Data Interpretation for SBI PO Prelims, NIACL, NICL Set 22

Data Interpretation Questions with Solutions
Directions (1 – 5): Study the following charts carefully and answer the questions that follow:
The table shows the % of defective items detected out of total items sold.

  1. What is the approximate percent decrease in number of defective products in years 2014 as compared to previous year?
    A) 43%
    B) 53%
    C) 40%
    D) 76%
    E) 58%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    number of defective products in years 2014 = 2/100 * 32,000 = 640
    number of defective products in years 2013 = 4/100 * 34,000 = 1360
    so required % = (1360-640)/1360 * 100
  2. What is the total number of non-defective products in years 2012 and 2014 together?
    A) 52890
    B) 55280
    C) 54320
    D) 43280
    E) 43390
    View Answer
    Option B
    Solution:

    92/100 * 26,000 + 98/100 * 32,000
  3. What is the ratio of defective products sold in year 2011 to non-defective products sold in year 2015?
    A) 20 : 441
    B) 13 : 758
    C) 25 : 644
    D) 78 : 239
    E) 23 : 783
    View Answer
    Option C
    Solution:

    5/100 * 25,000 : 92/100 * 35,000
  4. In 2013, selling price of each product is Rs.350. If a penalty of Rs.20 each for first 1000 defective products, Rs.40 each for next 1000 defective products, Rs.60 each for next 1000 defective products, and so on is charged, how much is the total penalty which is to be given by company in 2013?
    A) Rs.43,300
    B) Rs.24,400
    C) Rs.34,400
    D) Rs.45,400
    E) Rs.44,300
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of defective products in 2013 = 4/100 * 34,000 = 1360
    So Rs.20 for first 1000 which gives 20*1000 = Rs.20,000
    And Rs.40 for first 360 which gives 40*360 = Rs.14,400
    So total penalty = 20000+14400
  5. What is the difference in non-defective products sold in year 2011 and defective products sold in year 2015?
    A) 21,950
    B) 20,590
    C) 29,490
    D) 20,950
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    95/100 * 25,000 – 8/100 * 35,000

Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the questions that follow:
The table shows the dimensions, cost of fencing and cost flooring different fields which are different in shape.

  1. Find the cost of flooring triangular field.
    A) Rs 5200
    B) Rs 4900
    C) Rs 5000
    D) Rs 4800
    E) Rs 5300
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Area of triangle = 1/2 * (16 * 12) = 96 m2
    So Cost of flooring = 96 * 50 = 4800
  2. What is the difference between the cost of fencing of rectangular and square fields?
    A) Rs 180
    B) Rs 160
    C) Rs 200
    D) Rs 150
    E) Rs 220
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Perimeter of rectangular field = 2*(10+20) = 60 m
    So Cost of fencing it = 60 * 15 = Rs 900
    Perimeter of square = 4 *15 = 60 m
    So, cost of fencing it = 60 *18= Rs 1080
    Required difference = 1080 – 900 = 180
  3. Find the ratio of cost of flooring to that of fencing of parallelogram field?
    A) 5 : 1
    B) 7 : 1
    C) 8 : 1
    D) 9 : 1
    E) 10 : 1
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Area = Base * Height = 20 * 12 = 240 m2
    So cost of flooring = 240 * 60 = Rs 14400
    Perimeter = 2 * (20+12) = 64 m
    So cost of Fencing = 64 * 25 = Rs 1600
    So ratio = 14400 : 1600 = 9 : 1
  4. The cost of fencing of circular field is approximately what per cent of the cost of flooring of square field?
    A) 16.59%
    B) 13.44%
    C) 14.56%
    D) 12.45%
    E) 15.36%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Perimeter of circle = 2π r = 2 * 22/7 *10 = 440/7 m
    So Cost of Fencing it = 440/7 * 22 = Rs 1382.85
    Area of square = 152 = 225m2
    So Cost of flooring it = 225 * 40 = Rs 9000
    Required % = 1382.85/9000 * 100 = 15.36%
  5. The cost of fencing of square field is what per cent of the cost of fencing of parallelogram field?
    A) 87.54%
    B) 67.5%
    C) 72.13%
    D) 54.36%
    E) 46.5%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Cost of fencing square field= Rs 1080
    Cost of fencing parallelogram field= Rs 1600
    Required % = 1080/1600 * 100 = 67.5%

Related posts

/