Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 16

  1. Without any stoppage a person travels a certain distance at an average speed of 50 km/hr and with stoppages he covers the same distance at an average speed of 40 km/hr. How many minutes per hour does he stop?
    20min
    18min
    24min
    15min
    None
    Option B
    Solution:
    Let the total distance be x km.
    Time taken at the speed of 50 km/hr = x/50 hrs.
    Time taken at the speed of 40 km/hr = x/40 hrs.
    He rested for ( x/40 – x/50) hrs = = x/200 hrs.
    His rest per hour = x/200 / x/60 = 3/10 hrs. = 18 minutes.
  2. Two trains A and B start from station X and Y towards Y and X respectively. After passing each other they take 4 hours 48 minutes and 3 hour 20 minutes to reach Y and X respectively. If train A is moving at 45 km/hr, then the speed of train B is?
    54km/hr
    50km/hr
    48km/hr
    45km/hr
    None
    Option A
    Solution:
    A’s speed/B’s speed =√ (Time taken by B to reach X) / (Time taken by A to reach Y)
    45/B=√10/3/24/5
    45/B=√5/6
    B=54km/hr.
  3. Two men A and B walk from P to Q, a distance of 28 km, at 3 and 4 km an hour respectively. B reaches Q, returns immediately and meets A at R. Find the distance from P to R.
    16km
    20km
    18km
    24km
    None
    Option D
    Solution:
    When B meets A at R, B has walked the distance PQ + QR and A the distance PR.
    That is , both of them have together walked twice the distance from P to Q, i.e 56 km.
    Hence the distance PR travelled by A = 3/7 of 56 km = 24 km
  4. The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 15 kms. what was the total distance travelled in 10 hours?
    240km
    200km
    180km
    230km
    None
    Option A
    Solution:
    Total distance travelled in 10 hours =(15+17+19+…..upto 10 terms)
    a=15, n= 10,d=2.
    Required distance = 10/2[2 x 15+{10-1) x 2] =5(30+18)
    = 240 kms.
  5. A man covers a certain distance on an average speed of 40 km/hr, he late by 10 min. However, he travel the same distance with a speed of 20 km/hr, he late by 25 min. Find the distance.
    12km
    15km
    10km
    20km
    None
    Option C
    Solution:
    Distance = Product of two speeds/ Difference of two speeds x Difference between arrival times.
    (40*20)/20 *15/60
    Distance =10km.
  6. If a person walks at 18 km/hr instead of 12 km/hr, he would have walked 30 km more. What is the actual distance travelled by him?
    60km
    55km
    50km
    70km
    None
    Option A
    Solution:
    He travels 30 km more due to an increase in speed of 6 km/hr.
    Then 6……… 30
    ……. 12 ?==> 60km.
  7. A Man travelled from A to B. He went to B at the speed of 30 km/h and came back at the speed of 12 km/h. If he took 9 hours and 20 min to complete his journey, what is the distance between A and B?
    90km
    75km
    80km
    70km
    None
    Option C
    Solution:
    Average speed=2xy/(x+y)
    =(2*30*12)/42
    =120/7km/hr.
    Distance =120/7*28/3=160km
    Then Distance between A and B is 160/2=80km.
  8. In a 100m race, A runs at 1.66m/s. if A gives B a start of 4m and still beats him by 12 seconds,what is B’s speed?
    1.32m/s
    1.5m/s
    2.3m/s
    2.5m/s
    None
    Option A
    Solution:
    time taken by B =time taken by A + 12
    96/x =100/1.66 + 12
    x=1.32m/s.
  9. Two buses start from a bus terminal with a speed of 20 km/h at interval of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at interval of 8 minutes?
    10 km/hr
    6 km/hr
    8 km/hr
    5 km/hr
    None
    Option D
    Solution:
    Let Speed of the man is x km/hr.
    Distance covered in 10 minutes at 20 km/hr = distance covered in 8 minutes at (20+x) km/hr.
    20*10/60 = 8/60(20+x)
    200 = 160+8x
    8x = 40
    then x = 5 km/hr.
  10. A train goes from StationA to StationB at 45km/hr and returns to A at a slower speed. If its average speed for the whole journey is 36 km/hr, at what speed did it return?
    32km/hr
    30km/hr
    25km/hr
    26km/hr
    None
    Option B
    Solution:
    Average speed=2xy/(x+y)
    =2*45*x/(45+x)=36
    45x=18(45+x)
    X=30km/hr.



 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 16”

  1. susant

    chk question no 3 ans

    1. Premashanthi

      S ans is 24 we changed.

  2. AmRITa @ bank po

    No9 explain plz

  3. jaga

    q no1 –ans will be 12 min i think.

Leave a Comment