# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 16 (Missing DI)

Tabular Data Interpretation on Missing Values. Missing DI Questions

Direction (1-5): The table shows the Cost Price of 5 products divided in 3 costs: Production Cost, Transportation Cost and Packaging Cost, the selling price, profit/loss and profit%/loss%. Some values are missing. Find the answers based on information in table and respective questions.

 Products Product- ion Cost Transport- ation Cost Packag- ing Cost Selling Price Profit/ -Loss Profit%/ Loss% A Rs 40 Rs 8 – Rs 150 – – B Rs 50 Rs 10 Rs 4 – – 30%profit C Rs 45 – Rs 10 – Rs 50 – D Rs 30 Rs 6 Rs 15 – – – E Rs 60 Rs 10 – Rs 110 – 10% loss

1. If the percentage of profit on selling product A is 15%, then what is its cost of packaging?
A) Rs 82.43
B) Rs 83.50
C) Rs 86.56
D) Rs 71.09
E) Rs 77.80
Option A
Solution:

SP = 150, profit% = 15%
So CP = 100/115 * 150 = Rs 130.43
So cost of packaging = 130.43 â€“ (40+8) = Rs 82.43
2. What is the difference between the selling price of products B and C, if the cost of transportation of C is Rs 8?
A) Rs 26.6
B) Rs 32.4
C) Rs 29.8
D) Rs 36.4
E) Rs 12.2
Option C
Solution:

CP of B = 50+10+4 = Rs 64
30% profit
So SP of B = 130/100 * 64 = Rs 83.2
CP of C = 45+8+10 = Rs 63
Profit = Rs 50
So SP of C = 63+50= Rs 113
So difference = 113 â€“ 83.2 = Rs 29.8
3. Suppose all the prices are given for per kg of a product. What amount of product B will have to added to 33 kg of product E such that the resultant product costs Rs 86.
A) 64.1 kg
B) 51.9 kg
C) 62.7 kg
D) 54.3 kg
E) 50.7 kg
Option D
Solution:

CP of B = 50+10+4 = Rs 64
For CP of E:
SP = 100, loss% = 10%
So CP of E = 100/90 * 110 = Rs 122.2
Using method of allegation
(x kg)â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦(33 kg)
Rs 64â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦.Rs 122.2
â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦Rs 86
(122.2-86)â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦.(86-64)
36.2â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦..22
So
x/33 = 36.2/22
Solve, x = 54.3 kg
4. What is the percentage profit (approximate) on selling product D if its selling price is 80% of the selling price of B?
A) 28%
B) 30%
C) 40%
D) 35%
E) 38%
Option B
Solution:

SP of B = 130/100 * 64 = Rs 83.2
SP of D = 80/100 * 83.2 = Rs 66.56
CP of D = 30+6+15 = Rs 51
So profit% = 15.56/51 * 100 = 30%
5. If 2 kg of A, 3 kg of C and 4 kg of E are sold, then what will be the final profit/loss% (approximate) on selling these given transportation cost of C as Rs 5 and profit of 5% on selling A?
A) 22%
B) 8%
C) 17%
D) 14%
E) 12%
Option E
Solution:

SP of A = 150, profit is 5%, So CP of A = 100/105 * 150 = Rs 143 (we have to find approximate)
Given transportation cost of C is Rs 5, so total CP of C = 45+5+10 = Rs 60, profit is Rs 50, so SP of C = Rs 110
SP of E = Rs 110, at 10% loss, CP of E = Rs 122
So CP of (2 kg of A + 3 kg of C + 4 kg of E) = 2*143 + 3*60 + 4*122 = Rs 954
Similarly SP of (2 kg of A + 3 kg of C + 4 kg of E) = 2*150 + 3*110 + 4*110 = Rs 1070
So profit% = 116/954 * 100 = 12%

Direction (6-10):Â The table given below shows the scorecard of India during a test match. Some values are missing.Â Find the answers based on information in table and respective questions.

 Player Runs Balls Faced 4’s 6’s V Kohli 148 104 13 – S Raina 40 55 3 – R Ashwin 37 42 1 1 C Pujara – 21 2 0 R Jadeja 13 5 0 1 MS Dhoni 81 – 11 3 Total – – – 10

Further information is:
(i) Â  Â  Total runs scored by V Kohli from those scored by 1â€™s and 2â€™s are in the ratio of 1 : 5
(ii) Â  Â Number of white balls faced by C Pujara is 6.
(iii) Â  A white ball is defined as the ball on which no run is scored.
(iv) Â  During the entire match only 1â€™s, 2â€™s, 4â€™s and 6â€™s were taken by the batsmen.
(v) Â  Â V Kohli hits the maximum number of 6â€™s among all the batsmen.
(vi) Â  Beside C Pujara every player has hitted at least a six.
(vii) Â Every player has taken at least a 1 and a 2.

