Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 27

  1. the total cost price of math book and English book is 2400. If a person sold math book at profit of 20% and English book at profit of 10%, then he earned overall 13.5% profit. What is the difference between cost price of math book and English book.
    840
    750
    720
    940
    500
    Option C
    By applying alligation method,
    20% 10%
    13.5%
    3.5 6.5
    ratio = 7 : 13
    CP of math book = 2400*7/20 = 840
    CP of English book = 2400*13/20 = 1560
    Difference = 1560 – 840 = 720

     

  2. The cost price of an article is rs.400 and marked price of an article is rs.480. If there are 15% discount is given on marked price, then what is profit percentage occurred by selling it ?
    4%
    18%
    8%
    2%
    20%
    Option D
    CP of article = 400
    MP of article = 480
    Discount = 480 * 15/100 = 72
    SP of article = 480 – 72 = 408
    profit % = 408 – 400/400 * 100 = 2%

     

  3. A man purchased two articles for rs.1250 each. He sold one at 20% profit and the other is 30% loss find the overall profit or loss percentage ?
    17% loss
    8% loss
    5% profit
    5% loss
    14% profit
    Option D
    CP of one article = 1250
    SP = 1250 * 120/100 = 1500
    CP of other article = 1250
    SP = 1250 * 7/10 = 875
    Total CP = 1250 + 1250 = 2500
    total SP = 1500 + 875 = 2375
    Loss % = 125/2500 * 100 = 5%

     

  4. The cost price of 10 books is equal to the selling price of 8 books. What is the profit percentage ?
    28%
    23%
    25%
    22%
    20%
    Option C
    Let the CP of a one book = 10x
    CP of 10 book = 100x
    SP of 8 book = 100x
    CP of 8 book = 80x
    profit % = 100x – 80x/80x * 100 = 25%

     

  5. The profit obtained by selling of the product for rs.500 is same as the loss when it sold for rs.350. What is the cost price of the product ?
    500
    475
    625
    425
    355
    Option D
    Let CP of the product = x
    SP = 500
    profit = 500 – x
    SP = 350
    loss = x – 350
    500 – x = x – 350
    2x = 850
    x = 425

     

  6. If a table is sold at gain of 15% instead at a gain of 8%, then the seller gets rs.84 more. What is cost price of that table ?
    1250
    1340
    1200
    1480
    1400
    Option C
    Let CP of table = 100x
    when it sold at 8% profit, SP of table = 108x
    When is sold at 15% profit, SP of table = 115x
    115x – 108x = 84
    7x = 84
    x = 12
    cost price of table = 100x = 100 * 12 = 1200

     

  7. A man sells an item for rs.600 and make some profit. If he sells it for rs.390 his loss is 2/5th of earlier profit. What is the cost price of the item ?
    425
    550
    750
    450
    645
    Option D
    Let CP of item = x
    If he sells for rs.600
    profit = 600 – x
    If he sells for rs.390
    loss = x – 390
    (600 – x)2/5 = x – 390
    1200 – 2x = 5x – 1950
    7x = 3150
    x = 450

     

  8. Sinu sold an item for rs.7200 and he incurred a loss of 20%. At what price should he have sold an item so that to have gained a profit of 18% ?
    12640
    8740
    10620
    945
    1450
    Option C
    SP of an item = 7200
    loss = 20%
    CP = 7200 * 5/4 = 9000
    when he sold at profit of 18%
    SP = 9000 * 118/100 = 10620

     

  9. The marked price of the mouse is 25% more than the cost price and when it sold profit earned by shopkeeper is 12.5%. If the marked price of the mouse is rs.750, then how much amount of discount is given when it sold ?
    80
    82
    84
    75
    68
    Option D
    MP of the mouse = 750
    CP of mouse = 750/5 * 4 = 600
    SP = 600 * 112.5/100 = 675
    discount = 750 – 675 = 75

     

  10. A sold an article to B at a profit of 20% and B sells it to C at a loss of 40% and C paid for rs.1440. What is the selling price for which A sold ?
    4600
    2400
    3400
    2200
    1400
    Option B
    Let CP of an article for A = 100x
    SP for A = 120x
    CP for B = 120x
    SP for B = 120*3/5 = 72x
    C pays = 1440
    72x = 1440
    x = 20
    SP for A = 120*20 = 2400

     

Related posts