Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 28

  1. A person sold an article earned a profit of rs.2500 after giving a discount of 25%. If he had sold it for rs.500 more he would have earned a profit of 60%, then what is the cost price of the article ?
    6500
    6000
    5500
    7500
    5000
    Option E
    Let MP of an article = 4x
    SP of an article = 4x – x = 3x
    profit = 2500
    CP = 3x – 2500
    If he sold it rs.500 more,
    3x + 500 = (3x – 2500)8/5
    15x + 2500 = 24x – 20000
    9x = 22500
    x = 2500
    CP = 3x – 2500 = 5000

     

  2. A shopkeeper marked a book 40% above the cost price and sold it after giving a discount of 30%, so that he made a loss of rs.4, what is the marked price of the article ?
    240
    420
    280
    300
    320
    Option C
    Let CP a book = 100x
    MP = 100x * 140/100 = 140x
    SP = 140x * 70/100 = 98x
    loss = 100x – 98x = 2x
    2x = 4
    x = 2
    MP = 140x = 140 * 2 = 280

     

  3. A dishonest salesman professes to sell his goods at the cost price but use faulty measure. His 1kg weight measures 950gms only. Find the gain percentage ?
    200/6%
    15%
    20%
    100/19%
    28%
    Option D
    Let CP = 950gm
    SP = 1000gm
    profit = 50
    profit % = 50/950 * 100 = 100/19%

     

  4. A person sells 18 chocolates, so that he losses the selling price of 2 chocolates. Find his loss percentage ?
    5%
    10%
    8%
    12%
    20%
    Option B
    Let SP of 1 chocolate = rs.1
    SP of 18 chocolate = rs.18
    loss = rs.2
    CP = 18 + 2 = 20
    loss % = 2/20 * 100 = 10%

     

  5. A person bought two articles for rs.2000 and rs.2500 respectively. He sold first at a gain of 10%. At what price should he sell the other to get a profit of 20% on the whole transaction ?
    3200
    3000
    4000
    4500
    6500
    Option A
    CP of first article = 2000
    SP = 2000 * 110/100 = 2200
    Total CP = 2000 + 2500 = 4500
    total SP = 4500 * 120/100 = 5400
    SP of second article = 5400 – 2200 = 3200

     

  6. A man sells the product for rs.800 and make some profit. If he sells it for rs.300 his loss is 2/3 of the earlier profit then what is the cost price of the product ?
    400
    500
    650
    550
    740
    Option B
    Let CP the product = x
    SP = 800
    profit = 800 – x
    he sells for rs.300
    loss = x – 300
    (800 – x)2/3 = x – 300
    1600 – 2x = 3x – 900
    5x = 2500
    x = 500

     

  7. A shopkeeper sells a table 4% discount on the marked price. The cost price of the table is 500 and he sells it at a profit of 20%, then what is marked price of the table ?
    480
    320
    680
    625
    420
    Option D
    CP of the table = 500
    SP = 500 * 120/100 = 600
    MP = 600 * 100/96 = 625

     

  8. Sita buys two books a total cost of rs.1400. She sells one for 3/4 of its cost and other for 2 times of its cost, so that she makes a profit of rs.400 on the whole transaction. What is the cost price of the lower price book.
    600
    800
    500
    600
    700
    Option D
    Total CP of the book = rs.1400
    total SP of book = 1400 + 400 = 1800
    Let CP of one book = x
    CP of other book = 1400 – x
    x * 3/4 + (1400 – x)^2 = 1800
    x * 3/4 + 2800 – 2x = 1800
    3x + 11200 – 8x = 7200
    x = 800
    CP of lower price book = 1400 – 800 = 600

     

  9. Sanju buys an old cycle for rs.1400 and spends rs.600 for its repair. After some days he sells his cycle at rs.2500, find profit percent of cycle ?
    20%
    25%
    28%
    32%
    14%
    Option B
    CP of cycle = 1400
    he spend on it = 600
    total CP = 1400 + 600 = 2000
    he sold it = 2500
    profit percentage = 500/2000 * 100 = 25%

     

  10. The cost price of item Q is 300 more than the cost price item P. If item P was sold at a profit of 20% and item Q was sold at a loss of 40%. The ratio between selling price of P and Q is 8 : 7. What is the cost price of item Q ?
    800
    700
    850
    640
    520
    Option B
    Let cost price of item P = x
    and item Q = x + 300
    SP of item P = x * 120/100 = 6x/5
    SP of item Q = (x + 300) 60/100 = (x + 300)3/5
    (6x/5)/(x + 300)3/5 = 8/7
    6x/5/3x + 900/5 = 8/7
    42x = 24x + 7200
    18x = 7200
    x = 400
    cost price of item Q = x + 300 = 700

     

Related posts