Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 61

  1. Ram’s age after six years will be three-seventh of his father’s age. Ten years ago the ratio of their ages was 1:13. What is Ram’s father’s age at present?
    36years
    32 years
    39 years
    42 years
    None
    Option A
    Solution:
    10years before the ratio of their ages 1x:13x
    After 6yrs Ram’s age will be 3/7th of his father
    1x+16=3/7(13x+16)
    7x+112=39x+48
    32x=64
    X=2
    So Ram’s father present age is (13*2)+10=36years.
  2. Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge a chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 4 minutes?
    8/21
    6/11
    5/24
    11/19
    None
    Option B
    Solution:
    LCM(30, 20, 10)=60
    A…. 30…. 2
    B…. 20…. 3 ……. (Total 60unit)
    C… 10 …. 6
    Quantity filled by pipe C in 4 minutes=4*6=24litre
    Quantity filled by pipe A,B,C together in 4 minutes=4*(2+3+6)=44litre
    Required proportion=24/44=6/11.
  3. Ten coins are tossed simultaneously. In how many of the outcomes will the third coin turn up a head?
    29
    210
    26
    Cannot be determined
    None
    Option A
    Solution:
    When a coin is tossed once, there are two outcomes.
    When 10 coins are tossed simultaneously, the outcomes= 210.
    Out of these, if the third coin has to turn up a head, then the number of possibilities for the third coin is only 1 as the outcome is fixed as head.
    Therefore, the remaining 9 coins can turn up either a head or a tail= 29.
  4. The average of runs of a cricket player of 10 innings was 35. How many runes must be made in his next innings so as to increase his average of runs by 5?
    86
    78
    84
    90
    None
    Option D
    Solution:
    Average after 11 innings = 40(35+5)
    Required number of runs =(40*11)-(35*10)
    =440-350==>90.
  5. A, B and C completed a work costing Rs. 1800. A work for 6 days, B for 4 days and c for 9 days. If their daily wages are in the ratio of 5:6:4, how much amount will be received by A?
    Rs550
    Rs 600
    Rs575
    Rs610
    None
    Option B
    Solution:
    Ratio of their daily wages = 5:6:4
    Total wage = Rs. 1800
    6*5x+4*6x+4*9x = 1800. [As A, B, C works for 6, 4, 9 days respectively] Or, 90x = 1500;
    Or, x = 1800/90;
    Total amount of A,
    = 1800*30/90 = Rs. 600.
  6. A cistern can be filled by a tap in 5 hours while it can be emptied by another tap in 8 hours. If both the taps are opened simultaneously, then after how much time will the cistern get filled?
    10hrs
    12hrs10mins
    13hrs20mins
    15hrs
    Option C
    Solution:
    LCM 5 8 =40
    5… 8unit (filled in 1hr)
    8…. 5unit(emptied in 1 hr)
    Since both pipes are opened 8-5=3litre filled in 1hr
    Cistern filled in 40/3=13 1/3=13hrs20mins.
  7. A starts a business with a capital of Rs. 42,000. B joins in the business with Rs.36000 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 2 : 1?
    4 month
    8 month
    7month
    5 month
    None
    Option C
    Solution:
    42000*12 : 36000*x=2:1
    42000*12/36000*x=2/1
    X=7month.
  8. A large cube is formed from the material obtained by melting three smaller cubes of 3, 4 and 5 cm side. What is the ratio of the total surface areas of the smaller cubes and the large cube?
    19:13
    13:19
    18:25
    25:18
    None
    Option D
    Solution:
    Volume of the large cube = (33 + 43 + 53 ) = 216 cm3.
    Let the edge of the large cube be a.
    So, a3 = 216 ⇒ a = 6 cm.
    ∴ Required ratio =[(6*32+42+52 )/(6*62)]=50/36=25:18 .
  9. A vessel of capacity 2 litre has 25% alcohol and another vessel of capacity 6 litre had 40% alcohol. The total liquid of 8 litre was poured out in a vessel of capacity 10 litre and thus the rest part of the vessel was filled with the water. what is the new concentration of mixture ?
    35%
    29%
    32%
    43%
    None
    Option B
    Solution:
    Amount of alcohol in first vessel,
    = 25% of 2 litre
    = 0.25*2 = 0.5 litre
    Amount of alcohol in second vessel,
    = 40% of 6 litre
    = 0.4*6 = 2.4 litre
    Total amount of alcohol out of 10 litres of mixture is,
    0.5+2.4 = 2.9 litre.
    Thus, Concentration of the mixture is,
    (2.9*100)/10
    = 29%.
  10. A is as much younger than B and he is older than C. If the sum of the ages of B and C is 45 years, what is the difference between B and A’s age?
    4years
    6years
    8years
    Data Inadequate
    None
    Option D
    Solution:
    Data Inadequate.


 
 

Related posts

3 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 61”

  1. NM

    1)
    Ram :F
    3…….7…………after 6 yrs
    1…….13………10 yrs ago
    __________________________
    3-1 =2
    13-7 =
    difference not come same.???

    1. This is ratio
      For ratio difference cannot be same. Difference will be same in actual ages only.

  2. NM

    2) in 2nd question R proportion ask for 4 min not for 3……plsss correct the answer

Leave a Comment