# Quant Sectional Test 1 for SBI PO 2019 Prelim Exam

Directions(1-5): Find out the values of x and y and then choose a correct option.

1. I.x^2 + 31x +234 = 0
II.y^2 – 2y – 195 = 0
x > y
x >= y
y > x
y >= x
No relation
Option D
I.x^2 + 31x +234 = 0
=>x^2 + 18x + 13x + 234 = 0
=>(x+18)(x+13) = 0
=>x = -18,-13
II.y^2 – 2y – 195 = 0
=>y^2 – 15y + 13y – 195 = 0
=>(y-15)(y+13) = 0
=>y = -13,15
y >= x

2. I.3x^2 – 15x + 18 = 0
II.3y^2 = 4y + 15
x >= y
y >= x
x > y
y > x
No relation
Option E
I.3x^2 – 15x + 18 = 0
=>3x^2 – 9x – 6x + 18 = 0
=>(3x-6)(x-3) = 0
=>x = 2,3
II.3y^2 = 4y + 15
=>3y^2 – 9y + 5y – 15 = 0
=>(3y+5)(y-3) = 0
=>y = -5/3,3
No relation

3. I.x^2 – 16x + 63 = 0
II.y^2 – 11y + 30 = 0
y >= x
y > x
x >= y
x > y
No relation
Option D
I.x^2 – 16x + 63 = 0
=>x^2 – 9x – 7x + 63 = 0
=>(x-9)(x-7) = 0
=>x = 9,7
II.y^2 – 11y + 30 = 0
=>y^2 – 5y – 6y + 30 = 0
=>(y-5)(y-6) = 0
=>y = 5,6
x > y

4. I.5x^2 – 18x + 16 = 0
II.3y^2 – 13y + 14 = 0
y > x
x > y
x >= y
y >= x
No relation
Option D
I.5x^2 – 18x + 16 = 0
=>5x^2 – 10x – 8x + 16 = 0
=>(x-2)(5x-8)= 0
=>x = 2,8/5
II.3y^2 – 13y + 14 = 0
=>3y^2 – 6y – 7y + 14 = .
=>(y-2)(3y -7) = 0
=>y = 7/3,2
y >= x

5. I.11x + 9y = 169
II.13x – 5y = 59
y >= x
x >= y
x > y
y > x
No relation
Option D
Solving both the equations, we get
x = 8
y = 9
y > x

6. The upstream speed and downstream speed of a boat is 32 km/hr and 40 km/hr resp. Find the time taken by the boat to travel a distance of 240 km upstream when the speed of the stream is 50% more than its usual speed?
3 hours
6 hours
9 hours
5 hours
8 hours
Option E
Speed of boatman in still water = (32+40)/2 = 36 km/hr.
Speed of stream = (40-32)/2 = 4 km/hr.
New upstream speed = 36 – 1.5*4 = 30 km/hr.
Required time = 240/30 = 8 hours

7. A and B together can do a piece of work in 12 days. A,B and C together can do the same work in 8 days. In how many days can C alone can do the same piece of work?
26 days
24 days
25 days
20 days
28 days
Option B
Total work = 24 units
A and B can do work in one day = 24/12 = 2 units
A, B and C together in one day = 24/8 = 3 units
work done by C alone in one day = 3-2 = 1 unit
Time taken by C alone to complete the work = 24/1 = 24 days

8. Train A of length 240 m can cross a train B of length 460 m (stationary) in 35 seconds. Find the time taken by both trains to cross each other while moving opposite direction, if train B is moving at a speed 25% less than speed of train A.
25 seconds
10 seconds
20 seconds
15 seconds
18 seconds
Option C
Let the speed of train A be x m/s.
(240+460)/x = 35
=>x = 20 m/s
Speed of train B = 20*0.75 = 15 m/s
Required time = (240+460)/(20+15) = 20 seconds

