Quantitative Aptitude: Number Series Set 82

Directions(1-10):The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 21, 11, 15, 40, 136.5, ?
    618.75
    543.25
    576.75
    634.15
    None of these
    Option A
    Solution:
    *0.5 + 0.5, *1.5 – 1.5, *2.5 + 2.5, *3.5 – 3.5, *4.5 + 4.5

     

  2. 6, 11, 20, 38, 72, ?
    176
    131
    126
    143
    145
    Option B
    Solution:
    +5………..+9…………+18……….+34………..+59
    …….+22…………+32…………+42………..+52

     

  3. 18, 67, 31, 56, 40, ?
    54
    51
    47
    49
    56
    Option D
    Solution:
    +72, -62, +52, -42, +32

     

  4. 18, 8, 10, 16, ?, 560
    88
    84
    72
    108
    126
    Option C
    Solution:
    *0.5 – 1, *1 + 2, *2 – 4, *4 + 8, *8 – 16

     

  5. 456, 312, 481, 285, 510, ?
    301
    239
    264
    287
    254
    Option E
    Solution:
    -12, +13, -14, +15, -16

     

  6. 4, 5, 12, 39, ?, 805
    204
    158
    176
    160
    238
    Option D
    Solution:
    *1 + 1, *2 + 2, *3 + 3, *4 + 4, *5 + 5

     

  7. 15.2, 16.9, 20.3, 25.4, 32.2, ?
    40.2
    41.3
    40.7
    38.9
    38.5
    Option
    Solution:
    +1.7, +3.4, +5.1, +6.8, +8.5

     

  8. 21, 24, 19, 28, 13, ?
    26
    36
    23
    38
    40
    Option B
    Solution:
    …+3…………-5………….+9………….-15………..+23 ……..+2……………+4………..+6…………..+8

     

  9. 43, 47, 31, 67, ?, 103
    3
    5
    11
    8
    14
    Option A
    Solution:
    +22, -42, +62, -82, +102

     

  10. 3, 5, 12, 38, 154, ?
    708
    662
    698
    772
    736
    Option D
    Solution:
    *1 + 2, *2 + 2, *3 + 2, *4 + 2, *5 + 2

     


Related posts

Leave a Comment