

Leave a Comment