Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 105

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the given expression.

  1. ? – (190.02 + 2.99^2) = 18.03
    200
    205
    198
    217
    150
    Option D
    ? – (190.02 + 2.99^2) = 18.03
    => ? – (190+3^2) = 18
    => ? = 199 – 18
    => ? = 217

     

  2. ? + (13*2.99) = 115.02
    80
    92
    76
    70
    66
    Option C
    ? + (13*2.99) = 115.02
    => ? + (13*3) = 115
    => ? = 76

     

  3. ? = 514.09 – 19.1% of 3099.98
    – 75
    – 72
    – 80
    – 77
    – 66
    Option A
    ? = 514.09 – 19.1% of 3099.98
    => ? = 514 – 19% of 3100
    => ? = 514 – 589
    => ? = – 75

     

  4. 23% of 2600 – ? = 30 – 2^2
    545
    572
    595
    555
    565
    Option B
    23% of 2600 – ? = 30 – 2^2
    => 598 – ? = 30 – 4
    => ? = 572

     

  5. ? = 16% of 1800 + 31% of 1100
    666
    650
    629
    598
    580
    Option C
    ? = 16% of 1800 + 31% of 1100
    => ? = 288 + 341
    => ? = 629

     

  6. Ram spends 15% and 13% of his income on rent and food resp. and 22% and 28% of the remaining income on transportation and entertainment resp. and thereby saves Rs. 9000, what is the amount spend by Ram on transportation?
    Rs. 3989
    Rs. 3995
    Rs. 3333
    Rs. 3960
    Rs. 3955
    Option D
    Let income of Ram be 100x.
    Amount spend on rent = 0.15*100x = Rs. 15x
    Amount spend on food = 0.13*100x = Rs. 13x
    Remaining amount = 100x – (15x+13x) = Rs. 72x
    Amount spend on transportation and entertainment = 0.22*72x = Rs. 15.84x and 0.28*72x = Rs. 20.16x resp.
    Amount saved = 72x – (15.84x + 20.16x) = Rs. 36x
    Now, x = 9000/36 = 250
    Amount spend by Ram on transportation = 15.84*250 = Rs. 3960

     

  7. A,B and C can complete a work in 18 days, 24 days and 30 days resp. If A,B and C started working together, but B left the work after 4 days, A left the work one day before the completion of the work, then in how many days does the work get completed ?
    12
    15
    14
    10
    16
    Option D
    Total work, LCM(18,24,30) = 360 units
    Work done by A in one day = 20 units
    Work done by B in one day = 15 units
    Work done by C in one day = 12 units
    Work done by A,B and C in 4 days = (20+15+12)*4 = 188 units
    Remaining work = 360 – 188 = 172 units
    Let x be the number of days for the completion of the work.
    (x-4-1)*20 + (x-4)*12 = 172
    => x = 10

     

  8. 720 litres of mixture contains milk and water in the ratio of 7:2 resp. If x litres of mixture is taken out and is replaced with 50 litres of water then the ratio of milk to water in the resultant mixture becomes 21:8 resp. , find the value of x?
    60
    45
    52
    58
    49
    Option B
    Quantity of milk and water in the mixture = 560 and 160 litres respectively.
    Quantity of milk and water in the x litres of mixture = (7x/9) and (2x/9)
    Now, [560 – (7x/9)]/[160 – (2x/9)+50] = 21/8
    => (5040 – 7x)/(1890 – 2x) = 21/8
    => x = 45

     

  9. A man deposited 40% of his monthly salary in a bank for 5 years. If the simple interest earned by the man from the bank is Rs. 7936 and monthly salary of the man is Rs. 62000, then find the rate of interest offered by the bank.
    4.4%
    5.9%
    5.5%
    3.8%
    6.4%
    Option E
    Let the rate of simple interest be x%.
    Money deposited in bank = 40% of 62000 = Rs. 24800
    => 7936 = (24800*x*5)/100
    => 1240x = 7936
    => x = 6.4%

     

  10. A and B together started a business with initial investments in the ratio of 4:5 resp. After a year, A and B received Rs. (x-200) and Rs. (x+180) resp. as profit, find the profit received by B?
    Rs.1900
    Rs.1700
    Rs.1600
    Rs.1800
    Rs.1000
    Option A
    (x-200)/(x+180) = 4/5
    =>5x – 1000 = 4x+720
    => x = 1720
    Therefore, Profit received by B = 1720 + 180 = Rs.1900

     


Related posts

Leave a Comment