Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 50

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. In a partnership , P invests 1/2 of the capital for 1/2 of the time , Q invests 1/6 of the capital for 1/6 of the time and R , the rest of the capital for the whole time. What is the share of R in the profit Rs. 6600.?
    A) Rs3600
    B) Rs1500
    C) Rs2000
    D) Rs3000
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    If P invest x/2 Rs for y/2 month and Q invest x/6 for y/6 month
    Then R=x-x/2-x/6=x/3 for y month.
    Then ratio become x/2*y/2 :x/6*y/6 :x/3*y ==>1/4:1/36:1/3==>9:1:12
    Then R ‘s share is 6600*12/22= Rs 3600
  2. In a business, the Capital of B was 3/4 times that of A. After 8 Months B withdrew 3/4 of his Capital and after 10 months A withdraw 1/2 th of his Capital. At the end of the year, if the total profit Rs. 35,500/- . Find the amount received by A in Rs. ?
    A) Rs.25,800
    B) Rs. 30,000
    C) Rs. 33,000
    D) Rs. 22,000
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let capital of A be 4x
    Then, capital of B be 3x
    After 8month B withdrew 3/4 of capital so left with 3x – 3/4 * 3x = 3x/4
    After 10 month A withdrew 1/2 of capital ie 4x/2
    Ratio become (4x * 10)+(4x/2 * 2) : (3x * 8)+(3x/4*4)==> 44:27
    Then (44+27)/71 * 35500
    Then A’s amount 44 ? ==> Rs22,000.
  3. Two equal sums of money were invested one at 6% and another at 6 ½%. At the end of 8yrs the S.I received on the latter exceeded that received on the former by Rs87.2.Find each sum.
    A) Rs 2160
    B) Rs2180
    C) Rs1090
    D) Rs2184
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    For Rs 100 6% interest is Rs6 and for Rs 100 61/2%interest is 61/2.
    For Rs 100 interest difference is 61/2-6=1/2
    This ½ ie 50paise diff is for 1yr.
    Now for 8yrs it become 8*0.5=4Rs
    For 100 4(8yrs)
    ? 87.2(diff)==> 25*87.2=Rs2180
  4. A man lent out Rs.9600 at 7/4 % per annum for a year and 6 months. At the end of the duration, the amount he earned as S.I was:
    A) Rs.350
    B) Rs.556
    C) Rs. 242
    D) Rs.322
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Given P = Rs.9600, R = 7/4 % and N = 1 year and 6 months = 1 + 6/12 year = 3/2 years.
    S.I = PNR/100 ==>(9600 *3/2*7/4)/100 = Rs242
  5. Sheela sold an article for Rs. 8000 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs.9500, his gain would have been equal to half of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to have 30% profit?
    A) Rs.850
    B) Rs.9000
    C) Rs.11700
    D) Rs 10560
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let the cost price be x.
    Then, loss = (x – 8000)
    Again, profit = (9500 – x)
    Now, (9500 – x) = (x – 8000)/2
    3x = 19000 + 8000 = 27000
    x = 27000/3 = 9000
    Selling price = (9000×130)/100 = Rs. 11700
  6. The price of a car is Rs. 6,50,000. It was insured for 70% of its price. The car got completely damaged and the insurance company paid 80% of the insured amount. What is the price of the difference between the price of the car and the amount of insurance received?
    A) Rs2,86,000
    B) Rs3,42,000
    C) Rs2,40,000
    D) Rs2,85,000
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Total value = 100%
    Car was insured to 70% of its price
    Insurance company paid 80% of the insurance.
    Then 100*70/100*80/100=56%
    Difference% is 100-56=44%
    6,50,000*44/100=2,86,000.
  7. A shopkeeper marks up his goods by 30% and then gives a discount of 30%. Besides he cheats both his supplier and customer by 100 g, i.e., he takes 1100 g from his supplier and sells only 900 g to his customer. What is his net profit percentage? (Rounded off to two decimal points)
    A) 12.33
    B) 13.65
    C) 11.22
    D) 10.45
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Loss is -30+30-(30*30/100)=9%loss
    Profit =(1100-900)=(200/900)*100=200/9%
    Profit %ge is -9 +200/9 –(9*200/9/100)=101/9=11.22
  8. The average of marks obtained by 150 candidates was 29. If the average of the passed candidates was 35 and that of the failed candidates was 20, then the number of those candidates, who passed the examination was:
    A) 80
    B) 60
    C) 20
    D) 90
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    If the number of candidates passed = x
    ∴ 35x + 20 (150 – x) = 150 × 29
    ⇒ x = 90
  9. An alloy contains only sulphur and aluminium. One such alloy weighing 25 gm contains sulphur and aluminium in the ratio of 3 : 2 by weight. If 15 gm of sulphur is added then find what amount of aluminium has to be removed from the alloy such that the final alloy has sulphur and aluminium in the ratio of 7 : 2 by weight?
    A) 2 gm

    B) 1.4 gm
    C) 3 gm
    D) 3.8 gm
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Alloy has 25gm in the ratio 3:2
    Then 5 25
    3 ?=15gm sulphur
    2 ?=10gm aluminium
    Now 15gm sulphur added and x gm of aluminium removed
    Then 15+15/10-x=7/2=10/7=1.4gm
  10. A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:
    A) 121
    B) 160
    C) 240
    D) 260
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    amount= p[1+(R/2)/100]^2n here n is 1 year
    so amount = 1600[1+(5/2)/100]^2
    =1600[1+(5/200)]^2
    =1681.
    amount of money deposited on july
    amount=p[1+(R/2)/100]^2n n=1/2 yr
    =1600[1+(5/200)]
    =1640.
    add both amounts
    1681+1640=3321
    1600 twice the customer deposited 1600*2=3200
    3321-3200=121.

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

7 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 50”

  1. balakrushna das

    mam in question number 2 b has withdrawn 14 of its capital
    so 3x-3x*1/4=9x/4

    1. heena

      yes the sme i m thinking

  2. akshita

    pls explain six wala ques

  3. URVISH

    Make quiz error free. Question No 8

  4. Sadhya

    In q.6 90% is given in question and solved according to 80% …why??

  5. Zelanian Zephyr

    in Q4, ans should be 252

Leave a Comment