Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 22

  1. Two trains ,one from Haldia to Pritampur, and the other from Pritampur to Haldia,starts simultaneously.After they meet,the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively.What is the ratio of their speeds?
    2:3
    3:5
    4:3
    5:7
    None of these
    Option C
    Let trains be x and y.
    (X speed):(Y speed) = square root of x:square root of y

     

  2. A auto covers a distance of 36 kms at a uniform speed.Had the speed been 6 kmps less,it woud have taken one hour more for the journey.What is the original speed of the auto?
    15 kmps
    12 kmps
    10 kmps
    18 kmps
    None of these
    Option D
    36/(x-6) – 36/x =1
    (x+12)(x-18).
    The speed cannot be in negative value.
    Therefore,it is 18 kmps.

     

  3. Two autos of same lenght are running in same direction with speed 50 km/hr and 80 km/hr.The latter one completeely crosses a person in 18 seconds.What is the length of each auto?
    50 m
    55 m
    60 m
    75 m
    None of these
    Option D
    =80 -5 0=30 km/hr
    Convert it in m/sec.
    it will be 25/3 m/sec.
    Then distance covered in 20 second=18 * (25/3)=150
    Lenghth of each=150/2=75 m

     

  4. Ramesh started his jouney on scooter at 7:30 PM at speed of 8 km/hr.After 30 minutes,Lokesh started his journey from same place with speed of 10 km/hr.At what time did Lokesh overtake Ramesh?
    9:30 AM
    10 AM
    9 AM
    8:30 AM
    None of these
    Option B
    Relative speed=10 -8=2
    Distance covered in 30 min=8*(30/60) = 4 km
    Lokesh take time to overtake Ramesh= 4/2 = 2hour
    =8+2=10 AM

     

  5. Rahul recahes a certain destination in 30 hours.If he reduces his speed by 1/10 th,he goes 9 km less in that time.Find his speed?
    3 kmph
    4.5 kmph
    5 kmph
    6 kmph
    None of these
    Option A
    Let x be the speed.
    30x – (30 *9/10)x =9
    30x-27x=9
    3x=9
    x=3 kmph

     

  6. Akansha travels equal distamces with speeds 4kmph , 6 kmph and 8 kmph and takes a total time of 52 minutes.What is the distance Akansha travelled?
    4 km
    4.8 km
    5 km
    5.5 km
    6 km
    Option B
    (x/4) + (x/6) + (x/8) =52/60
    x= 1.6 km
    Distnce=3*1.6 4.8 kms

     

  7. Without stopping ,the speed of train is 120 kmph.With stopping,the speed of train is 80 kmph.Then find the stop time of the train?
    25 min
    20 min
    30 min
    35 min
    None of these
    Option B
    =(120-80) /120 = 1/3
    1/3 *60=20 min

     

  8. Two trains meet each other at 20 kmph and 24 kmh from two destinations 240 km far.Then after how many hours will they meet?
    4.5
    4
    5.45
    6.5
    None of these
    Option C
    20x+ 24x =240
    x =5.45

     

  9. 2 trains travelling in same direction with 60 km/hr and 75 km/hr respectively.The faster train crosses a person sitting in slower train in 30 seconds.Then find the lenght of faster train?
    100 m
    125 m
    130 m
    145 m
    None of these
    Option B
    =15*5 / 18*30

     

  10. Tanya goes to college from her home at speed of 4 km/hr and returns at a speed of 6 km/hr.If in total she took 5 hours in going and coming back,what is the distnace between her home and college?
    10 km
    12 km
    15 km
    20 km
    None of these
    Option B
    5 = D/4 + D/6
    D=12 km

     


Related posts