Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for IBPS PO Prelims Set 68

Directions (1-5): A company has 4 offices – P, Q, R, and S in different cities. Each office has 5 departments – A, B, C, D, and E. The company has decided to keep same % of employees in each of the 5 departments in each office. (In each office number of total number of employees vary)

  1. In office P, there are total 6300 employees, what is the total number of employees in its A and D departments?A) 2691
    B) 2987
    C) 2365
    D) 2898
    E) 2765
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Total number of employees in its A and D departments = (26+20)/100 * 6300 = 2898
  2. In office P, there are total 6500 employees. Office Q has 20% more employees than in office P. What is the difference between the employees in E department of office Q and the employees in B departments of office P?A) 672
    B) 724
    C) 546
    D) 598
    E) 627
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    P = 6500, Q = 120/100 * 6500 = 7800
    in E in Q = 22/100 * 7800 = 1716
    in B in P = 18/100 * 6500 = 1170
    Required difference = 1716 – 1170 = 546
  3. Total number of employees in offices P and R is 13,600. The difference between the employees in departments E and D in offices R and P respectively is 304. Find the total number of employees in departments D and E in offices P and R respectively.
    A) 3265
    B) 2864
    C) 2756
    D) 2891
    E) 3167
    View Answer
      Option B
    Solution:
    22/100 * x – 20/100 * (13600 – x) = 304
    Solve, x = 7200
    So employees in office R = 7200, in P = 13600-7200 = 6400
    So total number of employees in departments E and D in offices R and P = 22/100 * 7200 + 20/100 * 6400 = 2864
  4. In office Q, total number of employees in departments A and B is 2860. Also in office S, total number of employees in departments C and E is 2664. Find the total number of employees in offices Q and S.
    A) 13,900
    B) 15,600
    C) 14,300
    D) 13,400
    E) 15,200
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    In Q = 2860 * 100/(26+18) = 6500
    In S = 2664 * 100/(14+22) = 7400
    So required total = 6500 + 7400 = 13,900
  5. Total number of employees in departments E, B, and C in offices P, R and S respectively is 2924. Also total number of employees in offices P and S is 10600. If total number of employees in departments P, R and S is 16200, find the number of employees in department R.
    A) 5800
    B) 5200
    C) 4900
    D) 4500
    E) 5600
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    Employees in P = x, in S = y
    So x + y = 10600
    22/100 * x + 18/100 (16200 – x – y) + 14/100 * y = 2924
    4x/100 – 4y/100 + 2916 = 2924
    Solve, x – y = 200
    x + y = 10600
    Solve, x = 5400, y = 5200
    So in R = (16200 – 5400 – 5200) = 5600

Directions (6-10): Study the following bar graph and answer the questions that follow:
The following bar graph shows the percentage of students passing in various standards in a school. Maximum marks for each subject of every class is same.

  1. If the number of boys and girls passing in standard 5th are same, then what is the ratio between the number of boys and number of girls in standard 5th?
    A) 3 : 7
    B) 3 : 4
    C) 2 : 5
    D) 4 : 7
    E) 1 : 5
    View Answer
      Option B
    Solution:
    In 5th standard, let no. of boys = x, girls = y
    Number of boys passing = 0.8x
    Number of girls passing = 0.6y
    0.8x = 0.6y
    x/y = 3/4
  2. In 7th standard, 44% of the total students got passed. If total number of boys in 7th standard is 200, then what is the total number of girls in 7th standard?
    A) 50
    B) 78
    C) 67
    D) 45
    E) 58
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Let the total no. of girls in 7th standard = xTotal no. of boys passed = 200*0.4 = 80
    Total no. of girls passed = x*0.6 = 0.6x
    So, passed % of students = (80+0.6x)/(200+x)
    Now, 44/100 = (80+0.6x)/(200+x)
    Solve, x = 50
  3. If the total number of boys and girls in each standard is 150 and 120 respectively, then what is overall pass percentage of the school?
    A) 75%
    B) 81%
    C) 73%
    D) 69%
    E) 63%
    View Answer
      Option D
    Solution:

    Total number of students = 6 * (150+120) = 1620
    So overall pass % = [150(0.8+0.8+0.4+0.9+0.7+0.7) + 120(0.6+0.7+0.6+0.6+0.8+0.6)]/1620 * 100 = (645+468)/1620 * 100 = 69%
  4. If the ratio between the number of boys and the number of girls in standard 9th is 4:1, then what is the ratio between number of boys passed and number of girls passed in standard 9th?
    A) 8 : 3
    B) 8 : 5
    C) 7 : 2
    D) 9 : 4
    E) 7 : 1
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    Let there are 400 boys and 100 girls in 9th
    Number of boys passed = 0.7*400 = 280
    Number of girls passed = 0.8*100 = 80
    Required ratio = 280 : 80 = 7 : 2
  5. Assuming data in question 8, if the over-all average marks of boys is 50 and that of girls is 60, then what is average marks of the students in the school?
    A) 49.13%
    B) 30.66%
    C) 52.17%
    D) 42.02%
    E) 54.44%
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    Required average marks = (50*150 + 60*120)/(150+120) = 14700/270 = 54.44%

Click here for Data Interpretation Sets

 

Related posts

18 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for IBPS PO Prelims Set 68”

  1. Ambiiii

    Thankyou mam :))))

  2. prediction baba

    Thks mam

    1. Navya

      Baba wt wud b the IBPS PO Pre cutoff .? 😛

      1. the walking dead

        depends on paper level….:)

        1. Navya

          50 to fir b man k chalr mai

  3. Prabakar

    Try to put cat level di..mod….or mmore tuffer than that.tq u

    1. In prelims, this level will be asked

      1. Wikki Waran

        22/100 * x – 20/100 * (13600 – x) = 304
        Solve, x = 7200
        how to solve this equation mam?

        1. 42x/100 = 304 + 20*136
          42x/100 = 3024

      2. Prabakar

        yes mam..tq u..please start mains mock in testzone

  4. DHANANJAY

    thx mam
    pls daily post one set of DI for pre level

  5. deepali

    thnkx mam ,,pls post daily fo po prre 🙂

  6. Wikki Waran

    22/100 * x – 20/100 * (13600 – x) = 304
    Solve, x = 7200
    how to solve this equation anyone ?

Leave a Comment