Memory Based Data Interpretation: SBI PO Prelims 2017

Memory Based Data Interpretation SBI PO Prelims 2017

Directions (1 – 5): Study the following table carefully and answer the questions that follow:

The table shows the number of females in different departments of an organization along with the ratio of number of males to females in respective departments.

  1. Females in departments B and C make what percent of total employees in these two departments?
    A) 45.18%
    B) 38.81%
    C) 34.76%
    D) 48.31%
    E) 42.24%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    For A: 4/13 * x = 1080, so total employees in dept. A = x = 3510
    For B: 5/7 * x = 950, so total employees in B = x = 1330
    Similarly, in C = 3120, D = 1320, E = 270
    So required % = (950+1200)/(1330+3120) * 100 = 48.31%
  2. What is the total number of males in departments A and E?
    A) 3460
    B) 3540
    C) 3680
    D) 3870
    E) 3580
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Total employees in dept. A = 3510, so males = 3510 – 1080 = 2430
    Total employees in dept. E = 2070, so males = 2070 – 920 = 1150
    So required total = 2430+1150 = 3580
  3. If 5% males and 10% females in department D are post graduates, then find the number of post-graduate employees in the same department.
    A) 114
    B) 108
    C) 86
    D) 94
    E) 90
    View Answer
    Option B
    Solution:

    In D total employees = 1320, females = 840, so males = 480
    So post-graduate males = 5% of 480 = 24
    And post-graduate females = 10% of 840 = 84
    So required total = 24+84 = 108
  4. Females in department A and B together are what percent more/less than males in departments C and D together?
    A) 12.47%
    B) 17.67%
    C) 14.34%
    D) 15.42%
    E) 16.76%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Females in A and B = 1080+950 = 2030
    Males in C and D = (3120-1200) + (1320-840) = 2400
    So required % = (2400-2030)/2400 * 100 = 15.42%
  5. If 10% males and 5% females from department E gets shifted to department B, find the new ratio of females to males in department B.
    A) 330 : 163
    B) 332 : 165
    C) 254 : 103
    D) 312 : 178
    E) 296 : 108
    View Answer
    Option B
    Solution:

    5% of females in E = 5% of 920 = 46
    5% of males in E = 10% of 1150 = 115
    Females in B = 950, so new number of females = 950+46 = 996
    Males in B = 380, so new number of males = 380+115 = 495
    So required ratio is 996 : 495 = 332 : 165

Directions (6 – 10): Study the following line chart carefully and answer the questions that follow:

  1. Find the difference between the number of students in school B in years 2012 and 2013 together and number of students in school A in years 2012 and 2014 together?
    A) 1700
    B) 1800
    C) 1500
    D) 1600
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required difference = (3200+3000) – (2400+2200) = 1600
  2. What is the percentage increase in number of students in school B from year 2011 to year 2014?
    A) 34.35%%
    B) 28.75%
    C) 31.35%
    D) 30.77%
    E) 33.25%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required % = (3400-2600)/2600 * 100 = 30.77%
  3. If in year 2016, the number of students in both schools increased by 10% with respect to year 2014, then find the difference between the number of students in both schools in years 2015 and 2016.
    A) 120
    B) 140
    C) 125
    D) 136
    E) 144
    View Answer
    Option B
    Solution:

    In A and B in 2016 = 110/100 (2200+3400) = 6160
    In A and B in 2015 = 2800+3500 = 6300
    So required difference = 6300 – 6160 = 140
  4. In year 2013, in both schools the ratio of boys to girls is 3 : 2. Number of boys in both schools in 2013 is what percent of the total number of students in both schools in the same year?
    A) 65%
    B) 55%
    C) 62%
    D) 56%
    E) 60%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Number of boys in school A in 2013 = 3/5 * 2500 = 1500
    Number of boys in school B in 2013 = 3/5 * 3000 = 1800
    So required % = (1500+1800)/(2500+3000) * 100 = 60%
  5. In how many years the number of students in both schools together is 12% less than the number of students in both schools together with respect to the previous year?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) Four
    View Answer
    Option C
    Solution:

    In 2012 = [(3200+2400) – (2000+2600)]/(2000+2600) * 100 = 21.74%
    In 2013, there is a decrease in total students, so it is certainly less.
    In 2014 = [(2200+3400) – (2500+3000)]/(2500+3000) * 100 = 1.81%
    In 2015 = [(2800+3500) – (2200+3400)]/(2200+3400) * 100 = 12.5

Related posts

2 Thoughts to “Memory Based Data Interpretation: SBI PO Prelims 2017”

  1. sachin shukla@ my turn 2017

    ty.

  2. !!angry bird !!

    tyyyyy easy 🙂

Leave a Comment