# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 71

Direction (1-5): Study the following table and answer the questions that follow:

1. What is the number of employees in Finance Department of offices A and D?
A) 63
B) 61
C) 52
D) 59
E) 55
Option E
Solution
:
In A = 18 * 3/2 = 27
In D = 32 * 7/8 = 28
Required total = 27+28 = 55
2. What is the number of employees in Other Departments of offices D and E?
A) 476

B) 414
C) 345
D) 505
E) 520
Option B
Solution
:
In D, in finance = 28, so in Others = 250 – (32+28) = 190
in E, in finance = 48 * 11/6 = 88, so in Others= 360 -(48+88) = 224
Required total = 190 + 224
3. In Office C, 25%, 20% and 50% people in HR, Finance and Others Department respectively are females. What is the number of males in these departments in office C?
A) 147
B) 202
C) 296
D) 213
E) 234
Option A
Solution
:
In C, in HR = 16, so males = 75/100 * 16 = 12
In C, in Finance = 16 * 5/8 = 10, so males = 80/100 * 10 = 8
In C, in Others = 280 – (16+10) = 254, so males = 50/100 * 254 = 127
Required number = 12+8+127 = 147
4. What is the ratio of number of employees in Other Departments in offices A and D?
A) 36 : 25
B) 38 : 25
C) 45 : 38
D) 34 : 29
E) 43 : 34
Option C
Solution
:
In A, in others = 270 – (18+27) = 225
in D, in others = 190
Required ratio = 225 : 190 = 45 : 38
5. What is the total number of employees in Finance Department in all offices?
A) 185
B) 174
C) 198
D) 227
E) 216
Option E
Solution
:
Required number 27+63+28+10+88 = 216

Direction (6-10): Study the following table to answer the questions that follow. Some values are missing. Study the table carefully and answer the questions based on data in table and particular questions.

1. On Friday, if ratio of speed of boat to speed of stream is 2 : 1, what is the difference between the time taken by the boat to go upstream and the time taken by the boat to go downstream?
A) 36 hours
B) 54 hours
C) 45 hours
D) 72 hours
E) 65 hours
Option A
Solution
:
Speeds = 2a, a
So

324/(2a+a) + 324/(2a-a) = 72
Solve, a = 6
So speed of stream is 6 km/hr and speed of boat is 12 km/hr
So difference in time = 324/(12-6) – 324/(12+6) = 54 – 18 = 36 hours
2. On Monday, if difference between the time taken by the boat to go upstream and the time taken by the boat to go downstream is 20 hours, find the total time taken by the boat to go upstream and downstream.
A) 20 hours
B) 40 hours
C) 30 hours
D) 80 hours
E) 60 hours
Option E
Solution
:
Given: 320/(a-4) – 320/(a+4) = 20
Solve, a = 12 km/hr = speed of boat

So total time = 320/(12-4) + 320/(12+4) = 40 + 20 = 60 hours
3. On Tuesday, if difference between the time taken by the boat to go upstream and the time taken by the boat to go downstream is 45 hours, find the total distance covered by the boat to go upstream and downstream. Downstream speed is 24 km/hr.
A) 720 km
B) 540 km
C) 360 km
D) 680 km
E) 450 km
Option A
Solution
:
Let upstream distance = downstream distance = x km
Speed of boat = a km/hr, speed of stream = b km/hr

So
x/(a-b) + x/(a+b) = 75
2xa/(a2 – b2) = 75 ……………..(1)
Also
x/(a-b) – x/(a+b) = 45
2xb/(a2 – b2) = 45 ………………..(2)
Divide (1) by (2)
a/b = 5/3
3a – 5b = 0 ………………(3)
Also, a + b = 24 …………….(4)
Solve (3) and (4)
a = 15, b = 9
From x/(a-b) + x/(a+b) = 75
Solve, x = 360 km
So total 720 km
4. On Wednesday, if the boat covered half distance upstream with usual speed and other half with double its speed, then it takes 33 3/4 hours less time than usual time to go upstream. Find the total time taken by the boat to go upstream and downstream.
A) 120 hours
B) 108 hours
C) 92 hours
D) 84 hours
E) 128 hours
Option B
Solution
:
Let speed of boat = a km/hr
So 270/(a-6) – [135/(a-6) + 135/(2a-6)] = 33.75
270/(a-6) – 135/(a-6) – 135/(2a-6) = 33.75
135/(a-6) – 135/(2a-6) = 33.75
1/(a-6) – 1/(2a-6) = 1/4
Solve, a = 9 and 2
Speed of stream = 6 km/hr, so speed of boat = 9 km/hr [speed of boat remains greater than speed of stream] So total time = 270/(9-6) + 270/(9+6) = 90 + 18 = 108 hours
5. On Thursday, difference between time taken by the boat to cover ‘X’ km upstream and (X+120) km downstream is 26 hours. Had the boat covered same distance upstream as downstream, what would be the difference in time taken then?
A) 58 hours
B) 62 hours
C) 48 hours
D) 56 hours
E) 64 hours
Option D
Solution
:
Downstream speed = 11+7 = 18 km/hr
Upstream speed = 11-7 = 4 km/hr
X/4 – (X+120)/18  = 26
Solve, X = 168 km = Upstream distance

Downstream distance = 168+120 = 288 km
Required time now = 288/4 – 288/18 = 56 hours

## 23 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 71”

1. ★´¯`★ \$ţ¥ℓ๏жƶ şħùвħάм ★´¯`★

Thank you ma’am

D.i 2
Error in speed of stream of Thursday acc. To your solution

1. Yes 7 it will be

2. TR!D!P

2nd DI Thursday speed of stream should be 7 in the diagram not 4…

7-10:)

4. gomathy priya

@@Shubhra_AspirantsZone:disqus mam? how 135 arises in 9th que?

1. In Q its given – half distance upstream with usual speed and other half with double its speed

so 270/2 = 135

1. gomathy priya

oh, thank u mam. got it:)

2. heena

Solution:
Given: 320/(a-4) – 320/(a+4) = 20
Solve, a = 12 km/hr ..mam how it is..by factorization I m not able to obtain this

1. 16/(a-4) – 16/(a+4) = 1
[16a + 64 – 16a + 64]/(a^2 – 16) = 1
128 = a^2 – 16
a^2 = 144
a = 12

1. heena

Ohk..mam now I got it..I was factorization thinking it is 16a..trying to factor of 128..thank u so much mam

2. ok ok, its 16 only

3. heena

So 270/(a-6) – [135/(a-6) + 135/(2a-6)]..mam one more query.. Question no.9 me 2a kyo kiya gya h jbki vo Puri usual speed ko double kr rha h..it shud b 2(a-6)..plz explain

4. boat ki speed double hui hai na
stream ki nhi
so only 2a
6 is speed of stream

5. heena

Ok mam..thank u

6. heena

mam mene aspirant zone k gmail pe mail kiya tha regarding work ..atlest mam reply karo n

7. Hi Heena
I have checked mails, but I have not got your mail.

8. heena

Ok mam

9. heena

sent from my side..

5. Satyam Anand

Can any one elaborate question no. 8.

1. doubt in which step ?

6. Ap

Mam inn ques 9 said second half dis coverd. At double sppeed of upstream. So it shud be 2(a-6) or 2a-6

1. Boat covered half distance with its usual speed and other half double its speed.
Its – here is boat na ??.
So we will double the speed of boat.
Double not of upstream. Double of speed boat.

1. Ap

Okay tnkuu..