Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 18

  1. In eleven hours A walks 12.5 km less than what B does in twelve hours and in five hours B walks 3.25 km less than what A does in seven hours. How many km does each walk per hour?
    3.25km/hr , 4. 5km/hr
    3 km/hr , 4km/hr
    3.5km /hr, 4.25km/hr
    2.25km/hr , 3. 5km/hr
    None
    Option C
    Solution:
    Let speed of A be x km/hr and B be y km/hr.
    Then 12y-11x=12.5
    7x-5y=3.25
    Solving both we get x=3.5km /hr , y=4.25km/hr.
  2. 35km
    40km
    30km
    45km
    None
    Option B
    Solution:
    Let the distance be d km.
    u=7km/hr
    v=3km/hr
    d/(7-3) =6 + d/(7+3)
    d/4-d/10=6
    d=40km.
  3. Car A runs at the speed of 45 km/hr and reaches its destination in 5hr. Car B runs at the speed of 55 km/hr and reaches its destination in 3hr. What is the respective ratio of distances covered by Car A and Car B?
    17:12
    9:4
    15:11
    11:9
    None
    Option C
    Solution:
    Distance travelled by Car A = 45 * 5
    Distance travelled by Car B = 55 * 3
    Ratio 45*5 : 55*3
    15:11.
  4. If a student walks from his house to school at 6 km/h, he is late by 30 min. However, if he walks at 8 km/h, he is late by 5 min only. The distance of his school from his house is
    20km
    8km
    15km
    10km
    None
    Option D
    Solution:
    Let the distance be x.
    x/6 – x/8 =(30-5)/60
    (8x-6x)/48 =25/60
    2x=20
    x=10km.
  5. Two trains are running at 60 km/h and 30 km/h respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 9 seconds. What is the length of the fast train?
    90m
    100m
    75m
    60m
    None
    Option C
    Solution:
    Speed =60-30=30km/hr
    Length of faster train= 30*5/18*9
    = 75m.
  6. The average speed of a car is 1 (2/5) times the average speed of a bus. A tractor covers 625 km in 25 hours. How much distance will the car cover in 4 hours if the speed of the bus is twice speed of the tractor?
    320km
    280km
    250km
    300km
    None
    Option B
    Solution:
    Speed of a tractor=625/25 = 25 km / hr
    The speed of a bus in an hour = 25 × 2 = 50 km
    The speed of a car in an hour = 7/5 * 50 = 70 km
    So, the distance covered by car in 4 h is
    70 × 4 = 280 km.
  7. Two persons living in different towns 60 km apart, they started at 2 pm to see each other at the rate of 4.5 and 5.5 km/hr respectively. When will they meet?
    5pm
    8pm
    6pm
    7pm
    None
    Option B
    Solution:
    Speed=4.5+5.5=10km/hr
    Meeting time=60/10=6hours.
    So they meet at 8pm.
  8. Two train A and B start from two different stations and proceed towards each other. If the speed of A is 30km/hr and B is 80km/hr. They meet after 12hrs. What is the distance between these two stations.
    1320km
    1450km
    1300km
    1280km
    None
    Option A
    Solution:
    Speed= 80+30=110km/hr
    Distance =speed *time
    =110*12=1320km.
  9. A, B, C are running clock wise around a circular track and their time periods to run a circle are 3min, 5min and 6min respectively. Find the time interval after which they meet for the first time at the starting point.
    15mins
    20mins
    25mins
    30mins
    None
    Option D
    Solution:
    LCM of 3, 5, 6 =30
    Then after every 30mins they will meet at starting point.
  10. Two cyclist start from the same place in opposite direction. The first cyclist goes towards north at 18km/hr and second goes towards south at 20km/hr. What time will they take to be 47.5?
    1 1/4hrs
    2hrs
    2 1/2hrs
    3hrs
    None
    Option A
    Solution:
    Speed=18+20=38km/hr.
    Distance=47.5
    Time=47.5/38
    =1 1/4hrs.


Related posts

Leave a Comment