Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 200

  1. Kiran saves 9% of his income. Two years after his income hiked by 19% but his savings remain the same.Then find the expenditure percent of him?
    20.25%
    22.56%
    24.56%
    34%
    20.87%
    Option E
    Let kiran income be = Rs.100
    Savings =Rs.9
    Expenditure= Rs.91
    New income= Rs.119
    New expenses= 119-9 = 110
    Required %= 110-91/ 91 *100 = 20.87%

     

  2. The salary of two persons A and B are 15% and 23% less than that of a third person C. Find What percentage of Salary B is less than that of salary A.?
    10%
    10.5%
    9%
    9.4%
    11%
    Option D
    Let the C salary be Rs.100
    Then A’s = 85 and B’s= 77
    Req. % = 85-77/ 85 * 100 = 9.4%

     

  3. To give continuous three discount of 10% is equal to giving one discount of —%
    23%
    24%
    26%
    27%
    28%
    Option E
    continuous discount = 10 + 10 – 10 * 10/ 100
    = 20%
    Continuous discount = 20 %+ 10% – 20 * 10/ 100 = 28%

     

  4. If a TV is sold at Rs. 8000 which is marked at Rs.9500.then what is the discount percentage?
    15.78%
    11.78%
    12.78%
    13.78%
    17.78%
    Option A
    MP *( 100-D) / 100 =SP
    => 9500 * ( 100 -D) / 100 = 8000
    = 15.78%

     

  5. The ratio of man and woman in a city is 7:6. If 73% of men and 87% of women are educated the what is the percentage of people who are not educated?
    45.89%
    19.46%
    20.54%
    21%
    22%
    Option C
    Men = 700
    Women=600
    Educated men = 511
    educated women = 522
    Req % = 1300 – 1033/ 1300 = 20.54%

     

  6. Today is Saturday. After 64 days it will be ?
    monday
    wednes day
    sunday
    friday
    tuesday
    Option C
    Each day of the week is repeated after 7 days
    ∴ After 63 days, it would be saturday
    So, After 64 days, it would be Sunday

     

  7. Three students height are in the ratio 3 :4 : 5 . The sum of the tallest and the shortest equals the sum of the third and 52. The shortest height is ?
    29
    21
    30
    39
    47
    Option D
    Let the heights be 3H, 4H and 5H.
    Then, 5H + 3H = 4H + 52
    ⇒ 4H = 52
    ⇒ H = 13
    ∴ Then smallest number = 3H = 3 x13 = 39

     

  8. a train crosses a platform in 30 sec and a pole in 18 sec. If a speed of train is 45 km/hr. Then find the length of the train?
    150 m
    100m
    200m
    250m
    300m
    Option A
    length of the plat form is x m
    length of the train = 45 * 5/18 * 18 = 225 m
    So x+ 225 / 30 = 45 * 5/18
    => x= 375-225= 150m

     

  9. Mr. Gosh can print 40 pages in 10 minutes, Mr. Giri and Mr. Gosh both working together can print 250 In 25 minutes. In how many minutes Mr.Giri can print 36 pages?
    2 min
    3 min
    4 min
    6 min
    5 min
    Option D
    Efficiency ( per minute) of Gosh = 4 copies/min
    Efficiency of Gosh and Giri together = 10 pages/min
    ∴ Efficiency of Giri alone = 10 – 4 = 6 pages/min
    ∴ Mr. Giri needs 6 min to print 36 pages.

     

  10. kailash, on race crosses first 100 km, at 64 km/hr. and the next 150km at 80km/hr. the average speed for the first 250 km of the race is ?
    71.11km/hr.
    81.11km/hr.
    61.11km/hr.
    70.11km/hr.
    69.11km/hr.
    Option A
    Average speed = 2t1 x t2/( t1 + t2)
    = (2x64x80)/(64+80)km
    = (2 x 64 x 80 ) / 144 km/hr.
    =71.11km/hr.

     

Related posts

Leave a Comment