Quantitative Aptitude: Profit & Loss 15

  1. Naman bought a bike for Rs.18000. He spent 20% of the amount that he had paid for buying it for its repair. He then sold the bike to Charu and earned a profit of 25%. Find the amount paid by Charu to Naman.
    Rs.44000
    Rs.38000
    Rs.33000
    Rs.27000
    Rs.20000
    Option D
    Total cost of the bike = 18000*1.20 = Rs.21600
    Amount paid by Charu = 21600*1.25 = Rs.27000

     

  2. A shopkeeper marked an article at some percentage more than the cost price of the article. The shopkeeper sold the article at 12% profit and allows a discount of 20%. Find the percentage by which the article was marked above the cost price.
    30%
    70%
    60%
    50%
    40%
    Option E
    Let the marked price of the article be Rs.y.
    Article was marked by x% above the cost price.
    SP of the article = 80% of y = Rs. 4y/5
    112% of the CP = 4y/5
    CP of the article = (4y*100)/(5*112) = Rs.5y/7
    (100+x)% of 5y/7 = y
    => (100+x)% = 7/5
    => x = 40%

     

  3. Aman marked his bike 40% above cost price and sold it to Arun after two consecutive discounts of 10% and 20%. In this transaction Aman made a profit of Rs.416. Find the profit earned by Arun if he sold the bike to Alok at a profit of 12%.
    Rs.6901.98
    Rs.6289.92
    Rs.7250.23
    Rs.6670.74
    Rs.6115.85
    Option B
    Let the CP of the bike be Rs.x.
    MP of the bike = 1.40*x = Rs.1.4x
    SP of the bike = 0.90*0.80*1.4x = Rs.1.008x
    Profit = 1.008x – x = 416
    => x = 52000
    CP of the bike for Aman = Rs.52000
    SP of bike for Aman = CP of bike for Arun = 52000+416 = Rs.52416
    Profit earned by Arun = 52416*0.12 = Rs.6289.92

     

  4. The selling price of an article by two different vendors is Rs.960. and profit earned is 25%. One vendor counts his profit on cost price while other one counts his profit on selling price. Find the difference of profit earned by both the vendors.
    Rs.33
    Rs.62
    Rs.44
    Rs.50
    Rs.48
    Option E
    CP of item for first vendor = 960/(100+25)% = Rs.768
    CP of item for second vendor = 960*(100-25)% = Rs.720
    Profit for first vendor = 960 – 768 = Rs.192
    Profit for second vendor = 960 – 720 = Rs.240
    Required Difference = 240 – 192 = Rs.48

     

  5. On selling an article for Rs.(x-1800), Esha incurred a loss equal to half of the profit she would have gained on selling the same article for Rs.(x+2700). Find the value of x, if to gain a profit of 27.5% she needs to sell the article for Rs.8925.
    8500
    7715
    7300
    6685
    7000
    Option C
    CP of the article = 8925/1.275 = Rs.7000
    Loss incurred = 7000 – (x-1800) = Rs.(8800 – x)
    Profit gained = (x+2700) – 7000 = Rs.(x-4300) (8800-x) = (x-4300)/2
    => x = 7300

     

  6. A shopkeeper buys 12 books at Rs.200 each. He sells 8 books at 15% profit. He marks up the remaining books by 25% and then offers a discount of 12%. Find the overall profit percentage
    11.11%
    17.27%
    15.23%
    10.15%
    13.33%
    Option E
    CP of 12 books = 200*12 = Rs. 2400
    SP of 8 books = 8*1.15*200 = Rs.1840
    MP of each remaining book = 200*1.25 = Rs.250
    SP of each remaining book = 250*0.88 = Rs.220
    SP of each remaining 4 books = 220*4 = Rs.880
    Total SP of 12 books = 1840+880 = Rs.2720
    Profit% = (2720 – 2400)*100/2400 = 13.33%

     

  7. The cost price of an item is Rs.120 and the profit percentage is (x+30)% of the cost price. If the cost price is increased by 25% and selling price remains same the profit percentage is (x-20)% . Find the value of x.
    120
    105
    90
    85
    100
    Option A
    Profit on item = (x+30)% of 120
    SP = (x+30)% of 120+120
    New CP = (100+25)% of 120 = Rs.150
    SP = 150 + (x-20)% of 150 (x+30)% * 120 + 120 = 150 + (x-20)% of 150
    => 12x + 360 – 15x + 300 = 300
    => x = 120

     

  8. Gopal bought a laptop for Rs.48900. He marked the price of the laptop 60% above the cost price and sold to Radha at 35% discount. If Radha sold the same laptop to Komal at 25% profit. Find the discount offered by Radha provided the marked price of the laptop was same as Gopal had marked.
    18.75%
    13.34%
    19.12%
    14.35%
    15.68%
    Option A
    MP of the laptop = 160% of 48900 = Rs.78240
    The price at which Gopal sold the laptop to Radha = 65% of 78240 = Rs.50856
    The price at which Radha sold the laptop to Komal = 125% of 50856 = Rs.63570
    Discount = 78240 – 63570 = Rs.14670
    Discount% = 14670/78240*100 = 18.75%

     

  9. A shopkeeper sold an article for Rs.540 and earned a profit of 20%. Had the shopkeeper sold the same article after giving a cash back of Rs.’x’ on the selling price he would have still earned a profit of (100/9)% , find the value of x.
    Rs.30
    Rs.40
    Rs.20
    Rs.60
    Rs.50
    Option B
    CP of the article = 540/1.2 = Rs.450
    Let cash back be x. (100+100/9)% of 450 = 540 – x
    => x = Rs.40

     

  10. After receiving 25% discount on an item, Anil needs to pay 2.5% CGST and 2.5% SGST on the discounted price . If Anil had got only 20% discount paid the same tax on discounted price then, he would have to pay Rs.84 extra. Find the original marked price of the item.
    Rs.1770
    Rs.1420
    Rs.1550
    Rs.1600
    Rs.1125
    Option D
    Total tax = 2.5+2.5 = 5%
    Let the original marked price be x. (x*4/5*1.05) – (x*3/4*1.05) = 84
    => x*1.05(4/5-3/4) = 84
    => x = Rs.1600

     


Related posts

Leave a Comment