Quantitative Aptitude: Time and Work Set 9

Time and Work Questions for IBPS/SBI PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A cistern can be filled by two pipes separately in 6 and 9 mins respectively. Both pipes are opened together for a certain time but being clogged, only 5/6 of full quantity water flows through the first and only 3/4 through the second pipe. The obstructions, however, being suddenly removed, the cistern is filled in 2 mins from that moment. How long was it before the full flow began?
    A) 3 min
    B) 2 min
    C) 1 min
    D) 2.5 min
    E) 1.5 min
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    total units …….36
    first pipe ………36/6 = 6 units
    second………….36/9 = 4units
    now, ( 5/6 * 6 + 3/4* 4 ) T + 2 ( 6+4 ) = 36 >> T =2
  2. Ram and mohan together can complete typing a book of 1575  pages in 25  days working 15 hrs per day. Ram is 20% more efficient than Mohan. A page contains an average of 275 words, then how many words can ram type in an hour?
    A) 525
    B) 600
    C) 625
    D)630
    E) 645
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Ram : mohan = 6:5
    R+M = 11
    R+M = 1575 * 275 / 15* 25 = 1155 words in 1 hour
    ram will type = 1155 * 6/11 = 630 words in 1 hour
  3. Subhash can copy 70 pages in 16 hours ; Subhash and Prakash together can copy 275  pages in 40 hours. In how much time can Prakash copy 30 pages ?
    A) 15 hr.
    B) 12 hr.
    C) 14  hr.
    D) 18 hr.
    E)  None of these.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Subhash can copy 70 pages in 16 hours so In 40 hours he can copy 70*2.5 = 175 pages. Hence prakash can copy 100 pages in 40 hours . Thus , he can copy 30 pages in 30% of the time i.e 12 hours.
  4. A and B together can do a piece of work in 12 days which B and C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days could each do the work by himself ?
    A) 24, 12, 36
    B) 24, 16, 12
    C) 16, 48, 24
    D) 24, 36, 12
    E) None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Total work  = 48 ,… A+B = 4 ….B+C = 3
    now, 5A + 7B + 13C = 48
    split it
    5A +5B + 2B + 2C + 11C = 48
    so 5*4 + 2*3 + 11c = 48
    so 11c = 22 …… c = 2
    so c alone = 48/2 = 24
    A — 48/3 = 16
    B— 48/1 =48
  5. 24 men take 12 days to complete a piece of work . They worked for a period of 4 days . After that , they were joined by 8 more men . How many more days will be taken by them to complete the remaining work?
    A) 8 days
    B) 9 days
    C) 7 days
    D) 6 days
    E) None of these.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    24*12 – 24*4 =( 24+8 )x

    By solving we get x = 6 days
  6. In two days A, B and C together can finish 1/4 of a work and in another 2 days B and C together can finish 1/5 part of the work. Then A alone can complete the whole work in?
    A) 10 days
    B) 20 days
    C) 40 days
    D) 35 days
    E)  None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    work ……. 20
    a+b+c = 5 in 2 days
    b+c = 4 in 2 days
    a = 1 in 2 days >> 40 days total
    or
    2(a+b+c) =1/4 =>a+b+c =1/8
    2(b+c) =1/5 =>b+c =1/10 >  a =1/8-1/10 =1/40 =40 days
  7. A team of 100 men is supposed to do a work in 60 days. After 35 days, only 5/12 of the work was completed, so to complete the work before 40 more men were employed. If 40 men were not employed, how many extra days were required to complete the work by earlier number of men?
    A) 11 days
    B) 15 days
    C) 12 days
    D) 14 days
    E) None of these.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    100 men completed 5/12 work in 35 days
    So 100 men can complete the remaining 7/12 work in 49 days:

    Use M1*D1*W2 = M2*D2*W1
    100*35*(7/12) = 100*D2* (5/12)
    D2 = 49 days
    But after 35 days, 40 more men were employed, so 140 men now and they completed 7/12 work in
    By M1*D1*W2 = M2*D2*W1
    100*35*(7/12) = 140*D2*(5/12)
    D2 = 35 days
    So extra days = 49-35 = 14 days
  8. Two typist of varying skills can do a job in 6 minutes if they work together. If the first typist typed alone for 4 minutes and then second typed for 6 minutes , they would be left with  1/5 of the whole work. How many minutes would it take the slower typist to complete the work alone ?
    A) 10 min
    B) 12 min
    C) 15 min
    D) 20 min
    E) None of these.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    The first typist types for 4 minutes and second one for 6 minutes , the work left would be the work the first typist can do in 2 minutes. Thus the time taken by the first typist to do the work would be 10 minutes and his rate of work would be 10% per minute . Since both can do whole work in 6 minutes their combined efficiency = 100/6 = 16.66% > second typist = 6.66%
    so he would take = 100/6.66 = 15 minutes.
  9. Tap A  can fill a tank with water in 10 hrs. Tap B fills the same tank with milk in 12.5 hrs. A man who wanted to fill the tank with the mixture opens tap A first , which already contains 8% milk of its own capacity. After two hours he opened tap B till the tank gets filled completely. In what proportion should he mix this solution with the other one containing water and milk in the ratio 2 : 3, so that the new solution will contain half milk and half water?
    A) 2:3
    B) 1:1
    C) 1:2
    D) 2:1
    E) 1:3
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total work  – 50
    a== 5
    b== 4
    it already contain 8% milk = 4 lit
    a—- in 2 hrs = 5*2 = 10 lit water
    so, total fill = 14 lit. remain. = 36 lit
    done by a+b in 36/9 = 4 hrs
    so,water added by a — 4*5 = 20 litre
    milk added by b —- 4*4 = 16 litre
    so. Total water ==== 10 + 20 = 30 litre
    Total milk ===== 4 + 16 === 20 litre
    W:M = 3:2
    now 3/5______________2/5
    ____________1/2_______1:1
  10. A, B, C complete a work in 15, 20 and 30 days . They work together for sometime after which C left. A total of 18000 rs is paid for the work and B gets 6000 rs more than C.For how many days did A work ?
    A) 8 days
    B) 10 days
    C) 12 days
    D) 7 days
    E) None of these.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Total work  = 60
    A — 4 ,, B– 3 ,,,, C — 2
    let A &B work for x days
    Then work done by A = 4x
    B = 3x
    C =60- (4x+3x)
    So ratio of their share
    4x : 3x : 60-7x
    Difference between b and c = 3x – (60-7x) = 10x – 60
    ( 10x – 60)/60 * 18000 = 6000
    so,x =8

Click here for Time and Work Questions

 

 

Related posts

38 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time and Work Set 9”

  1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

    gud questions mam…..:))))

  2. Gusto

    thank u ambi mam!!!

      1. Gusto

        something is missing — A receives % of the profit ???

        1. Sachin Shukla

          nai yr miss nahi h..

          1. Gusto

            % ke sath koi numerical value honi chahiye na .. but yha sirf % ka sign hi hai

          2. Sachin Shukla

            jo qsn tha usme yahi h haa lgta to h k koi value chahiye..

          3. Gusto

            to fir Qn me % ke sath value missing hai …bina % ki value jane ham qn kaise solve kar sakte hai

  3. Keyur

    thanx ambika mam

  4. Gusto

    congrats ambi mam for sbi po mains :))

    1. Ambika

      thankyou so much vishal :))))

      1. AMAZON

        @@disqus_sqmL5JaJJZ:disqus Mam, have you got any idea about what is going to be the ratio between GD AND PI and MAINS MARKS RATIO?

        AND vacancy 2500 ? aur mains m kitne select kre h bacche ?

        1. Ambika

          not much …but i ll let u know as i get to know something ok
          and congrats :))

          1. AMAZON

            congrats to you too Madam.
            Thank you,

          2. AMAZON

            always be happy 🙂

          3. thinker

            Conjgratulate mam

          4. Ambika

            ty so much :))

          5. KaRi$hMa

            wow i knew it already ki apka jrur hoga…a big congratulations..nd final bhi hoga dekhna..:):) all the very best for next rounds …:):)

          6. Ambika

            so sweet 🙂
            thankyou so much :)) i wish tha same for u …work hard ok now time is less and if u face pblm u can msg me anytime

          7. KaRi$hMa

            thnku so much …u r so nice..:):)
            ok i will surely msg u if i need..thnku so much..:):)

          8. AMAZON

            mam gd pi kab h kuch idea

          9. Ambika

            yess abhi no idea wese
            mail aa jayega 2-3 days me uska sab selected candidates ko

  5. Good Morning
    What problem are you getting?

    1. Home page pe right side par discussion zone ka link hai.
      Can you see it ?
      Below doubts posting page

      1. Phone se use kar rahi ho ?

      2. Ambika

        i ll give u link :))) no pblm

  6. NAZRIYA

    awesome explntion ty ambi 🙂

  7. M@nish...

    shubhra mam pls check Q7

    1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

      whats wrong in that qo ?

  8. Diya

    Two typist of varying skills can do a job in 6 minutes if they work together. If the first typist typed alone for 4 minutes and then second typed for 6 minutes , they would be left with 1/5 of the whole work. How many minutes would it take the slower typist to complete the work alone ?

    A) 10 min

    B) 12 min

    C) 15 min

    D) 20 min

    E) None of these.
    please explain this question ambika ma;am

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      T(1)+ T(2) =1/6—-(1)
      4T(1) +6T(2) =4/5—(2)
      SOLVE BOTH BY SUBSTITUTION METHOD
      T(1) =1/10 =10 MINS & T(2) =1/15 =15MINS
      SO SLOWER TYPIST TAKE 15 MINS TO DO WORK ALONE

  9. Ruchiie

    Mam 8 n 9 ni Ara smj..

  10. Parag Chavda

    7/10 nice questions. very helpful
    thank you

Leave a Comment