# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 32

Data Interpretation High Level SBI PO Mains 2017, IBPS PO, NIACL, NICL, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Direction (1-5): Study the following information and answer the questions that follow:

The data given below shows the salary of five employees. The gross salary of a person consists of three parts: basic salary, fixed perks and variable allowance. Employees get 5 types of variable allowance as different percentage of their Basic Salary. The graph below shows the different variable allowance as the percentage to the basic salary of each employee

The fixed Perks of each employee is given in the table below

 Employee Fixed Perks inÂ  (Rupees) Ayush 30,000 Naman 50,000 Ajeet 45,000 Sujeet 30,000 Vineet 20,000
1. If OA for Vineet is Rs 5,000 and the Gross Salary of Naman is Rs 2,39,000. Find the difference between gross salary of Vineet and basic salary of Naman.
A) Rs 30,000
B) Rs 15,000
C) Rs 45,000
D) Rs 20,000
E) Cannot Be determined
Option B
Explanation
: OA of vineet= 10%= 5000; total variable allowance of vineet= 70% hence basic+ variable allowance=170%; hence 170%=170/10*5000=85000; gross sal= 85000+20,000 (fixed part)= Rs 1,05,000
Gross salary of Naman= Rs 2,39,000
B.S+Variable = 239000-50000= 189000
Variable part= 110% hence basic+variable= 210%=189000
hence basic=100%=100/210*189000=90000;
Difference=105000-90000=15000
2. If the variable allowance of Vineet is Rs 15,000 less than his Basic salary and the variable allowance of Sujeet is Rs 40,000 greater than the variable allowance of Vineet, then find the sum of Gross Salary of Vineet and Sujeet.
A) Rs 3,00,000
B) Rs 3,10,000
C) Rs 2,85,000
D) Rs 2,55,000
E) Cannot be Determined
Option C
Explanation
: For Vineet: Basic- VA= 15000 => (100-70)=30% =15000; VA of Vineet=70% =>70%=70/30*15000= Rs 35000;
basic+va of vineet=170%=170/30*15000=85000; + fixed perk=20,000=105000
VA of Sujeet=40000+35000=75000;
VA of Sujeet=100%; hence Basic+VA=100+100=200%=200/100*75000= Rs 150000; +FP=150000+30000=1,80,000
Sum=1,80,000+1,05,000= Rs 2,85,000
3. If the difference between the DA of Ajeet and CA of Ayush is Rs 38,000. While the difference of Gross salary of Ajeet and Ayush is Rs 23,000, then find the sum of their basic salary.
A) Rs 2,95,000
B) Rs 2,10,000
C) Rs 3,10,000
D) Rs 2,20,000
E) Rs 3,20,000
Option D
Explanation
: Let basic salary of Ajeet=x and of Ayush=y
50/100x â€“ 10/100 y= 38000 => 5x-y = 3800000 ——- (i)
200/100x +45000 â€“ 160/100y â€“ 30000 = 23000 => 5x-4y=200000 —- (ii)
solve i and ii get; y=120000; x=100000; Sum=220000
4. If in a month Ayush doesnot gets CCA allowance his Gross salary reduces by Rs 12,000 from previous month. Then find his gross salary excluding CCA.
A) Rs 2,22,000
B) Rs 2,34,000
C) Rs 2,10,000
D) Rs 2,50,000
E) None of these
Option C
Explanation
: CCA for Ayush=10%=12,000
=>160%=192000 + FP= 222000 ; -12000=210000
5. Ratio of Basic Salary of Ajeet and Naman is 10:9 and the difference between the gross salary of Ajeet and Naman is Rs 6,000. Find the gross salary of Ayush if CA of Ayush is Rs 3000 greater than the CA of Naman.
A) Rs 2,00,000
B) Rs 1,90,000
C) RS 2,10,000
D) Rs 2,22,000
E) Rs 3,10,000
Option D
Explanation
: Let Basic salary of Ajeet=10x ; Basic of Naman=9x
200/100*10x + 45000 â€“ 210/100*9x -50,000 =6000
x=10000
hence CA of Naman= 10/100*90000=9000
Ca of Ayush=12000 =10%
Hence 160%=192000; +FP =222000

Direction (6-10): Study the following information and answer the questions that follow:

A Travel Agent has the following plans for his tourists. Note- The starting destination for all journey is New Delhi and the distance given below is with respect to New Delhi. The table also shows two plans for stay in each city Plan 1(3D/2N) and Plan 2(4D/3N) for 1 person.

 City Distance from New Delhi (in KM) Plan 1 (Cost in Rupees) Plan 2(Cost in Rupees) Mumbai 1409 5000 7000 Bengaluru 2136 6000 8000 Hyderabad 1543 4500 6000 Kolkata 1462 4000 5000 Goa 1865 7000 9000

The agent has tie up with three airlines having different rate for flight ticket. The cost of ticket includes two part: One fixed part and one variable part (cost per kilometers). The table below shows The cost for three airlines for one person.