9. Mrs. Sharma invests 15% of her monthly salary, i.e., Rs. 4428 in Mutual Funds. Later she invests 18% of her monthly salary on Pension Policies also she invests another 9% of her salary on Insurance Policies. What is the total monthly amount invested by Mrs. Sharma?
16329
18520
14580
12398
13125
Option D
15% → 4428
1% → 4428/15
( 15 + 18 + 9) = 42% → 4428
15 × 42 → Rs. 12398.4 == 12398

10. A trader sells two bullocks for Rs. 8,400 each, neither losing nor gaining in total. If he sold one of the bullocks at a gain of 20%, what is the loss of other sold ?
17(3/7)%
13(1/3)%
12(3/4)%
14(2/7)%
11(2/5)%
Option D
S.P. of two bullock = 8400 + 8400 = Rs. 16800
CP of first bullock = 100/120*8400 = 7000
CP of second bullock =16800 – 7000
Required % loss = [9800-8400]/9800*100 = 14(2/7)%

11. The average weight of a class of (x+5) students is 48 kg. If the weight of a student whose weight is 70 kg is excluded, find the average weight of the class decreases by 0.5 kg. Find the value of x.
30
60
40
50
80
Option C
Total weight = (x+5)
48(x+5) – 70 = (48 -0.5)*(x+5-1)
=>x = 40

12. Out of his total income, Mr. Kapoor spends 20% on house rent and 70% of the rest on house hold expenses. If he saves Rs 1,800 what is his total income (in rupees)?
Rs.6600
Rs.7000
Rs.8800
Rs.7500
Rs.8100
Option D
Saving % = 100 – (20 + 56) = 24%
24% = 1800
100% = 1800/24*100 = Rs.7500

13. A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?
180
162
125
170
154
Option B
Volume of hemi-sphere = 2/3*pi*27*27*27 cm^3
Volume of cylindrical bottle = pi*3*3*9
Required no. of bottles = 162 bottles {Divide hemisphere volume to the cylinder}

14. A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days, during the last 2 days of which B has been destroying. How many days must A now work alone to complete the work?
9(1/7) days
8(1/4) days
7(1/3) days
5(1/2) days
6(1/5) days
Option C
In 6 days part of the work done by A = 6/8 = ¾
During 2 days, part of the work destroyed by B = 2/3
work done = ¾ – 2/3 = 1/12
Remaining work = 1 – 1/12
Required no. of days = 11/12 × 8 = 7(1/3) days

15. Two trains, A and B, start from stations X and Y towards each other, they take 4 hours 48 minutes and 3 hours 20 minutes to reach Y and X respectively after they meet if train A is moving at 45 km/hr., find the speed of the train B.
54 km/hr.
38 km/hr.
44 km/hr.
61 km/hr.
50 km/hr.
Option A
S2/S1 = (24/5)^1/2/(10/3)^1/2 = (36)^1/2/(25)^1/2 = 6/5
S2 = 6/5*45 = 54 km/hr.

16. Directions(16-20): Find the missing ‘?’ term of the following series.

17. 19,10,11,24,100,?
950
700
808
660
740
Option C
19*0.5+0.5 = 10
10*1+1 = 11
11*2+2 = 24
24*4+4 = 100
100*8+8 = 808

18. 21,38,?,174,293,446
77
80
95
89
65
Option D
+17*1
+17*3
+17*5
+17*7
+17*9
? = 89

19. 563,562,558,549,?,508
459
533
420
600
580
Option B
-1^2,-2^2,-3^2,-4^2,-5^2
?= 533

20. 21,44,?,104,141,182
68
73
80
92
78
Option B
+23,+29,+31,+37,+41
? = 73

21. 13,14,16,22,?,166
40
46
38
59
64
Option B
+1!,+2!,+3!,+4!,+5!
? = 46

22. Directions(21-25): Answer the questions based on the following information.
The chart given shows the percentage distribution of the number of employees who wear spectacles in five different companies. Total number of employees in five companies together is 4500. 23. If the number of employees who donot wear spectacles in company E is 12.5% more than the number of employees who wear spectacles in the same company. Find the number of employees in the company E.
477
385
459
562
440
Option C
Number of employees in company E who donot wear spectacles = 112.5% of 216 =243
Required number of employees in company E = 243+216 = 459

