# Quantitative Aptitude: Simple/Compound Interest Set 11

1. A Man invested an amount for 2 years at 6 percent per annum at simple interest. Had the interest been compounded anually, he would have earned Rs. 108 more as interest. What was the amount invested?
Rs28,000
Rs33,000
Rs24,000
Rs30,000
None
Option D
Solution:
For 2 years CI-SI=PR2/1002
108=(P*6*6)/100*100
P=Rs30,000.
2. What is the simple interest on a sum of Rs. 1500 if the rate of interest for the first 5 years is 9% per annum and for the last 3 years is 8.5% per annum?
RS965.5
Rs1057.5
Rs982
Rs1011
None
Option B
Solution:
SI=(1500*5*9/100) + (1500*3*8.5/100)
=(15*45) + (15*3*8.5)
=675+382.5
=Rs1057.5.
3. A sum of Rs 18,750 is left in will by a father to be divided between two sons, whose present age is 12 and 14 years respectively, such that when they attain maturity at 18, the amount (Principal + interest) received by each at 5% S.I. will be the same. Find the sum allotted at present to each son.
Rs10000, Rs8750
Rs7000, Rs11750
Rs9000, Rs9750
Rs9500, Rs9250
None
Option C
Solution:
Let the 1st son part be x then 2nd son 18750-x.
x+ (x*6*5)/100 = 18750-x + (18750-x*4*5 )/100
130x=18,75,000 – 100x+3,75,000 -20x
250x=2250000
1st son x=Rs9000
then 2nd son Rs9750.
4. A person invested in all Rs. 1950 at 4%, 6% and 8% per annum simple interest. At the end of the year, he got the same interest in all the three cases. The money invested at 8% is
Rs450
Rs390
Rs520
Rs430
None
Option A
Solution:
a*4/100 = b*6/100= c*8/100
Then a:b:c=6:4:3
13………. 1950
3 ………. ? ==> Rs450.
5. What is the rate of simple interest for the first 4 years if the sum of Rs. 650 becomes Rs. 936 in 10 years and the rate of interest for the last 6 years is 4%?
5%
8%
4%
6%
None
Option A
Solution:
Interest for the last 6 years = (650*6*4)/100 = Rs. 156.
then Interest for year = 936-650 = 286;
So, interest for first four years = 286-156 = Rs. 130
r for first four years = (130*100)/650*4
r= 5%.
6. Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum on simple interest is
Rs1400
Rs1525
Rs1750
Rs1620
None
Option C
Solution:
CI=4000*[(1+ 10/100)-1] =4000*(11/10*11/10-1)
=Rs840.
SI = 840/2=Rs420
Sum=(420*100)/(3*8)
=Rs1750.
7. Swetha invested a sum of money at a certain rate of simple interest for a period of 5 yrs. The total interest earned by him would have been 40% more than the earlier interest amount when invested for 6 years. What was the rate of interest per cent per annum ?
8%
12%
9%
None
Option D
Solution:
8. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 11/2 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?
Rs3.20
Rs2.04
Rs2.50
Rs1.45
None
Option B
Solution:
CI yearly =5000*(1+4/100)*(1+(1/2 *4)/100)
=5000*26/25*51/50
=Rs5304.
CI half yearly=5000*(1 + 2/100)3
=5000*51/50*51/50*51/50
=Rs5306.04.
Difference=5306.04-5304=Rs2.04.
9. A certain amount earns simple interest of Rs. 1250 after 6 years. Had the interest been 4% more, how much more interest would it have earned?
Rs320
Rs410
Rs550
None
Option D
Solution:
10. Seema borrows Rs. 2500 from two moneylenders. He pays interest at the rate of 12% per annum for one loan and at the rate of 15% per annum for the other. The total interest he pays for the entire year is Rs. 354. How much does he borrow at the rate of 15%
Rs1600
Rs1550
Rs1800
Rs2150
None
Option C
Solution:
Use allegation mixture
(2500*12*1)/100=300
(2500*15*1)/100=375
Then 300 (12%)……………… 375(15%)
. …………… 354 (both)
…… 21 …………….. 54==>7:18
……(7+18) 25 …………………………. 2500
……… 18 ………………. ?==> Rs1800.

## 2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simple/Compound Interest Set 11”

1. TR!D!P

ty:)

2. jaga

thank u mam