Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 14

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Two runner start running together for a certain distance, one at 6 km/h and another at 10 km/h. The former arrives 1 3/5 hours before the latter. The distance in Km is :
    A) 28km
    B) 24km
    C) 20km
    D) 18km
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let X be the distance, then
    (X/6)-(X/10) = (8/5)
    4x/60 =8/5
    X = 24 km.
  2. A man completes a certain journey by a car. If he covered 30% of the distance at the speed of 20kmph. 60% of the distance at 40km/h and the remaining of the distance at 10 kmph, his average speed is:
    A) 36km/hr
    B) 28km/hr
    C) 16km/hr
    D) 25km/hr
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let the total distance be 100 km.
    Average speed = total distance covered/ time taken
    = 100/[(30/20)+(60/40)+(10/10)]
    = 100/[(3/2)+(3/2)+(1)]
    = 100/[(3+3+2)/2]
    = (100*2)/8
    = 25 kmph.
  3. A person can row 7 1/2 km an hour in still water. Finds that it takes twice the time to row upstream than the time to row downstream. The speed of the stream is:
    A) 1.5km/hr
    B) 2km/hr
    C) 4km/hr
    D) 2.5km/hr
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let the distance covered be x km and speed of stream = y kmph.
    Speed downstream = (15/2)+y
    Speed upstream = (15/2)-y
    [2x/((15/2)+y)] = [x/((15/2)-y)]
    15-2y = (15/2)+y
    3y = 15-(15/2) = 15/2
    y = 15/6 = 2.5 kmph.
  4. Cars take 15 hr to cover the distance of 150 km between P and Q. A bus starts from point P at 6.00 a.m. and another bus starts from point Q at 9.00 a.m. on the same day. When do the two cars meet?
    A) 3 PM
    B) 2.50 PM
    C) 1.30 PM
    D) 12 PM
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Distance 150 km.
    Speed of the cars =150/15=10km/hr
    By 9.00 a.m., the car from P covered 30 km.
    Remaining distance = 150 – 30 = 120 km
    Relative speed of the cars = 20 km/hr.
    Time taken to meet = 120/20=6 hr after Q starts
    ie 3pm meeting time.
  5. A van complete a certain journey in 18 hour. It cover half the distance at 30 km/hr and the rest at 60 km/hr, The distance covered is ?
    A) 540km
    B) 650km
    C) 720km
    D) 760km
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let the length be x km.
    ( x/2 x 1/30 ) + ( x/2 x 1/60) = 18
    => x/60 + x/120 =18
    =>2x+x=18*120
    X=720km.
  6. Two persons Shyam and Santhosh starts at the same time from Place A to B and proceed towards each other at 45 km/hr and 54 km/hr resp. When they meet it was found that one of them travelled 72km more than the other. the distance between the places in km.
    A) 735km
    B) 820km
    C) 792km
    D) 840km
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    speed ratio 45:54=5:6
    Diff 1 (6-5) == 72
    11 (6+5) ? ==>792km.
  7. A theft is reported to a policeman. The thief starts running and the policeman chases him. When the policeman starts chasing, the thief was at a distance of 250 meter. The thief and the policeman run at the speed of 6 km/h and 8 km/h respectively. Find the time the policeman will take to catch the thief.
    A) 25min
    B) 30min
    C) 20min
    D) 40min
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Policeman gains = (8 – 6) km.h = 2 km/h
    Therefore, He will gain 250 meter in 30 minutes. Will catch the thief in 30 minutes.
  8. The distance between two stations A and B is 200 km. A train leaves A towards B at an average speed of 60 km/hr. After an hour, another train leaves B towards A at an average speed of 80 km/hr. The distance of the point where the two trains meet, from A is :
    A) 100km
    B) 140km
    C) 120km
    D) 180km
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let the distance be xkm.
    x/60 – (200-x)/80 = 1
    (4x-600+3x) /240 =1
    7x – 600=240
    X=120km.
  9. A man travels 35 km partly at 4 km/hr and at 5 km/hr. If he covers former distance at 5 km/hr and later distance at 4 km/hr, he could cover 2 km more in the same time. The time taken to cover the whole distance at original rate is
    A) 8hrs
    B) 6hrs
    C) 4hrs
    D) 5hrs
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Suppose the man covers first distance in x hrs.and second distance in y hrs. Then,
    4x+5y=35 and 5x+4y = 37
    Solving the equations,
    we get x = 5 and y = 3
    Total time taken = (5+3)hrs = 8 hrs.
  10. P and Q are two towns. Noel covers the distance from P to Q on cycle at 22 km/hr. However, he covers the distance from Q to P on foot at 8 km/hr. His average speed during the whole journey is :
    A) 12.8
    B) 11.62
    C) 12.55
    D) 11.73
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Average speed = (2*22*8)/ (22+8)
    =352/30=11.73.

Click here for Partnership Questions

 

 

Related posts

Leave a Comment