Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 15

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Two trains starting at the same time from 2 stations 250 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 130 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?
    13:12
    12:13
    7:9
    9:7
    None
    Option A
    Solution:
    For the same time speed and distance is inversely proportional.
    So ratio of their speed = 130:120 = 13:12.
  2. Two buses start from a bus terminal with a speed of 20 km/h at interval of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at interval of 8 minutes?
    8km/hr
    6km/hr
    5km/hr
    4km/hr
    None
    Option C
    Solution:
    Let Speed of the man is x km/hr.
    Distance covered in 10 minutes at 20 km/hr = distance covered in 8 minutes at (20+x) km/hr.
    20*10/60 = 8/60(20+x)
    200 = 160+8x
    8x = 40
    x = 5km/hr.
  3. P and Q start simultaneously from a place A towards B 60 km apart. P’s speed is 5km/h less than that of Q. Q, after reaching B, turns back and meets P at a places 20 km away from B. Q’s speed is:
    8km/hr
    12km/hr
    6km/hr
    10km/hr
    None
    Option D
    Solution:
    Let the speed of P be x km/hr
    then Q’s speed = (x+5) km/hr
    Distance covered by Ajay = 60 + 20 = 80 km
    Distance covered by Ravi = 60 – 20 = 40 km.
    According to question,
    80/(x+5) = 40/x
    x = 5 km/hr.
    then Q’s speed=5+5=10km/hr.
  4. A man starts climbing a 25 m high wall at 7 am. In each minute he climbs up 1 m but slips down 50 cm. At what time will he climb the wall?
    8.12am
    7.49am
    7.50am
    8.19am
    None
    Option B
    Solution:
    In 1minutes 1m climb and 50 cm slip down . then in 1min he climb 50cm only.
    50cm 1min
    2500cm(25m) ? ===> 50min.
    In last 1min after climb the wall no slip is there so 50-1=49min.
    At 7.49am he climb the wall.
  5. The ratio between the speed of a train and a car is 16 : 15 respectively. Also, a bus covered a distance of 480 km in 8 hr. The speed of the bus is three-fourth the speed of the train. How much distance will the car cover in 6 hr?
    300km
    290km
    360km
    450km
    None
    Option D
    Solution:
    Speed of bus = 480/8 = 60km/ h
    Speed of train = (60*4)/3=80 km / h
    Speed of train : Speed of car = 16 : 1
    Speed of car =80/16 * 15 = 75 km/ h
    Distance covered by car in 6 hr = 75 × 6 = 450 km
  6. A train takes 6 seconds to pass an electric pole. If the length of the train is 180 metres, the time taken by it to cross a railway platform 150 metres long is
    11sec
    12.5sec
    10sec
    11.5sec
    None
    Option A
    Solution:
    Speed of the train = 180/6 = 30 m/s
    Time taken by the train to pass the platform
    =(180+150)/30=11 seconds.
  7. In eleven hours C walks 12.5 km less than what D does in twelve hrs; and in five hrs D walks 3.25 km less than what C does in seven hrs. How many km does each walk per hour ?
    4 and 4.5
    3.25 and 4
    3.5 and 4.25
    4.5 and 3.5
    None
    Option C
    Solution:
    Let the speed of C be x km/hr and D be y km/hr.
    Then 12y-11x=12.5—–1
    And 7x-5y=3.25——2
    By solving 1 and 2
    We get x=3.5km/hr and y=4.25km/hr.
  8. Two trains are running at 60 km/hr and 30 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 9 seconds. What is the length of the fast train?
    75m
    80m
    88m
    92m
    None
    Option A
    Solution:
    Relative speed = (60 – 30) km/hr =30*5/18=25/3m/sec
    Length of Train= Speed * Time
    =25/3*9=75m.
  9. Two, trains, one from A to B and the other from B to A, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 16 hours and 25 hours respectively. The ratio of their speeds is:
    4:5
    5:4
    3:7
    7:3
    None
    Option B
    Solution:
    Let the trains be A and B.
    Then, (A’s speed) : (B’s speed) = √b : √a = √25 : √16 = 5 : 4.
  10. A man can row 15 km/h in still water and he finds that it takes him twice as much time to row up than as to row down the same distance in the river. The speed of current (in km/h) :
    7km/hr
    6km/hr
    8km/hr
    5km/hr
    None
    Option D
    Solution:
    Let the speed of the current be x km/h. Now, according to the question,
    (15+x)/(15-x) = 2/1.
    15+x = 30-2x
    3x = 30-15
    3x = 15
    x = 5 km/hr.



 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 15”

  1. Tapan

    thanks for upgrade

  2. akshita

    explain q4 pls..i nvr undestnd dis one ;-/

    1. Premashanthi

      Given a man climb 1m in 1min and slip down 50cm.
      Then in 1min he climb only 50cm.
      50cm 1min
      Then 2500cm ? =50min.totally
      But in last climb he reached the top so no chance to slip down there.
      So we minus 1minute.
      50-1=49min. So ans is 7.49am.

      1. karthik

        in second question why man speed 20+X, bus always greater than man na?
        here i thought 20 * 10/60 = X *8/60

        finally we got X = 25.. so 25-20 = 5 k/h

Leave a Comment