1. What is the total number of white balls face by V Kohli?
A) 42
B) 53
C) 49
D) 45
E) 38
Option D
Solution:

Runs scored by 4â€™s = 13*4 = 52
Total 6â€™s = 10, Each player except Pujara hit at least a 6. And Kohli hit the maximum 6â€™s. So 6â€™s by Kohli = 4. So runs scored by 6â€™s = 4*6 = 24
Total runs scored by 4â€™s and 6â€™s = 52+24 = 76
For these runs balls played are 13+4 = 17 â€¦â€¦.(1)
So runs by 1â€™2 and 2â€™s = 148-76 = 72
1â€™s and 2â€™s runs ratio = 1 : 5
So 12 runs by 1â€™2 and 60(2*30) by 2â€™s
So balls for 1â€™s and 2â€™s = 12+30 = 42 â€¦â€¦..(2)
So total balls = 17+42 = 59
So number of white balls = 104 â€“ 59 = 45
2. What is the minimum number of balls faced by MS Dhoni?
A) 24
B) 32
C) 29
D) 36
E) 20
Option A
Solution:

Runs scored by 4â€™s = 11*4 = 44 â€¦.(1)
by 6â€™s = 3*6 = 18 â€¦â€¦(2)
Total runs by 4â€™s and 6â€™s = 44+18 = 62
remaining runs = 81-62 = 19
By taking 1â€™s and 2â€™s he has scored these 19 runs. To minimize the number of balls Dhoni has to score more runs taking 2â€™s. So he can score 18 runs by taking 2â€™s and 1 by taking a 1.
So balls for 1â€™s and 2â€™s = 9+1 = 10 â€¦â€¦.(3)
So total balls (minimum) = 11+3+10 = 24
3. If the number of balls faced by C Pujara to take 1â€™s is greater than that for 2â€™s, then he can score a maximum of how many runs?
A) 24
B) 27
C) 32
D) 21
E) 34
Option B
Solution:

Runs by 4â€™s = 2*4 = 8 â€¦.(1)
Number of white balls = 6
So remaining balls = 21 â€“ (2+6) = 13
So, to maximize his score in 13 balls, he can take 7 oneâ€™s and 6 twoâ€™s. â€¦â€¦(2)
So a maximum of 8 + 7*1 + 6*2 = 27 runs
4. Assume if only the given players score during the match for the team, then what is the minimum score of the team?
A) 333
B) 309
C) 403
D) 358
E) 341
Option E
Solution:

In order to find the minimum score of team, we have to find the minimum runs scored by Pujara.
he takes 2 four’s so 2*4 = 8 runs

So now 21-2 = 19 balls left. Now given that he faced 6 white balls, So now balls left = 19-6 = 13 balls. Now for minimum runs, he should score more 1’s than 2’s
Since at least one 1’s and one 2’s is necessary so minimum runs on 13 balls is 1*12 + 2*1Â
So total min runs by Pujara = Â 2*4 + 1*12 + 2*1 = 22
So minimum score of team = 148+40+37+22+13+81 = 341
5. What was the maximum possible new run rate of the team?
A) 9.32
B) 8.48
C) 7.56
D) 4.45
E) 12.23
Option B
Solution:

First find the maximum runs scored and minimum balls faced.
Minimum number of balls faced by Dhoni = 24
Maximum runs scored by Pujara = 2*12 + 1*1 + 4*2 = 33
Maximum runs scored by team = 148+40+37+33+13+81 = 352
Minimum number of balls faced = 104+55+42+21+5+24 = 251 balls or 251/6 = 41.5 overs
So maximum run rate = 352/41.5 = 8.48

## 11 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 16 (Missing DI)”

1. Laughing tym its nitrous oxide

Tq mam

2. purvi

10 samaj nhi aaya

1. Minimum runs find out karne hai, not max

2. now more explained in solution, see that

1. Hemant ahuja?

By taking 1â€™s and 2â€™s he has scored these 19 runs. To minimize the number of balls Dhoni has to score more runs taking 2â€™s. So he can score 18 runs by taking 2â€™s and 1 by taking a 1. Ye Kaise kiya

3. Hemant ahuja?

Shubra mam

1. Hemant ahuja?

Second and third paragraph main kya bol rha hai

4. Hemant ahuja?

In a colony of a total of 6,570 members, the ratio of the number of men to women to that of children living in the colony is 27 : 25 : 21.

Of the men living in the colony, 50% own a vehicle, 30% work in a company and 60% own a house. One-ninth of the men own a vehicle, work in a company and own a house while 30% of men own both a house and a vehicle. One-eighteenth of the total number of men do not have a vehicle, neither a house nor work in a company. The ratio of the number of men who own both a house and work in a company to the number of men who own a vehicle and work in a company is 17 : 19.

Of the women living in the colony 32% have a own vehicle, 54% work in a company and56% own a house. One-sixth of the women own a vehicle, work in a company and own a house while 24% of women own both a house and a vehicle. One-fifteenth of the total number of women do not have a vehicle, neither a house nor work in a company . The ratio of the number of women who own both a house and work in a company to the number of women who own a vehicle and work in a company is 17 : 14.

1. Hemant ahuja?

Solve this puzzle

5. Hemant ahuja?

Par white balls to count nhi hti

6. Throughout the awesome pattern of things you actually secure a B+ with regard to effort. Exactly where you actually lost everybody was on your specifics. As as the maxim goes, details make or break the argument.. And it couldn’t be more true here. Having said that, allow me tell you what exactly did give good results. The writing is certainly quite convincing and this is probably the reason why I am taking an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Next, even though I can easily see a leaps in reason you make, I am not really certain of exactly how you seem to unite your ideas which in turn help to make your final result. For now I shall subscribe to your point however hope in the near future you actually connect the facts better.