Reasoning: Machine Input-Output Questions Set 28

New Pattern Input/Output Quiz Based on SBI PO Mains – for IBPS PO/Clerk, IBPS RRB, NIACL, NICL, RBI Grade B, OICL, UIICL, BoB and other competitive exams.

Directions (1-5): A string of numbers is given as input. The further steps given are obtained by applying certain logic. Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I. Each step is a resultant of previous step only.

Input:

  1. What is the average of numbers obtained in step 2?
    A) 53
    B) 66
    C) 75
    D) 60
    E) Other than options given
    View Answer
     Option D
    Solution:
    For given example:
    Step I : follow the arrows
    9-6=3, 3-1 =2, 32
    4-3=1, 5-1=4, 14…
    So step I: 32………14…..85
    Step II: Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I.
    3*1*5 = 15, 2*4*8 = 64
    So step II: 15……..64
    Step III: Average, (1+5)/2 = 3………..(6+4)/2 =5
    Step IV: Add- 3+5 = 8
    For given input:::
    Step I: 41…..…43……..86
    Step II:      96……24
    Step III:    7.5……..3
    Step IV:            10.5 
  2. What is the second smallest number obtained in any step of given input?
    A) 8.5
    B) 7.5
    C) 3
    D) 10.5
    E) 7
    View Answer
     Option B
  3. Find the difference between sum of numbers obtained in 1st step and sum of numbers obtained in all other steps.
    A) 28
    B) 25
    C) 29
    D) 26
    E) 27
    View Answer
     Option C
    Solution:
    Required difference = (41+43+86) – (96+24+7.5+3+10.5)
  4. What is the difference between the second largest and the third smallest numbers obtained in any steps?
    A) 75.5
    B) 74.5
    C) 76.5
    D) 71.5
    E) 73.5
    View Answer
     Option A
    Solution:
    Required difference = 86 – 10.5
  5. What is the average of numbers obtained in last 2 steps?
    A) 4
    B) 5
    C) 9
    D) 7
    E) 6
    View Answer
     Option D
    Solution:
    Required average =(7.5+3+10.5)/3 = 7 

Directions (6-10): A string of numbers is given as input. The further steps given are obtained by applying certain logic. Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I. Each step is a resultant of previous step only.

Input:

  1. What is the average of numbers obtained in step II and III?
    A) 28.5
    B) 26
    C) 25.5
    D) 29
    E) Other than options given
    View Answer
     Option A
    Solution:
    For given example:
    Step I : follow the arrows
    2*4= 8, 1*9 = 9, 89
    3*2=6, 3*1= 3, 63….
    So step I: 89………63…..94
    Step II: Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I.
    8*6+9 = 57…….9*3+4 = 31
    So step II: 57……..31
    Step III: Average, (5+7)/2 = 6………..(3+1)/2 =2
    Step IV: Subtract- 6-2 = 4
    For given input:::
    Step I: 86…..…59……..66
    Step II:      46……..60
    Step III:      5……..3
    Step IV:            2 
  2. What is the second largest number obtained in any step of given input?
    A) 86
    B) 59
    C) 66
    D) 60
    E) 67
    View Answer
     Option C
  3. Find the difference between sum of numbers obtained in step I and sum of numbers obtained in all other steps.
    A) 98
    B) 85
    C) 109
    D) 86
    E) 95
    View Answer
     Option E
    Solution:
    Required difference = (86+59+66) – (46+60+5+3+2)
  4. What is the difference between the third largest and the second smallest numbers obtained in any steps?
    A) 45.5
    B) 64
    C) 49
    D) 57
    E) 53.5
    View Answer
     Option D
    Solution:
    Required difference = 60 – 3
  5. How many numbers obtained in any steps are greater than 50?
    A) Six
    B) Four
    C) Three
    D) None
    E) Five
    View Answer
     Option B
    Solution:
    86, 59, 66, and 60 

Click here for more Input-Output Questions

 

Related posts

6 Thoughts to “Reasoning: Machine Input-Output Questions Set 28”

  1. Jellyfish

    Thx
    Mam pls provide alphanumeric set,no.set,direction test,blood rel set for pre

  2. Sachin shukla( Banker 2018)

    ty

  3. Priyanka N Nithin

    thank you …

  4. tanmay kumar bhoi

    question 9 is wrong ans it 57( 60-3)

Leave a Comment