24. If the respective ratio of the number of male employees to female employees of company D who wear spectacles is 11:7. Find the number of female employees who wear spectacles in company D.
150
136
168
147
140
Option D
Required number of female employees = 7/18*378 = 147

25. If the total number of employees in company D was 730. Find the number of employees who donot wear spectacles in the same company.
312
352
367
348
330
Option B
Number of employees who donot wear spectacles = 730 – 378 = 352

26. If the ratio of the number of employees who wear spectacles to the number of employees who donot wear spectacles in company B is 3:2 resp. Find the number of employees in company B.
1620
1350
1480
1710
1220
Option B
Number of employees who wear spectacles in company B = 810
Number of employees who donot wear spectacles in company B = 810*2/3 = 540
Required number of employees in company B = 810+540 = 1350

27. Find the difference between the number of employees who wear spectacles in company A and that of the same company C.
186
170
144
162
159
Option D
Required Difference = 729 – 567 = 162

28. Directions(26-35): What will be the value of question mark ‘?’ in the following questions.

29. 251 + ? + 317 – 469 = 358 – 297 + 343
315
258
296
305
385
Option D
251 + ? + 317 – 469 = 358 – 297 + 343
=>? + 568 – 469 = 701 – 297
=>? + 99 = 404
=>?= 305

30. (81^5 / 27^8)* 9^5 = 3^(? – 2)
9
10
8
12
4
Option C
(81^5 / 27^8)* 9^5 = 3^(? – 2)
.=> {(3^4)^5 / (3^3)^8 }*(3^2)^5 = 3^(?-2)
=>? = 8

31. (484)^1/2 + (784)^1/2 – (361)^1/2 = 25% of ?
148
135
161
150
124
Option E
(484)^1/2 + (784)^1/2 – (361)^1/2 = 25% of ?
=>22 + 28 – 19 = 25% of ?
=>? = 124

32. 893 + ?^2 – 724 = 18*25 + 16*5
22
15
12
19
10
Option D
893 + ?^2 – 724 = 18*25 + 16*5
=>?^2 + 169 = 450+80
=>?^2 = 361
=>? = 19

33. (16)^2 + 219.98% of 20 = ?
500
400
100
200
300
Option E
(16)^2 + 219.98% of 20 = ?
= >256 + 220% of 20 = ?
=>? = 300

34. (600% of 75)/45 = ?^2 – (676)^1/2
6
8
9
5
4
Option A
(600% of 75)/45 = ?^2 – (676)^1/2
=>(600% of 75)/45 = ?^2 – 26
=>450/45 = ?^2 – 26
=>? = 6

35. 12% of 375 = 20% of ? + 25% of 140
20
25
35
50
45
Option D
12% of 375 = 20% of ? + 25% of 140
=>12^ of 375 = 20% of ? + 25% of 140
=>? = 50

36. 7.5% of 140 + 2.5% of 80 = ?
17.9
12.5
18.1
14.4
10.8
Option B
7.5% of 140 + 2.5% of 80 = ?
=>7.5/100*140 + 2 = ?
=>? = 12.5

37. (1024 – 263 – 233)/( 986 – 764 – 156) = ?
9
6
5
8
7
Option D
(1024 – 263 – 233)/( 986 – 764 – 156) = ?
=>(1024 – 496)/(986 – 920) = ?
=>? = 8

38. [135/15*32]/?= 45*24
0.160
0.212
0.266
0.125
0.121
Option C
[135/15*32]/?= 45*24
=>9*32/ ? = 45*24
=>? = 0.266