 Airline Fixed Cost Variable Cost (Rs/Km) Airline A Rs 500 Rs 20 /Km Airline B Rs 700 Rs 10/Km Airline C Rs 600 Rs 15/Km

Note: Number of people travelling=1 unless specified

1. Quantity I. Total cost of travel to Hyderabad via Airline A and stay under Plan 2
Quantity II. Total cost of travel to Kolkata via Airline B and stay under Plan 2
A) If Quantity I > Quantity II
B) If Quantity I < Quantity II
C) If Quantity I >= Quantity II
D) If Quantity I <= Quantity II
E) If Quantity I = Quantity II or Cannot be determined
Option A
Explanation
: I= 1543*20+500 + 6000= Rs 37,360
II. 1462*10 +700 + 5000=20,320
2. Mr. Vineet decided to go to Mumbai with his Wife and paid a advance of Rs 2000 to the agent for this. But two days before the travel he had a change in plan and decided to travel to Goa with his wife. For this the agent charged a fine of Rs 5,000. What amount does Vineet needs to pay to the agent if he chooses the Plan 2 for stay and the cheapest airline for Goa?
A) Rs 34,350
B) Rs 40,350
C) Rs 59,700
D) Rs 61,600
E) Rs 51,350
Option C
Explanation
: Lowest cost airline is B- Hence cost of air ticket= 1865*10 +700=19350 ; for 2 person=38700; stay for 2 person=18000; total=56,700 +5000=61700-2000=59,700
3. Find the correct statement
(i) The total cost of travel to Mumbai in Airline C and stay under Plan 1 is Rs 25,735.
(ii) The total cost of travel to Bengaluru in Airline C and stay under Plan 2 is greater than the total cost of travel to Goa via Airline A under Plan 2 .
(iii) The total cost of travel to Hyderabad via Airline B and stay under Plan 1 is less than Rs 20,630
A) Only (i)
B) Only (ii)
C) Both (i) and (ii)
D) Only (iii)
E) None of these
Â  Option E
Explanation
: (i) 26,735
(ii) 40,640 and Rs 46,800
(iii) =20,630 hence less than not correct
4. A person has a budget of Rs 40,000 . Which of the following plan he cannot choose?
A) Goa- Airline C- Plan 2
B) Bengaluru â€“ Airline A- Plan 1
C) Mumbai- Airline A- Plan 1
D) Kolkata â€“ Airline C- Plan 2
E) Hyderabad- Airline B- Plan 2
Option B
Explanation
: All expect B is less than 40,000;
5. Quantity I: Total cost of travel to Goa via Airline B and stay under plan 2
Quantity II. Total cost to travel to Hyderabad via Airline C under Plan 1
A) If Quantity I > Quantity II
B) If Quantity I < Quantity II
C) If Quantity I >= Quantity II
D) If Quantity I <= Quantity II
E) If Quantity I = Quantity II or Cannot be determined
Option A
Explanation
: I= 28,350
II= 28245

## 24 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 32”

1. LAUGHING TYM ITS NITROUS OXIDE

Tq ambika mam

2. Casimiro

Gross salary of Naman= Rs 2,39,000
How does we found naman??

1. Suraj

Gross Salary=basic salary + fixed perks + variable allowance
variable allowance is given as a percentage of Basic salary; for naman variable allowance =110%
Let his Basic salary =100x then variable allowance =110x and hence basic+ varaible allowance =210x
Gross slaray of Naman : 2,39,000= 210x + 50,000 ; solve and get x=900
hence basic of naman=100x= Rs 90000

1. ||Rise&shine||

Bt sir In Q 1,, It is nt given “Gross salary of Naman= Rs 2,39,000” value is nt given.. Pls check once..

1. Suraj

oh , that part was missed. wait let me add

1. ||Rise&shine||

KK thank u sir.. Sir pls suggest how to prepare for SBI main..

2. Suraj

as now time is less, you dont have ebough time to learn new things. So just focus on what you know and improve on it. Like improve your speed by giving STs. EVeryday give one Mock test and analyse it till mains. you will see improvement and it will also boost your confidence. And on the day of exam, attempt the exam with relaxed mind, it will help you in scoring more

3. ||Rise&shine||

..kkk thank u sir…

2. Suraj

hey check now, updated

1. Casimiro

10nxx

3. Nazriya Nazim

@hope

4. sachin shukla@Target SBI Mains

sir post missing DI plzzz exam bahot karib h
yee DI hi…..(((@@surajskt:disqus

5. Vision

nice quiz ty !!

6. AVIâ„¢ (Sinchen loveR)

sir can u define Q4
can’t understand give solution

1. Suraj

See, Ayush doesnot gets CCA for one month; So the only thing that is reducing is CCA; which is 10% for ayush and the amount equivalent reducing is Rs 12,000 , means this 10%= rs 12,000
means 100% will be Rs 120000 = basic salary
and total variable allowance= 60%= 12000*6=72000
Fixed perks for ayush= 30,000(given)
hence gross sal= basic+ fixed perks + variable allowance= 120000 + 72000+30000= 222000
this is under normal circumstance when he gets CCA, when he doesnot gets CCA gross salary is reduced by RS 12000 so subtract 12000 from 222000 that the answer

1. AVIâ„¢ (Sinchen loveR)

got it sir thnxx
and sir in Q3 we can solve this question by value system ?
38000 value 40
38000/40*20=190000
then we divide in ratio ajeet and ayush VA % can we do like this ?

1. Suraj

solve and see if the answer is coming

1. AVIâ„¢ (Sinchen loveR)

i got 237500 sir

2. Suraj

see why cant we adopt this method: when we take 50-10 =40% this step itself is wrong, as the two percentage are of different quanitity, ie the basic salary of both are different… if for the same person the data was given then this method was correct

3. AVIâ„¢ (Sinchen loveR)

don’t know sir but i do this di all question with value system and i got correct ans
may be something i forgot or wrong type
one more time i solve perhaps i got right ans
and Thnxx sir

7. subhain

best DI