Reasoning: Inequalities Questions for Upcoming Exams – Set 9

   

  1. Statements: U > G = F ≥ K = R < E;  F > P ≤ S;  O = P ≤ J > M
    Conclusions:
    I. U > S,              
    II. E > M
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows  
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
    Option D
    Solution:
    U > G = F > P ≤ S
    E > P = K ≤ F > P ≤ J > M
  2. Statements: W > J = F ≥ L ≤ B > T;  W < Q = T ≤ H;  D > I  ≥ Q
    Conclusions:
    I. L < H
    II. I > B
    A) only I follows   
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
    Option A
    Solution:
    L ≤ F = J < W < Q ≤ H
    I ≥ Q = T < B
  3. Statements: D = J ≥ S > L < P = O;   O > M  ≥ D < A;   R = F ≤ S
    Conclusions:
    I.  P > D,
    II. R ≤ M          
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
    Option E
    Solution:
    D = J ≥ S > L < P gives that there can be any relation between P and D. BUT P = O > M  ≥ D gives P > D
    R = F ≤ S ≤ J = D ≤ M, gives R ≤ M 
  4. Statements: R > G < O ≥ L = E > H;   D = H > B;   S > B = N ≥ W
    Conclusions:
    I. O > S,
    II. O ≤ S
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow    
    View Answer
    Option C
    Solution:
    O ≥ L = E > H > B < S, so no relationship can be determined, but it will surely be either of O > S or O ≤ S OR either of O < S or O ≥ S 
  5. Statements: H < G ≤ F < D = T > S;  F > L ≥ V = E; V ≥ P = Q
    Conclusions:     
    I. Q < S,
    II. D > P
    A) only I follows
    B) only II follows     
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
    Option B
    Solution:
    Q = P ≤ V ≤ L < F < D = T > S
    D > F > L ≥ V ≥ P

 

  1. In which of the following expressions does the expression ‘I > D’ and ‘A ≤ G’ definitely hold true?
    A) A ≥ I ≥ G = K > S > D
    B) A ≤ D ≥ M = F ≤ G < I
    C) I ≥ C > Q ≥ A = G ≥ D
    D) G ≥ D = A < B ≤ S ≤ I
    E) D ≥ E = G ≥ W = A < I
    View Answer
    Option D
    Solution:
    G ≥ D = A and D = A < B ≤ S ≤ I 
  2. In which of these expressions ‘A > P’ and ‘A = P’ be definitely false?
    A) W < S ≥ P ≥ Q = A ≥ R > V
    B) X < A ≤ S ≤ T;  X ≥ L > P
    C) M ≤ A ≤ L = P < S
    D) S > F > = C ≤ H = P ≤ Q = T;  F < A
    E) None of these
    View Answer
    Option E
    Solution:
    In A) – A ≤ P, so A can be = P, so cannot say that ‘A = P’ is definitely false
    In B) – A > P
    In C) – A ≤ P
    In D) – Cannot be determined
     
  3. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both ‘A > S’ as well as ‘S ≤ B’ definitely holds true? B _ M _ S _ Q _ A
    A) >, >, ≥, <
    B) ≥, =, ≤,<
    C) ≥, ≥, ≥,≤
    D) >, ≥, <, =
    E) Other than those given as options
    View Answer
    Option B
    Solution:
    T > S > C ≥ R = P ≤ M
  4. In which of these expressions ‘Z > X’ and ‘X < B’ be definitely false?
    A) Z > P ≥ Q < A ≥ R > X > B
    B) P < K ≤ Z ≤ T;  X ≥ O > T = B
    C) B < X ≤ A ≤ K = R ≤ Z
    D) Z > C > F ≤ Q;   B > X < F
    E) Z > T = O ≥ P;   B < X < J = N
    View Answer
    Option B
  5. Which of the following expressions is true if the expression N < C < B > S > W ≥ D is definitely true?
    A) D ≤ N
    B) S < N
    C) D < B
    D) W > N
    E) C ≤ W
    View Answer
    Option C

Click here for more practice questions on Inequalities

 

 

Related posts

47 Thoughts to “Reasoning: Inequalities Questions for Upcoming Exams – Set 9”

  1. Ruchi(Jindagi barbad ?)

    Question no 3 ans only 2 follows !!!

      1. Ruchi(Jindagi barbad ?)

        But mam jaha par no relation hota Hai..vaha all sign present ho na chahiye n..yaha par toh ek hi diya Hai..??

        1. yes you are right, we take all signs

          D = J ≥ S > L D or P M ≥ D which proves P > D

          1. Sincere Baccha

            @Shubhra_AspirantsZone:disqus mam…puzzle hindi m bhi upload kr dijiye,,

          2. Ruchi(Jindagi barbad ?)

            Okiie..mam thanks fr explanation :)) getting Ur point now 🙂

          3. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            wc drear mera point smjho

          4. Ruchiiiiii ..?????

            Hahahahahah.. eklavyaaa

          5. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            hans mt pagli pyaar ho jayega

          6. Ruchiiiiii ..?????

            Chup

          7. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            ???????

      2. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

        mam in demo test i have registered my all credential n took a test too but now it is showing ur credential is why?
        plz

        1. using same password that received in mail ??

          1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            Ok ty

          1. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

            gm mam 🙂

          2. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

            🙂 hw r u mam

          3. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

            apki dua se badia ,mam, /

          4. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

            🙂

    1. SATISH

      in question number 3 for conclusion 2 i am getting another relation in which conclusion 2 is false.kindly check
      R = F ≤ S > L M

  2. ****

    ty shubhre mam… suprb q:))

  3. Shubham Gupta

    Excellent Questions 🙂

  4. SATISH

    @sh@Shubhra_AspirantsZone:disqus maam
    in question number 3 for conclusion 2 i am getting another relation in which conclusion 2 is false.kindly check
    R = F ≤ S > L M

    1. This also follows same as conclusion I
      As per R = F ≤ S > L M

      here also there can any relation between R and M
      But R = F ≤ S ≤ J = D ≤ M, gives definite – R ≤ M

      1. SATISH

        okay maam..it means we will consider that relation where we get definite result?

        1. yes , because R = F ≤ S > L M – this gives that there can be any relation, but some relation is there na for sure?
          so second one gives definite

          1. SATISH

            yes maam
            thank for clearing my doubt:)

          2. deepali

            unable to login,,,wrong credentials:( forget pswrd not wrking

          3. Give me your id by which u registered

          4. deepali

            Done mam…thnkx

          5. .......

            unable to login,,,wrong credentials:( forget pswrd not wrking
            yogeshkakar461.email id

          6. Now see
            login credential on phone or mail yogeshkaka461@

          7. .......

            ok thanku mam:))

          8. .......

            on mail i didnt find any thing:( also on phone
            but i get with another id so its ohk mam:))

          9. then ok

            actually many registrations taking place, so might be some network problem

  5. ครђ

    Tysm mam.. Superb set :))

  6. .......

    @s@Shubhra_AspirantsZone:disqus mam
    R > G H; D = H > B; S > B = N ≥ W
    Conclusions:
    I. O > S,
    II. O ≤ S
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
    Option C
    Solution:
    O ≥ L = E > H > B S or O ≤ S OR either of O < S or O ≥ S ……
    ye kya samj nai ayya

    1. when there is no relation between two elements say T and H
      then T > H or T <=H
      AND T =H
      both follow with either or
      Take C > A 3 < 9.
      so now we see that 6 n 9 have some relation. either 6 9
      so when we are given same elements like P > Q and P ≤ Q
      then either or

      1. .......

        thanku so much mam:)

Leave a Comment