Quantitative Aptitude: Time and Work Set 7

Time and Work Questions for IBPS/SBI PO, NIACL, NICl, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A & B can separately finish the work in 30 days and 50 days respectively. They worked together and A left the work, so B complete the remaining work in 10 days. Find after how many days A left the work?
    A) 10days
    B) 12days
    C) 15days
    D) 20days
    E) 18days
    View Answer
    Option C
    Solution:

    A = 30………..5
    B = 50……….3    (LCM = 150)
    A+ B = 8
    B’s work in 10days = 3*10 =30
    Means they together did ……120
    120/8= 15days
  2. A is 20% more efficient than B and 50% more efficient than C. if they together can do a work in 24 days then find in how many days B alone can do the work?
    A) 60days
    B) 72days
    C) 90days
    D) 180days
    E) 100days
    View Answer
    Option B
    Solution:

    .                  A ………B   |   A………C
    Efficiency    6……….5    |   3………2
    Days            5……….6   |   2………3
    Days A : B : C
    .        10 12 15
    A = 10……….6
    B = 12………..5 ….        (LCM = 60)
    C = 15………..4
    A+B+ C = 15
    60/15=4
    4=24
    1= 6
    B=12= 12*6 = 72days
  3. A can make 10000 papers in an hour B can make 8000 papers in an hour. Find in how many days they both can make 5,90,000 papers, if A do work for 7 hours and B do work for 6 hours?
    A) 4days
    B) 3days
    C) 5days
    D) 6days
    E) 7days
    View Answer
    Option C
    Solution:
    A’s 1hr work = 10,000
    7hr work = 70,000
    B’s 1hr work = 8000
    6hr work = 48,000
    Total work of A& B of 1day = 70,000+48,000= 1,18,000
    So 590000/118000 = 5days
  4. 7 men and 5 women can do a work in 6 days. Also 6 men and 7 women can do same work in 6 days. Find in how many days will 2 men & 2 women can finish the work?
    A) 19days
    B) 15days
    C) 10days
    D) 14days
    E) 22days
    View Answer
    Option A
    Solution:

    7M + 5W =6
    42M+30W = 1……………….(1)
    6M +7W =6
    36M + 42W =1……………..(2)
    FROM (1) & (2)
    . 42M + 30W =1
    -36M (-)+ 42W =(-)1
    6M -12W =0
    6M =12W
    M =2W…….PUT IT IN EQUATION(1)
    S0 .. 14W +5W= 6
    19W =6
    1W = 6*19
    6W = 6*19/6 =19DAYS
  5. A & B can do a work in 18 days. They started work together and A left after 7 days and B did the remaining work in 33 days. Find in how many days A can alone do the work?
    A) 18
    B) 54
    C) 27
    D) 36
    E) 32
    View Answer
    Option C
    Solution:

    let total work = 18
    Efficiency of A &B’s work of 1day =1
    In 7days they complete =7 work
    Remaining = 18-7 = 11
    B do 11 work = 33 days
    1 work = 3days
    18work = 54days
    So ……. A+B = 18…….3                (LCM = 54)
    .                 B = 54……..1
    So A = 3-1 = 2
    A = 54/2 =27days
  6. A tap can fill a tank in 16 hrs but due to a leak it takes 6 hrs more. If leakage withdraw 9ltr water in an hour than find the quantity of tank?
    A) 520ltr
    B) 528ltr
    C) 536ltr
    D) 544ltr
    E) 576ltr
    View Answer
    Option B
    Solution:

    A = 16 ………….11                (LCM = 176)
    A+B=22 …………8
    So B = 11-8 = 3
    176/3 * 9= 528ltr.
  7. A & B can do a work in 35 days and 45 days respectively. They worked for 10 days and after then they complete the work with the help of C in 15 days. If they all get Rs 770. Then find the share of C?
    A) 330
    B) 270
    C) 190
    D) 170
    E) 250
    View Answer
    Option D
    Solution:

    A = 35…………..11          (LCM = 385)
    B = 45……………9
    A+B=20
    20*10 =200
    Remaining 385-200=185
    This work is completed in 5days. So 185/5=37
    A&B 5days work = 20*5=100
    C’s 5days work =85
    A………….B………………C
    11*15     9*15              85
    165         135               85
    33            27                17
    C’s share = 17/77  * 770 = 170
  8. 1 man or 2 women or 3 children can do a work in 55 days. Find in how many days 1 man and 1 woman and 1 child can do the work?
    A) 30days
    B) 24days
    C) 25days
    D) 28days
    E) 32days
    View Answer
    Option A
    Solution:

    1M = 55   1
    2W =55    1            55
    2C =55     1
    We need 1day work of … 1M +1W+1C= 1+1/2+1/3 =11/6
    So …….. 55/(11/6) = 55/11 * 6=30 DAYS
  9. A can a work in 50 days and B is 50% efficient than A. find in how many days A and B together can complete the work?
    A) 30
    B) 40
    C) 50
    D) 33(1/3)
    E) 16(2/3)
    View Answer
    Option D
    Solution:

    B is 50% efficient than A
    .                   A………..B
    Efficiency      2……….. 1
    Days             1…………2
    1 == 50  . So 2 == 100
    A= 50……….2               (LCM = 100)
    B =100………1
    A+ B = 3
    100/3 =33(1/3) days.
  10. A and B can do a work in 60days. B and C can do same work in 40 days and C and A can do same work in 50 days. Find in how many days will A,Band C work together will finish the work?
    A) 32(16/37)
    B) 42(14/37)
    C) 33(7/37)
    D) 43(9/37)
    E) 39(7/37)
    View Answer
    Option A
    Solution:

    A+B = 60…………10
    B+C = 40………….15…………….(LCM =.600)
    C+A = 50………….12
    2(A+B+C)            37
    A+B+C = 37/2
    = 600/37 * 2 = 32(16/37)

Click here for Time and Work Questions

 

 

Related posts