# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 215

1. Difference between circumference and diameter of a circle is 60 cm. What will be volume of cylinder, whose height is 14 cm more than that of radius of circle and radius of cylinder is 10 cm ?
8400
8500
8800
9800
9200
Option C
ATQ, 2πr-2r=60
2r=28
r=14
height of cylinder =14+14=28 cm
volume of cylinder=πr^2h=22/7*10^2*28=8800 cm^3

2. A bag contains 5 oranges, 4 apples and 6 mangoes. 4 fruits are drawn randomly, then find probability of getting all fruits are of mangoes.
2/91
1/91
13/95
5/96
6/95
Option B
required no. of outcome=6C4
total no. of outcome=15C4
probability=(6C4)/15C4
=6*5*4*3/15*14*13*12= 1/91

3. A man brought two articles for rs.1200. He sold one article at a profit of 20% and another article at a loss of 20%. If the selling price of both the articles is equal, then find the cost price of article which is sold at a loss of 20%.
720
800
600
550
780
Option A
total CP of two article=1200
CP of one article=x
CP of another article=1200-x
x*120/100=(1200-x)80/100
6x/5=4800-4x/5
x=480
CP of article which is sold at a loss of 20%=1200-480=720

4. The ratio of the present ages of A and B is 4:3. 4 years hence the age of A will be 20% more than the age of B 6 years hence. Find the difference of their present ages.
10
15
16
8
no of these
Option D
let the present age of A and B be 4x and 3x respectively
4x+4=(3x+6)6/5
4x+4=18x+36/5
20x+20=18x+36
2x=16
x=8
A’s present age=32
B’s present age=24
difference=32-24=8 years

5. A,B and C alone can complete the work in 16:24:32 days respectively. All of them started working together but after 2 days A left the job and 7 days before the completion of the work B also left the job. In how many days the work is completed ?
20
15
25
16
18
Option D
LCM of 16,24 and 32=96
A’s efficiency=96/6=16
B’s efficiency=96/24=4
C’s efficiency=96/32=3
all work together for 2 days=13*2=26 work
remaining work=96-26=70
C alone work for 7 days=7*3=21 work
remaining work done by B and C together=49/7=7 days
total time required=2+7+7=16 days

6. A train crosses a bridge and a platform of length 650m and 800m in 20 sec and 30 sec respectively. Find the speed of the train(in km/hr).
300 km/hr
280 km/hr
200 km/hr
180 km//hr
240 km/hr
Option D
let the length of train=x
x+650/20=x+800/30
3x+1950=2x+1600
x=350
speed of train=350+650/20=50 m/sec
speed of train (in km/hr)=50*18/5=180 km/hr

7. A,B and C enter into a partnership by investing in the ratio of 3:4:5. After 1 year, B invests another 15000 and C at the end of 2 years also invest 10000. At the end of 3 years profit are shared in the ratio of 3:5:7.. Find initial investment of C.
60000
50000
65000
70000
80000
Option B
let A,B and C invest be 3x, 4x and 5x respectively
A’s total investment=3x*3=9x
B’s total investment=(4x*1)+(4x+15000)*2=12x+30000
C’s total investment=(5x*2)+(5x+10000)*1=15x+10000
9x/12x+30000=3/5
45x=36x+90000
9x=90000
x=10000
C’s initially invested=5*10000=50000

8. Difference between SI and CI in certain amount of principal is rs.60. If the rate of interest is 20% in both cases, then find the SI after 3 years in same rate of interest.
850
600
900
1200
950
Option C
ATQ, 60=PR^2//100^2
60=P*400/1000
P=1500
SI after 3 years=1500*20/100*3=900

9. In a vessel milk and water are in the ratio of 5:3. If 48 liter of mixture is taken out from the vessel and 30 liter of water is added, then new ratio of milk and water becomes 4:3. Find the initial quantity of mixture in vessel.
368
280
365
440
320
Option A
let the milk and water be 5x and 3x
(5x-30)/3x-18+30=4/3
15x-90=12x-48
3x=138
x=46
total quantity of mixture=8x=8*46=368

10. The income of A and B is in the ratio of 3:2 and their expenditure in the ratio of 4:3. If each of them save rs.4000, then find income of A ?
9000
8400
9500
6500
7000
Option B
let the income of A and B be 3x and 2x respectively
3x-4000/2x-4000=7/3
9x-12000=14x-2800
5x=14000
x=2800
income of A=2800*3=8400